Радиоенциклопедия

от понеделник до сряда
от 16.30 до 17.00 часа

Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в книгите и мрежата, отсяване, преживяване, рисуване на картина със звук и музика. Така се родиха повече от 200 поредици, близо 1000 30-минутни предавания за астрономия, история, математика, биология, пътешествия, краезнание, археология, кино, архитектура, видни личности, педагогика, езикознание, паркостроителство, етнография, традиционен бит, мода, занаяти, природни феномени, гастрономия, етика, философия и т.н. и т.н.
Като документално богатство, професионално и познавателно равнище Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“ е уникална продукция, отговаряща в най-висока степен на целите на общественото радио.
Честит юбилей, скъпи колеги и слушатели. Продължаваме нататък!

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по три сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Николета Атанасова, Василена Мирчева, Бойко Ламбовски, Зорница Гъркова, Цвета Николова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елинка Величкова, Цветославия Бахариева и др.

Публикации

По следите на безценните документи 5

Тръгваме по дирите на безценните документи, за да търсим пътя, който изминават, докато попаднат в ръцете ни. Влизаме в хранилищата и лабораториите за реставрация и консервация на Националната библиотека, Църковния архив, Центъра за славяно-византийски..

публикувано на 02.01.20 в 09:05

По следите на безценните документи 4

Тръгваме по дирите на безценните документи, за да търсим пътя, който изминават, докато попаднат в ръцете ни. Влизаме в хранилищата и лабораториите за реставрация и консервация на Националната библиотека, Църковният архив, Центъра за славяно-византийски..

публикувано на 26.12.19 в 09:05

По следите на безценните документи 3

Тръгваме по дирите на безценните документи, за да търсим пътя, който изминават, докато попаднат в ръцете ни. Влизаме в хранилищата и лабораториите за реставрация и консервация на Националната библиотека, Църковният архив, Център за славяно-византийски..

публикувано на 18.12.19 в 08:45

По следите на безценните документи 2

Тръгваме по дирите на безценните документи, за да търсим пътя, който изминават, докато попаднат в ръцете ни. Влизаме в хранилищата и лабораториите за реставрация и консервация на Националната библиотека, Църковния архив, Центъра за славяно-византийски..

публикувано на 10.12.19 в 14:55

По следите на безценните документи 1

Тръгваме по дирите на безценните документи, за да търсим пътя, който изминават, докато попаднат в ръцете ни. Влизаме в хранилищата и лабораториите за реставрация и консервация на Националната библиотека, Църковния архив, Центъра за славяно-византийски..

публикувано на 02.12.19 в 18:25

Писмото или изкушенията на парадокса 4

След като телефонът засенчи и почти измести  традиционната поща с бързината и непосредствеността на гласовата връзка между хората, с изобретяването на интернет и непрекъснато усъвършенстващите се канали и устройства за общуване като че ли писмото..

публикувано на 28.11.19 в 08:35
Йоханес Вермеер,

Писмото или изкушенията на парадокса 3

Писмата са сред най-ценните източници за историята. Частната кореспонденция между роднини, близки, съратници осветлява неизвестни или малко познати страни от личности и събития, удостоверява авторство, уточнява дати и места. Тъкмо тази презумпция за..

публикувано на 21.11.19 в 09:10

Писмото или изкушенията на парадокса 2

Особено ако говорим за любовните и прощалните писма, те изглеждат като спонтанна изява на избликналите емоции, присъщи по подразбиране на женската природа. Дълги векове учените мъже са философствали, проповядвали, търгували чрез писма. През..

публикувано на 14.11.19 в 09:05

Писмото или изкушенията на парадокса 1

Един от многобройните парадокси на писмото е, че то е призвано да свърже и доближи разделените от обстоятелствата и разстоянията хора, но може и да е начин да държи на дистанция нежелани гости и да осигури спокойствие и уединение. Още от Античността писмото..

публикувано на 07.11.19 в 10:20
Метеоритен къс от фонда на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към СУ „Св. Климент Охридски“

Радиоенциклопедия „Загадъчните метеорити”: Метеоритите и България

Неотдавна в Мичиган специалисти по идентифициране на метеорити попаднаха на нещо уникално – в продължение на дълги години един местен фермер е подпирал входната си врата с десеткилограмов метеорит, паднал в този двор далече преди това. Сега въпросното..

публикувано на 25.09.19 в 09:15