ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Снимка: БГНЕС, архив

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони, след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник.

С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание.

Слави Трифонов от Има такъв народ беше избран в две листи - в Благоевградския и Старозагорския район. Решението за освобождаването му беше прието с 12 гласа за. Против него се обяви Цветозар Томов.

Над 20 кандидати, избрани в два избирателни района, подадоха вчера заявленията си кой район искат да представляват.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова прочете заявеното.

"Делян Славчев Пеевски желае да бъде обявен за избран от първи изборен район - Благоевградски, Мустафа Сали Карадайь желае да бъде избран в 30-и изборен район - Шуменски, Тошко Йорданов Хаджитодоров от Има такъв народ - в 15-и изборен район, Плевенски, Бойко Методиев Борисов - кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС, желае да бъде обявен за избран от Пловдив град, Корнелия Петрова Нинова от БСП за България и желае да бъде обявена за избрана от 25-и изборен район на София, Костадин Тодоров Костадинов - кандидат за народен представител от партия Възраждане, желае да бъде обявен за избран от 3-и изборен район - Варна."

Имената на избраните депутати в 49-ото народно събрание са публикувани на сайта на ЦИК.

Заместник председателят на ЦИК Цветозар Томов гласува против тези решения и представи аргументите си.

"Гласувах против това решение, тъй като съм категорично против тази практика, която между другото е възможно да доведе до много сериозни изкривявания на вота на хората на местните избори, които предстоят. И тъй като взехме такива решения, обявеният от нас списък на избрани депутати, не съответства на волята на избирателя в пълна степен, поради което аз не мога да гласувам "за", каза Цветозар Томов.

По публикацията работи: Николай Петров
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Кирил Петков и Асен Василев

Държат ли ПП и ДБ ключа за нови избори?

Днес лидерите на коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще дадат първото си официално съвместно изявление. Останалите втори на тези избори си дадоха пет дни, за да обмислят какво да кажат на избирателите.   ПП-ДБ коментират изборните резултати и възможностите за правителство " Този път ще е различно ", обеща..

публикувано на 07.04.23 в 11:09

По 1 депутат от Габрово ще има всяка от четирите формации, спечелили най-много гласове

В Габровския избирателен район четирите депутатски мандата се разпределят между ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната – Демократична България, Възраждане и БСП. Това сочат официалните данни, публикувани  от Централната избирателна комисия за вота на 2 април.  По един депутат ще има всяка от четирите политически формации, които спечелиха най-много..

публикувано на 07.04.23 в 09:59

Разпределиха мандатите в Шумен

Двама депути от ДПС, двама от „ГЕРБ-СДС“ , по един от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“. Това е разпределението на шестте мандата за Шуменския многомандатен избирателен район след решението на Централната избирателна комисия. Имената на избраните народни представители трябва да бъдат обявени до неделя. Кандидатите,..

публикувано на 07.04.23 в 09:46