Радиоенциклопедия

от понеделник до сряда
от 16.30 до 17.00 часа

Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в книгите и мрежата, отсяване, преживяване, рисуване на картина със звук и музика. Така се родиха повече от 200 поредици, близо 1000 30-минутни предавания за астрономия, история, математика, биология, пътешествия, краезнание, археология, кино, архитектура, видни личности, педагогика, езикознание, паркостроителство, етнография, традиционен бит, мода, занаяти, природни феномени, гастрономия, етика, философия и т.н. и т.н.
Като документално богатство, професионално и познавателно равнище Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“ е уникална продукция, отговаряща в най-висока степен на целите на общественото радио.
Честит юбилей, скъпи колеги и слушатели. Продължаваме нататък!

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по три сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Николета Атанасова, Василена Мирчева, Бойко Ламбовски, Зорница Гъркова, Цвета Николова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елинка Величкова, Цветославия Бахариева и др.

Публикации

Не подценявайте шута: Кой твърди, че вече няма шутове

Сериозно или на шега, образът на шута продължава да живее няколко столетия след края на самата професия. И днес се потапяме в очарованието на класическа ария, стих или театрална постановка, разкриваща драмата на смешника с тъжно сърце и горчива участ...

публикувано на 29.04.21 в 09:10
Владимир Стоянов като Риголето

Не подценявайте шута: Шутът в прегръдката на музите

Опитвайки се да открием действителните първообрази на шута и хората, скрити под маската и смешните одежди, непрекъснато стигаме до представите, създадени с времето, от поети, писатели, художници и музиканти. Как местният шегобиец, луд, недъгав, слабоумен,..

публикувано на 23.04.21 в 15:35
Картина от Жорж Клерин

Не подценявайте шута: Лудият на краля, Арлекино, клоун, скомрах

Когато става дума за толкова изменчив и изплъзващ се образ като шута, подценяването и надценяването му са еднакво възможни. Търсенето на истинни свидетелства за съществуването и действителната функция на придворния шут се оказва начинание, достойно за..

публикувано на 15.04.21 в 10:35

Не подценявайте шута: Смехотворец, волнодумец, паразит, юродив

Виждали сме го в картини, илюстрации, театрални представления, настолни игри, карти. Интернет също изобилства от изображения и истории на прочути кралски шутове… Всичко е ясно, толкова ясно, че започваш да се питаш откъде всъщност знаем какво е..

публикувано на 08.04.21 в 10:16

Къде извира живата вода

Със сигурност я има в приказките и легендите. Дали обаче така наречената „алкална вода“, която се получава по определени методи днес, е съвременното съответствие на вълшебната животворна течност и какви са целебните ѝ свойства – чуйте във фрагмент..

публикувано на 28.08.20 в 09:15

Да поговорим сериозно за смеха

Общо 5 вида смях различава японската традиция, като не смятаме и разделението на мъжки и женски. Значението и емоционалните отсенки на гласа се тълкуват по различен начин в различните култури.  Умението да си служим с гласа, за да постигнем..

публикувано на 26.08.20 в 09:10
Момичета по бански, мозайка от Сицилия

Банята – гнездо на разврата и чумата

Така поне се е смятало през Средните векове в християнска Западна Европа, когато на грижата за тленното тяло не се е гледало с добро око. Благоустройството на градовете, канализацията и хигиената, с които се славят античните цивилизации, са..

публикувано на 24.08.20 в 19:25

Парите... от сол

На много места по света първите пари са били сечени на кюлчета, но не от злато, а от твърда сол. Според някои именно от там идва обичаят да захапваш златна монета, за да се увериш, че е истинска. Нищо чудно – в далечното минало щом за някого казвали, че..

публикувано на 22.08.20 в 09:05
Прототип на асирийския град Ниневия е съзвездието „Голямата мечка“

Божественият план и земните градове

Според изследователите възникването на най-старите градове, на които дължим създаването на първите цивилизации, трябва да се търси не на земята, а на Небето. Неслучайно името на Вавилон се превежда не само като „смесване, объркване“ (в съответствие с..

публикувано на 19.08.20 в 09:10
Колаж: Теодор Иванов

Какво са парите

Въпросът в никакъв случай не е риторичен, а повече от труден – парите нямат еднозначен образ или точни очертания, те придобиват различни изражения не само когато помислим за тях, но и когато зависят от управляващите ги, или когато се опитваме да обясним..

публикувано на 18.08.20 в 09:10