Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

четвъртък и петък
от 16.30 до 17.00 часа

Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.

Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова

Публикации

Жилбер Беко

Френският певец, композитор, пианист и актьор  Жилбер Беко или Франсоа Жилбер Сийи по рождено име, е роден на 24 октомври 1927 г. на крайбрежието на Средиземно море, в град Тулон. Франсоа се увлича по музиката още от детските си години и доста..

публикувано на 18.07.19 в 09:30
Шарл Азнавур

Шарл Азнавур

Шарл Азнавур e френски композитор от арменски произход, певец, писател, поет и актьор. Добре познат с мекия си тембър, мелодичните си песни и може би певецът с най-дълга кариера. Той изнасяше концерти буквално до смъртта си, която се случи миналата..

публикувано на 11.07.19 в 10:25

Едит Пиаф

Едит Джована Гасион или Едит Пиаф е популярна френска естрадна певица, представителка на френския шансон, смятана за символ на Франция. Нейната музика е отражение на трагичния ѝ живот. Животът ѝ е изпълнен с контрасти и странности – световна..

публикувано на 04.07.19 в 12:15

Грегъри Портър

„Nat King Cole & Me“ е петият студиен албум на американския джаз музикант и певец Грегъри Портър , записан и вдъхновен от Нат Кинг Кол. Проектът е издаден от Blue Note Records и Decca Records на 27 октомври 2017 г. Портър споделя за Коул, че е..

публикувано на 27.06.19 в 15:10
Стефан Драгостинов

Фолклор и композиторско творчество – Стефан Драгостинов и „Терра булгара“

За Стефан Драгостинов „Терра булгара“ не е просто поредна творба, изградена върху фолклорен мотив. Терра булгара е начин на мислене, лично пространство. За голямата част от българските композитори българският фолклор (“родният чернозем“ според Марин..

публикувано на 24.06.19 в 08:35

Тони Бенет и Даяна Крол - „Любовта е тук, за да остане“

През 2018 година Тони Бенет и Даяна Крол издават съвместен албум, озаглавен „Love is here to stay”. В него двамата световноизвестни музиканти работят с джазмените от Ню Йорк, "Бил Шарлап трио". Албумът е издаден и като компактдиск, и като червен винил LP...

публикувано на 20.06.19 в 09:20
Амос Ли

Амос Ли

Амос Ли е американски певец, композитор и китарист от Филаделфия. Дебютният албум на Амос – Amos Lee, е продуциран от Lee Alexander, бас китарист на певицата Norah Jones, и е издаден през март 2005 година. Самата Нора Джоунс се появява в няколко пиеси от..

публикувано на 12.06.19 в 16:55
Любомир Пипков

Фолклор и композиторско творчество – Любомир Пипков и „Янините девет братя“

Пипков замисля операта си още по време на студентството си в Париж, грабнат от разказа на Никола Веселинов по баладите „Песен за Георги Грозника“ и „Яна жали девет братя“. По това време младият композитор вече е автор на Струнен квартет, който е предизвикал..

публикувано на 10.06.19 в 13:50
Кендис Спрингс

Кендис Спрингс

Кендис Спрингс е американска джаз и соул певица и пианистка. През 2016 г. издаде дебютен албум, озаглавен Soul Eyes. Две години по-късно излиза и втори, с името Indigo. В „Звукови хроники“ ще чуем композиции от Soul Eyes. Кендис Спрингс е роден в..

публикувано на 06.06.19 в 09:20

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“: Любомир Пипков и гласът на чернозема

„Вие изравяте от земята един стил“ – прочутите слова на Пол Дюка, отправени към ученика му в Екол нормал Любомир Пипков. От земята, от родния чернозем, както години по-късно Марин Големинов опоетизира българския фолклор. В първия си струнен квартет (1928..

публикувано на 03.06.19 в 08:05