Анкета на "Еврочикаго": Политиците улавят настроенията за промени, хората искат референдуми

Снимка: Ани Петрова
Интервю на Силвия Великова с Петър Стаматов за предаването ''Преди всички''
Аудио файлът е със субтитри
Политиците улавят настроенията за промени, а хората искат да участват в референдуми. Това са моментните резултати от анкетата на портал "Еврочикаго", представени пред БНР от Петър Стаматов. Анкетата е насочена към кандидат-депутатите и българите зад граница. Целта на въпросите е да даде възможност на гражданите да видят какво мислят политиците по тях, а също така и те да отговорят.

Той посочи, че за 10 дни са отговорили 11 от 21 партии, като се очакват още отговори. Към момента над 250 от сънародниците ни също са дали своите отговори. Анкетата все още е отворена за гласуване. Там има възможност също хората да дават съвети на политиците, посочи Стаматов и изрази надежда политиците да се вгледат в тези анкети и да се вслушат в хората. 

В предаването "Преди всички" той отбеляза, че преди са задавали повече въпроси, касаещи българите зад граница. Към тях е имало силен интерес. В момента се изостри интересът към нещата, свързани с България, добави Петър Стаматов и подчерта, че въпросите сега са свързани именно с проблемите в България - с изборната система, референдумите и как можем да включим по-широко гражданите в законотворчеството и властта.

По думите му от анкетите става ясно, че отговорилите партии и коалиции улавят настроенията за промени. Въпросът е доколко те са готови да реализират намеренията си и да се преборят за исканията на суверена. 

Друг основен извод от анкетата е, че вероятно най-после ще стигнем до промени в Закона за прякото участие и референдумите. Забелязва се общо желание това да се случи, изтъкна Петър Стаматов. 

Забелязва се най-голямо единодушие за една идея - над 90% от гражданите и 80% от отговорилите партии са съгласни с предложението при всяко гласуване да се отговаря и на допитване по важни за обществото въпроси, коментира той:

"Искаме хората да са адекватни, а в същото време не ги питаме и не ги караме да се замислят. Трябва добре да се обмисли, защото има хляб в тази идея. Крайно време е да включим хората. Вижда се и по другите въпроси за референдумите, че хората искат да участват, те искат да им се чува гласа, а не само да им се взима". 

Стаматов посочи 7 въпрос от анкетата - след евентуално свикване на ВНС, ще подкрепите ли създаването втора камара в българския парламент, избирана по наборен принцип сред всички граждани. Идеята събира около 60% одобрение сред гражданите и около 50% одобрение от депутатите

80% от политиците и 61% от гражданите искат задължителна военна служба, обяви още той. И още: 2/3 от хората искат мажоритарно гласуване, а политиците се колебаят - там процентът е 50. 

Според него може да се събере мнозинство за разговор по поставените теми. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11