Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

четвъртък и петък
от 16.30 до 17.00 часа

Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.

Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова

Публикации

Прочути вокални цикли: „Зимен път“ от Франц Шуберт

„Зимен път“ по стихове на Вилхелм Мюлер е последният голям вокален опус на Шуберт. Това е романтична творба за самотата и страданието, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на ежедневието...

публикувано на 17.12.20 в 09:15
Лудвиг ван Бетовен

Вокални цикли: Лудвиг ван Бетовен – „На далечната любима“

Бетовен създава цикъла си опус 48, в 1801/2 г. върху текстове на Кристиан Гелерт – това предизвиква изненадата на музикалния печат: авторът със своята религиозна поезия отдавна е излязъл от мода. Бетовен обаче има своите дълбоко лични причини да прибегне до..

публикувано на 10.12.20 в 08:25
Ектор Берлиоз

Вокални цикли: „Летни нощи“ от Ектор Берлиоз

Берлиоз създава вокалното си творчество, вдъхновен от различни поети, по поръчка, по желание на приятели – изпълнители за техни концерти и пр. Цикълът „Летни нощи“ пише, вдъхновен от поезията на Теофил Готие, който е сред приятелския му кръг. Няма..

публикувано на 03.12.20 в 09:20
Рихард Вагнер и Рихард Щраус

Прочути вокални цикли

Wesendonck LiederWesendonck Lieder Цикълът от пет поеми по стихове на Матилде Везендонк се появява в 1857 г. По същото време Вагнер работи и върху „Тристан и Изолда“. Двата шедьовъра са взаимно свързани, до голяма степен петте песни могат да бъдат..

публикувано на 19.11.20 в 08:20

Дмитрий Шостакович – Последните вокални цикли

В 1974 г. Шостакович завършва Сюита за бас и пиано по стихове на Микеланджело. В поезията на великия ренесансов творец той търси и намира отговори на различни възгледи за смисъла на живота, за творчеството, за любовта. Това е нещо като лична..

публикувано на 11.11.20 в 12:05
Роберт Шуман

Карнавал в Светлата седмица

Не са много музикантите, надарени и с изкусен литературен талант. Роберт Шуман е един от тях. Музикалният замисъл на неговия клавирен цикъл „Карнавал“, който представяме в поредицата „Клавирни истории“, се преплита с един от литературните очерци в..

публикувано на 21.04.20 в 09:05

Клод Дебюси – изтънчен разказвач на клавирни истории

„Никога не съм искал да помествам музиката в тесни рамки и тук не става дума за музикалната форма, а за литературния аспект. Винаги съм се стремял в моите творби действието да отстъпва място на експресията на чувствата. Струва ми се, че тогава..

публикувано на 13.04.20 в 17:25

Ерик Сати - кадифеният джентълмен

„ Гимнопедия “, „ Пиеса във форма на круша “, „ Истинска прелюдия за куче “, „ Бюрократична сонатина “, „ Тенис ” и „ Къпане в морето ” (из цикъла „Спорт и развлечения“) – зад заглавията на тези пиеси надничат много интригуващи и забавни истории. А..

публикувано на 07.04.20 в 10:25

Младите български диригентки: Вилиана Вълчева

Родена e през 1980 г. във Варна, завършва НУИ „Добри Христов“ със специалност пиано, след което продължава висшето си образование в Швейцария. Там учи във висшето музикално училище в Берн в клавирна катедра, след това в Музикалната консерватория в Нюшател..

публикувано на 24.03.20 в 09:15

Младите български диригентки: Светлана Галианова

Светлана Галианова завършва СУ „Св. св. Кирил и Методий“. От малка посещава уроци по пиано при музикалния педагог Йорданка Ковачева. През 2013 г. е приета в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в класа на проф...

публикувано на 17.03.20 в 11:30