Радиоенциклопедия

от понеделник до сряда
от 16.30 до 17.00 часа

Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в книгите и мрежата, отсяване, преживяване, рисуване на картина със звук и музика. Така се родиха повече от 200 поредици, близо 1000 30-минутни предавания за астрономия, история, математика, биология, пътешествия, краезнание, археология, кино, архитектура, видни личности, педагогика, езикознание, паркостроителство, етнография, традиционен бит, мода, занаяти, природни феномени, гастрономия, етика, философия и т.н. и т.н.
Като документално богатство, професионално и познавателно равнище Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“ е уникална продукция, отговаряща в най-висока степен на целите на общественото радио.
Честит юбилей, скъпи колеги и слушатели. Продължаваме нататък!

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по три сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Николета Атанасова, Василена Мирчева, Бойко Ламбовски, Зорница Гъркова, Цвета Николова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елинка Величкова, Цветославия Бахариева и др.

Публикации

Буйновското ждрело

В прегръдките на Родопите

„Приказки от скали и вода“ – така е нарекла своя поредица в нашата Радиоенциклопедия нейната авторка и водеща Роза Дамянова. Една от приказните „героини“ в нея е Ягодинската пещера, навършила достолепната възраст от 275 хиляди години, за която се разказва..

публикувано на 20.07.20 в 14:33

На гости в най-малкия наш природен парк

Тук виреят най-големите съобщества на лавровишня у нас, а родовата памет на мишия чимшир, известен и като "бодлив залист" е толкова древна, че помни истината за драмата на динозаврите. Природният парк "Златни пясъци", създаден много преди едноименният..

публикувано на 18.07.20 в 10:10

И октоподът го може!

Оказва се, че прословутите способности на хамелеона да се приспособява към цвета на средата не надхвърлят майсторството на октопода. Затова пък хамелеонът променя окраската си и в зависимост от състоянието и настроенията си.  Оцветяването в..

публикувано на 14.07.20 в 13:46

Къде са най-старите букови гори в Европа

Къде се намират най-старите букови гори в Европа? Средната възраст на дърветата там е между 130 и 200 години. Някои от тях достигат до 50 метра на височина. Чуйте краткия откъс от предаването „Каньоните на Стара река и Черни Осъм“ .  Разберете кой е той..

публикувано на 13.07.20 в 15:25
Остров „Св. Анастасия“ в Бургаския залив в Черно море

Европейските острови и островите в България

Без да е пищно екзотичен, както островната зона между Тропика на Рака и Тропика на Козирога, Старият континент също може да се похвали със сложна брегова линия и любопитни, далеч не само за туристите, острови. За някои от най-интересните, сред които се..

публикувано на 26.03.20 в 09:45
Драконовите дървета на остров Сокотра в Индийския океан.

Островът като екзотично приключение в пространството и времето

Обикновено се смята, че екзотиката е ценност преди всичко за туристическата индустрия, но безспорно съществуват възможности нерядко беглите и повърхностни туристически впечатления да се преосмислят като своеобразно приключение на познанието както в..

публикувано на 19.03.20 в 09:35

Островът като експеримент на природата и обществото

За островите, които са не само природен, но и социален експеримент, за условията на изолация и влиянието ѝ върху еволюцията.  Биолозите Марио Лангуров и Николай Симов от Националния природонаучен музей при БАН се връщат към първите изводи на Чарлз..

публикувано на 12.03.20 в 09:50

Островът като символ

За да осмислим островната символика в нейното многообразие според митичните представи в далечното минало, се допитваме до преподавателката по класическа филология в СУ „Св. Климент Охридски“ Доротея Табакова. Тя ни разказва позабравени факти,..

публикувано на 09.03.20 в 11:48
Първият трамвай в София, 1901 г.

Първи епизод: Стара София

Как е изглеждала онази Стара София преди датата 1 януари или 14 януари – по стар стил, 1901 г., когато по улиците на София тръгва първият трамвай? Защо софиянци са наричали съществуващите по онова време конските омнибуси „конски трамваи“, въпреки че те са..

публикувано на 05.02.20 в 10:05

По следите на безценните документи 5

Тръгваме по дирите на безценните документи, за да търсим пътя, който изминават, докато попаднат в ръцете ни. Влизаме в хранилищата и лабораториите за реставрация и консервация на Националната библиотека, Църковния архив, Центъра за славяно-византийски..

публикувано на 02.01.20 в 09:05