"Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС водят с 0,5% на ПП-ДБ, пет формации сигурни за НС

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет формации със сигурност преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Това сочи проучване на "Алфа рисърч" в периода 25 – 29 март 2023 г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна, реализирано със собствени средства. То е проведено чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Изоставането на ПП-ДБ с 0,5% след ГЕРБ-СДС е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже ,че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, което са показали, че умеят, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори, посочва "Алфа рисърч" в проучването, публикувано на сайта на социологическата агенция.

ДПС запазва устойчива подкрепа от 13,8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти.

В предизборната кампания се забелязва тенденция за ръст в подкрепата за "Възраждане", като партията привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Може да се очаква подкрепата ѝ да достигне до 13,6%.

Така третото място също се оказва под въпрос, оспорвано между ДПС и "Възраждане", посочва "Алфа рисърч", като отбелязва, че яснота за него ще има едва след като стане известен вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в следващия парламент е БСП. Макар и партията да е с отслабени позиции, поради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията повишава леко резултата ѝ и тя получава 8,2% от твърдо решилите да гласуват.

Теоретични шансове да прескочат 4-процентната бариера имат "Български възход" и "Левицата", но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели "защо си струва да отидат до урните".

Делът на сигурните, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори се запазва 39 на сто. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден.


Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите. Много по-сериозен фактор се очертава  растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване, посочва "Алфа рисърч".

Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11% от решените да отидат до урните. Други 15 на сто, все още не са взели решение кого да подкрепят. Обичайно между 7% и 15 % взимат решение в последните дни на кампанията. Т.е. сега този дял е на горния максимум за последните години, което също подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден, отбелязва агенцията.


Според "Алфа рисърч" съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в 48-ия парламент , а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката "търси се".

По публикацията работи: Николай Петров

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстрация: gallup-international.bg

"Галъп" за демографските профили на избирателите, трансферите на вот

Пренасяне на гласоподаватели от "Продължаваме промяната" към "Възраждане" и „Има такъв народ" е сред причините за по-ниския резултат на коалицията им с „Демократична България“ в сравнение с механичния сбор от резултатите на двете формации на предишните избори. Този извод правят от „Галъп интернешънъл болкан“ в публикация за демографските профили..

публикувано на 03.04.23 в 13:51

"Тренд": Неясен победител на изборите и оспорвано трето място

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4-процентната бариера. Това са изводите от проучване на "Тренд" по поръчка на NOVA Broadcasting Group за електоралните нагласи на българите преди вота на 2 април. Изследването е реализирано в периода 22-29 март 2023..

публикувано на 31.03.23 в 08:49

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата"..

публикувано на 30.03.23 в 13:13

"Маркет Линкс“: ПП-ДБ: 23,7%; ГЕРБ-СДС-22,3%, ДПС-13,6%, "Възраждане" -11,4%, БСП-7,3%

Не се оча„ертава ясен победител на изборите към момента - това е изводът на социолозите от "Маркет Линкс" след най-новото им национално проучване, проведено лице в лице и онлайн. Данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите...

публикувано на 28.03.23 в 20:23
Илюстрация: Георги Цветков

"Медиана": 7 формации в НС, пак рекордно ниска избирателна активност

Към момента може да се очакват поредните "избори с най-ниска избирателна активност", седем формации преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента, ГЕРБ-СДС се очертава като първа политическа сила, като води с около 2% на "Продължаваме Промяната – Демократична България". Това сочи проучване на "Медиана" за нагласите на избирателите към 23..

публикувано на 24.03.23 в 10:47
Юлий Павлов

Център за анализи и маркетинг: 5 или 6 партии в следващия парламент

"Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг", заяви Павлов. Според изследването избирателната активност на предстоящите избори ще е сходна с тази на предходните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват заявяват, че вече са решили за кого, а 16% се колебаят Избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ са по-оптимистично настроени..

публикувано на 23.03.23 в 13:21

Тренд: 5 формации със сигурност влизат в следващото НС, 3 вземат над 3%

Пет формации ще влязат в бъдещия парламент, показва проучване на агенция „Тренд“ във връзка с предстоящите избори на 2 април, съобщиха от социологическата агенция. Допитването е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005..

публикувано на 16.03.23 в 07:57

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, неяснота и за №3 на изборите

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. В битка за възможност за прескачане на..

публикувано на 10.03.23 в 13:49
Васил Тончев

"Сова Харис": Пет партии в парламента. Първи са ГЕРБ-СДС с 27,4%, следвани от ПП-ДБ с 25,7%

До преди серията от последователни избори за парламент броят на активните избиратели у нас гравитираше около 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласуване и строгия контрол върху практиката за закупуване на гласове, избирателното тяло се сведе до около 2,6 милиона души.  С тази констатация започна анализа си на социологическите данни от..

публикувано на 02.03.23 в 13:45

"Алфа Рисърч": Пет са сигурните политически формации в следващия парламент

Пет са сигурните политически формации в следващия парламент, а три други са малко под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Това е основният извод от проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Нагласите на избирателите на старта на кампанията сочат паритет между коалициите ПП-ДБ (26.4%) и ГЕРБ-СДС (25.2%)...

публикувано на 01.03.23 в 12:49