Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Будителство и наследство

В предишни години целият месец ноември минаваше под знака на народните будители. Последните две години обаче друга е темата, която измества всички останали. И това е разбираемо, но не означава, че трябва да престанем да се вълнуваме от непреходните..

публикувано на 10.11.21 в 14:05

Еврика! Успешни българи: Стела Стойкова

„Най-важното нещо в живота е науката“   твърди Стела Стойкова и смята, че обществото на бъдещето трябва да е изградено от разумни, социално, политически и интелектуално отговорни хора. Младата жена е носител на именната стипендия „Академик..

публикувано на 08.11.21 в 17:05

Будители сред ромите

Когато се говори за будителите, често се забравя, а и в много случаи просто не се знае, че сред тях има и хора от пъстрото семейство на ромите. Знаете ли, че първият превод на романа „Под игото“ на немски език е направен от д-р Атанас Димитров от едно..

публикувано на 04.11.21 в 17:45

Направено с любов

Много неща в света се правят с любов. Арт магазинчето – пространство, чиито обитатели са стотици ръчно изработени сувенири от лица с увреждания, е поредният пример за това. Магазинчето се намира в град Перник, а главният виновник то днес да бъде факт е..

публикувано на 03.11.21 в 11:25
Проф. Николай Витанов

Миграционните, демографските и пандемичните процеси могат да се управляват, ако се слушат експертите

В началото на тази година ООН публикува своя доклад "Международна миграция 2020“. Той показва, че през 2020 г. най-големият брой международни мигранти пребивава в Европа – общо 87 милиона. Докладът също отчете, че пандемията от коронавирус е забавила..

публикувано на 28.10.21 в 11:31

Еврика! Успешни българи: Васил Николов и усещането за общност в науката

Васил Николов е едно от онези момчета, които се връщат с медали след всяко свое участие в олимпиадите по математика и физика. Носител е на стипендия „Еврика“, запален е по точните науки и може разпалено да разказва за красотата на физиката. И когато го..

публикувано на 25.10.21 в 17:51
Костадин Гаров

Еврика! Успешни българи: Костадин Гаров

Той е един от двамата тазгодишни носители на стипендията на името на акад. Никола Обрешков, която Фондация "Еврика" връчва на младите хора за постижения в овладяването на математиката. Причина за това Костадин Гаров да получи тази стипендия са и..

публикувано на 11.10.21 в 17:10

Еврика! Успешни българи: Андон Тодоров

Той е ученик от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Прехвърля се тук от Благоевградската природо-математическа гимназия. Освен от математика и информатика, Дони, както всички го наричат, се интересува от най-различни неща. Сред тях са..

публикувано на 27.09.21 в 16:55

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото..

публикувано на 13.09.21 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Кръстьо Драгинов

В момента Кръстьо Драгинов е студент четвъртокурсник в Медицински университет София. Той е медалист от Международни олимпиади по химия, заради което е и стипендиант на фондация „Еврика“ няколко поредни години. В семейството му няма нито лекари,..

публикувано на 23.08.21 в 16:35