ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

Снимка: Диана Костова, БНР

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията. 

От формацията са започнали и своя анализ на резултатите 

"В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени места - градове, села, малки градове, областните центрове и София. Това, което е ясно, е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани за това, че европейският път на развитие на страната си заслужава те да излязат и да гласуват. В следващата кампания ще обиколим и останалите над 2000 населени места в страната и да поговорим с всички български граждани".

Това, което трябва също така да отчетем, обаче е, че има сериозни проблеми с провеждането на тези избори. Имаме 5 пъти повече невалидни бюлетини - 45 000 невалидни бюлетини в тези избори при по-малко от 9000 в предишните, които имаха същия брой гласоподаватели.

В 2234 секции - или почти 17% от секциите - има разминаване между гласовете, регистрирани от машината и гласовете, които са вписани в секционните протоколи. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините - това е по информация на Министерството на електронното управление. По-притеснително е, че в 303 от 700 рискови секции, идентифицирани от Антикорупционния фонд, въобще не се е предавало видеонаблюдение. В 225 се е предавало, но с прекъсвания и без да се показват бюлетините на видеокамерата. Тоест от 700 от най-рисковите секции само в 172 има реално видеонаблюдение с ясно показани бюлетини".

Кирил Петков също благодари на 621 069 избиратели, но отчете че: "явно трябва да вършим още работа. Когато 60% от българските граждани не са избрали да гласуват, това показва за нас, че работата е пред нас".

"Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ с първия мандат, е на база на ценности. От това което видяхме и в миналия парламент, а и по време на тези избори, виждаме ценностни различия. Българските граждани трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас това, което ние обещаваме, това ще и спазваме. Също така искам да кажа, че се обединихме, че ще работим по политики с всички политически партии и ще говорим с всички тях, защото ние обещахме на българските граждани ясни политики за справяне с актуалните проблеми. Като се започне с бюджета. Бюджетът не може да бъде по никакъв начин заложник на разговорите между политическите парти. Ние трябва да приемем бюджет максимално бързо".


По публикацията работи: Венцислав Василев
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Кирил Петков и Асен Василев

Държат ли ПП и ДБ ключа за нови избори?

Днес лидерите на коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще дадат първото си официално съвместно изявление. Останалите втори на тези избори си дадоха пет дни, за да обмислят какво да кажат на избирателите.   ПП-ДБ коментират изборните резултати и възможностите за правителство " Този път ще е различно ", обеща..

публикувано на 07.04.23 в 11:09

По 1 депутат от Габрово ще има всяка от четирите формации, спечелили най-много гласове

В Габровския избирателен район четирите депутатски мандата се разпределят между ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната – Демократична България, Възраждане и БСП. Това сочат официалните данни, публикувани  от Централната избирателна комисия за вота на 2 април.  По един депутат ще има всяка от четирите политически формации, които спечелиха най-много..

публикувано на 07.04.23 в 09:59

Разпределиха мандатите в Шумен

Двама депути от ДПС, двама от „ГЕРБ-СДС“ , по един от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“. Това е разпределението на шестте мандата за Шуменския многомандатен избирателен район след решението на Централната избирателна комисия. Имената на избраните народни представители трябва да бъдат обявени до неделя. Кандидатите,..

публикувано на 07.04.23 в 09:46