Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

Българският народ е в състояние, под формата на протест, да направи много скъп избор, който да плащат нашите деца, смята пиар експертът

Снимка: Ани Петрова

"Очевидно отиваме на избори. Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който след това да плащат нашите деца".

Това коментира пред БНР пиар експертът Диана Дамянова. Според нея не е реалистично да се създаде кабинет "Магнитски" или кабинет на хартиената коалиция, но:

"Борисов е магьосник. Ако той реши, че му трябва кабинет, най-вероятно ще успее да събере някакви гласове. На следващите избори трендът на демократичното обединение ще бъде надолу, а трендът на "Възраждане" ще бъде нагоре. А на по-следващите избори ще имаме непоклатима част на фашизоидна организация в българския политически живот, ако всичко това продължава".

Според Дамянова Борисов не би подкрепил евентуално правителство на малцинството на ПП-ДБ.

За предизборната кампания тя изказа мнение:

"От една страна Борисов застана отново начело на ГЕРБ по един безпрекословен начин, проведе си сам кампанията и стигна до горната граница на своите избиратели. Борисов няма някъде да качва, неговият таван е изпълнен. Кампанията на ПП беше беззъба и безлична".

По думите й тази кампания е показала, че с пари избори не се печелят, дори в България:

"ПП не можа да победи един сам Борисов, който направи кампания".

"ДБ работи с преференции - това показва колко е силно участието за ДБ. Тя представлява съществена част от вота на коалицията. Хората, подкрепящи ДБ, са обучени да използват преференциите", коментира още пиар експертът. И добави:

"Когато имаш ярки личности в листите си, тези личности обикновено успяват да бъдат извадени на предни позиции. Това му е хубавото на демокрацията".

Тя определи днешното изявление на четиримата лидери от коалицията ПП-ДБ като символен акт, с който са искали да покажат единство и че всички слухове за разделение не са верни.

"Твърде много слухове се сееха. Вероятно техният пиар екип е решил, че е добре те да се появят заедно, за да отрекат тези слухове и да покажат единна позиция".

По думите й вътре в самите парламентарни групи има гласове във всяка посока. Очевидно гласът на ПП и нейната твърда позиция "Никога с ГЕРБ и на никаква цена" надделява, посочи Дамянова в предаването "Хоризонт за вас" и добави, че самата тя подкрепя, че трябва да се спази предизборното обещание и да не се сътрудничи с ГЕРБ.

Бюджет се прави от този, който ще го изпълнява, категорична бе Диана Дамянова и обясни:

"Аз съм отявлен несъмишленик на Бойко Борисов. Но в този случай той е прав – не може да се прави бюджет, при положение, че той ще се изпълнява от служебно правителство. Бюджетът е политиката на държавата. Какво ще прави една държава, зависи от нейния бюджет и как тя ще се държи. Как може един парламент със 7-дневен мандат или 15-дневен мандат да направи бюджет? Да, беше направено в предишните години, но не доведе до добро".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11
Петър Витанов

Петър Витанов: БСП повече няма място в дясно управление! Избирателят ѝ отреди ролята на опозиция

БСП повече няма място в дясно управление . Партията получи  исторически най-ниския си резултат и това ѝ отрежда ясното място на опозиция . Тази категорична позиция изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов. Според него за БСП "обратното броене отдавна е започнало" и се върви "каскадообразно към все по-големи дъна". " Тя не може и не бива да се..

публикувано на 07.04.23 в 11:10
Георги Проданов

Георги Проданов: Коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е онова нещо, което трябва да се случи

Коалиционно правителство между първите две парти-  ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ  -  е онова нещо, което трябва да се случи в момента. Това заяви пред БНР Георги Проданов, политолог и университетски преподавател. "В същата ситуация бяхме преди 6 месеца и тя приключи по един безславен начин. Подобен ход би донесъл повече ущърб за ГЕРБ, отколкото полза ...

публикувано на 06.04.23 в 09:11
Николай Димитров

Доц. Николай Димитров: ПП нямат полезен ход

"Партиите съвсем целенасочено се опитват да се изчистят от хората, които се колебаят за кого да гласуват, и да достигнат до ситуацията, на която могат да разчитат само на твърдите си ядра. Това е по-прогнозируемо.  Проблемът на ПП е, че нямат установено твърдо ядро . Затова видяхме по-лош от предишния им резултат".  Това каза пред БНР..

публикувано на 05.04.23 в 18:39
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Борисов малко рано включи инструментите за изнудване

"В сравнение с предишните избори, когато още в нощта на вота знаехме, че няма да има редовно правителство, то в момента сме в по-оптимистична ситуация.  Днешното изказване на Бойко Борисов показва, че той малко е поизгубил форма като манипулатор . Той каза в типичен стил, че очаква колко благородно ще бъде всички да жертват партиите си в името на..

публикувано на 05.04.23 в 18:38
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на хартиената коалиция

" Бойко Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление с т.нар. хартиена коалиция . Той разбира много добре фактът, че едно управление, в което не участват ПП и ДБ, ще бъде подложено на непоносим натиск, ще бъде неудържима позиция. Това е една качествена съставка, без която няма да мине едно стабилно управление в България. А на..

публикувано на 05.04.23 в 14:29
Проф. Николай Витанов

Проф. Николай Витанов: Ако отидем на нови избори, ГЕРБ вдига резултата си, ПП губят

Има възможност за 3 вида правителство . Това обясни пред БНР професор Николай Витанов, д-р на математическите науки и д-р по физика от Института по механика на БАН. Вариант с малка вероятност е да се направи политическо правителство , смята той. "То би могло да е от първите две политически сили или от ГЕРБ и други партии. Такова правителство..

публикувано на 05.04.23 в 10:33
Петър Ганев

Петър Ганев: Докато водят разговори за правителство, партиите да гласуват бюджета

" Трябва да имаме бюджет. Въпросът е да го направим сега, а не да чакаме нов завъртане на парламента, ако има такова ". Това заяви пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика. " Ясно е, че пълният набор от закони няма как да бъдат приети , особено и по Плана за възстановяване и въобще по предизвикателствата, които имаме пред страната...

публикувано на 05.04.23 в 09:40
Иван Таков

Иван Таков: Левият избирател не ни припозна достатъчно добре

"Има място за тревога, но не е директно като повод от тези избори. За нас резултатът не е изненада . Не е добър, разбира се." Такава е равносметката от парламентарния вот на Иван Таков, председател на БСП – София. Необходим е анализ на изборните резултати по области дали има чуваемост за посланията на БСП , подчерта Таков. "Явно левият..

публикувано на 05.04.23 в 08:35
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев очаква сблъсък парламент - президент още в първите дни на новото НС

Бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев прогнозира пред БНР нов сблъсък между президент и парламент още в първите дни на новото 49-о Народно събрание .  "След създаването на парламента може би един от първите законопроекти ще бъде за увеличаване на военната помощ на България към Украйна . Видя се, че след изборите 2/3 от партиите,..

публикувано на 05.04.23 в 08:25