Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Единствено ГЕРБ могат да формират по-широка коалиционна формула. Трябва да се види как ще бъде "продадена" такава коалиция на българските граждани"

Добромир Живков
Снимка: Савина Спасова

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание, което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време и да не оставят пространство за спекулации."

Това мнение изрази пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет линкс".

"Това, което Христо Иванов се опитва да започне като публичен разговор още преди изборите през октомври миналата година, остава неразбрано и среща силна съпротива не само вътре в коалицията, но и сред много от гласуващите за обединението", каза Живков.

Ключово ще бъде поведението на ГЕРБ и решението, което ГЕРБ ще вземе. Само от тях зависи дали ще има правителство, подчерта Живков. По думите му единствено ГЕРБ могат да формират следващ кабинет и по-широка коалиционна формула.

"Ако това не се случи, ще бъде тактическо решение на ГЕРБ в подготовка за следващите избори. ДПС със сигурност биха подкрепили ГЕРБ. ИТН също не изглежда да са проблемни. Остава въпросът с БСП. Но БСП има проблем с такава коалиция, докато тя все още видимо стои на позиции, които са в конфликт с евроатлантическата ориентация и на ГЕРБ, и на ДПС, отчасти и на Слави Трифонов. Затова трябва да се види как ще бъде "продадена" такава коалиция на българските граждани и дали ГЕРБ няма да използват именно тази особеност за да оправдаят несъставянето на кабинет", коментира социологът в предаването "Преди всички".

Добромир Живков не вижда перспектива за взаимодействие между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ.

"Възраждане" е в печеливша позиция, но винаги идва момент, в който трябва да се капитализира политическото влияние, посочи още Добромир Живков. Според него при "Възраждане" този момент ще дойде не когато са първа политическа сила и имат повече от половината депутати в Народното събрание, а по-рано.

"Не мисля, че ГЕРБ с победата си ще стигне дотам да оставят инициативата да премине, особено към третия. Важно е чисто символно как се представя най-голямата политическа сила в тази ситуация. Цялата отговорност по настоящем е в тяхното поле. (…) Не си представям, че "Възраждане" биха влезли по този начин в ролята си на мандатоносител. Струва ми се много имагинерна възможност засега."

"За момента резултатът на "Възраждане" е впечатляващ", добави социологът. Той поясни, че около 3% от всички гласували са се добавили към "Възраждане" и ИТН, и двете по съществото си антисистемни партии. Тези гласоподаватели са млади, разочаровани хора от градовете – около и под 30 г., които нямат усещането, че ПП може да бъде техният представител, които се радикализират и преминават в полето на антисистемните партии.

В столицата е важна символната победа на ПП-ДБ на тези избори. Няма изгледи след ноември тази година да видим в София кмет на ГЕРБ, отбеляза още Добромир Живков.

"Тази победа в София, която се очаква, може да даде старта на значително по-широки политически процеси. София гласува по определен начин и тогава започват да се разгръщат тези процеси в страната."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30
Петър Витанов

Петър Витанов: БСП повече няма място в дясно управление! Избирателят ѝ отреди ролята на опозиция

БСП повече няма място в дясно управление . Партията получи  исторически най-ниския си резултат и това ѝ отрежда ясното място на опозиция . Тази категорична позиция изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов. Според него за БСП "обратното броене отдавна е започнало" и се върви "каскадообразно към все по-големи дъна". " Тя не може и не бива да се..

публикувано на 07.04.23 в 11:10
Георги Проданов

Георги Проданов: Коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е онова нещо, което трябва да се случи

Коалиционно правителство между първите две парти-  ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ  -  е онова нещо, което трябва да се случи в момента. Това заяви пред БНР Георги Проданов, политолог и университетски преподавател. "В същата ситуация бяхме преди 6 месеца и тя приключи по един безславен начин. Подобен ход би донесъл повече ущърб за ГЕРБ, отколкото полза ...

публикувано на 06.04.23 в 09:11
Николай Димитров

Доц. Николай Димитров: ПП нямат полезен ход

"Партиите съвсем целенасочено се опитват да се изчистят от хората, които се колебаят за кого да гласуват, и да достигнат до ситуацията, на която могат да разчитат само на твърдите си ядра. Това е по-прогнозируемо.  Проблемът на ПП е, че нямат установено твърдо ядро . Затова видяхме по-лош от предишния им резултат".  Това каза пред БНР..

публикувано на 05.04.23 в 18:39
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Борисов малко рано включи инструментите за изнудване

"В сравнение с предишните избори, когато още в нощта на вота знаехме, че няма да има редовно правителство, то в момента сме в по-оптимистична ситуация.  Днешното изказване на Бойко Борисов показва, че той малко е поизгубил форма като манипулатор . Той каза в типичен стил, че очаква колко благородно ще бъде всички да жертват партиите си в името на..

публикувано на 05.04.23 в 18:38
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на хартиената коалиция

" Бойко Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление с т.нар. хартиена коалиция . Той разбира много добре фактът, че едно управление, в което не участват ПП и ДБ, ще бъде подложено на непоносим натиск, ще бъде неудържима позиция. Това е една качествена съставка, без която няма да мине едно стабилно управление в България. А на..

публикувано на 05.04.23 в 14:29
Проф. Николай Витанов

Проф. Николай Витанов: Ако отидем на нови избори, ГЕРБ вдига резултата си, ПП губят

Има възможност за 3 вида правителство . Това обясни пред БНР професор Николай Витанов, д-р на математическите науки и д-р по физика от Института по механика на БАН. Вариант с малка вероятност е да се направи политическо правителство , смята той. "То би могло да е от първите две политически сили или от ГЕРБ и други партии. Такова правителство..

публикувано на 05.04.23 в 10:33
Петър Ганев

Петър Ганев: Докато водят разговори за правителство, партиите да гласуват бюджета

" Трябва да имаме бюджет. Въпросът е да го направим сега, а не да чакаме нов завъртане на парламента, ако има такова ". Това заяви пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика. " Ясно е, че пълният набор от закони няма как да бъдат приети , особено и по Плана за възстановяване и въобще по предизвикателствата, които имаме пред страната...

публикувано на 05.04.23 в 09:40
Иван Таков

Иван Таков: Левият избирател не ни припозна достатъчно добре

"Има място за тревога, но не е директно като повод от тези избори. За нас резултатът не е изненада . Не е добър, разбира се." Такава е равносметката от парламентарния вот на Иван Таков, председател на БСП – София. Необходим е анализ на изборните резултати по области дали има чуваемост за посланията на БСП , подчерта Таков. "Явно левият..

публикувано на 05.04.23 в 08:35
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев очаква сблъсък парламент - президент още в първите дни на новото НС

Бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев прогнозира пред БНР нов сблъсък между президент и парламент още в първите дни на новото 49-о Народно събрание .  "След създаването на парламента може би един от първите законопроекти ще бъде за увеличаване на военната помощ на България към Украйна . Видя се, че след изборите 2/3 от партиите,..

публикувано на 05.04.23 в 08:25