"Тренд": Неясен победител на изборите и оспорвано трето място

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4-процентната бариера. Това са изводите от проучване на "Тренд" по поръчка на NOVA Broadcasting Group за електоралните нагласи на българите преди вота на 2 април.

Изследването е реализирано в периода 22-29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1004 души на възраст над 18 години.

Три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство, посочва "Тренд".

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26,4% от гласуващите) и "Продължаваме промяната-Демократична България" (26,1% от гласуващите) се запазва. Регистрирана е по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията.

В надпреварата за третото място на минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13,7%) и "Възраждане" (13,3%).

Проучването на "Тренд" е само на територията на България, като от социологическата агенция отбелязват, че очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7,3% от гласуващите.

Сред по-малките формации най-голям шанс за представителство в 49-ото народно събрание има коалицията "Левицата" (3,6% от гласуващите), следвана от "Български възход" (3,5%). „Има такъв народ“ остава с 3%.

Опцията "не подкрепям никого" е посочена от 5,2%. Резултатът от тази опция се преразпределя между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2,6 милиона избиратели.

***********************

Изследването на "Тренд" е реализирано в периода 22-29 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1004 души на възраст над 18 години.

По публикацията работи: Николай Петров
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстрация: gallup-international.bg

"Галъп" за демографските профили на избирателите, трансферите на вот

Пренасяне на гласоподаватели от "Продължаваме промяната" към "Възраждане" и „Има такъв народ" е сред причините за по-ниския резултат на коалицията им с „Демократична България“ в сравнение с механичния сбор от резултатите на двете формации на предишните избори. Този извод правят от „Галъп интернешънъл болкан“ в публикация за демографските профили..

публикувано на 03.04.23 в 13:51

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата"..

публикувано на 30.03.23 в 13:13

"Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС водят с 0,5% на ПП-ДБ, пет формации сигурни за НС

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет..

публикувано на 30.03.23 в 09:20

"Маркет Линкс“: ПП-ДБ: 23,7%; ГЕРБ-СДС-22,3%, ДПС-13,6%, "Възраждане" -11,4%, БСП-7,3%

Не се оча„ертава ясен победител на изборите към момента - това е изводът на социолозите от "Маркет Линкс" след най-новото им национално проучване, проведено лице в лице и онлайн. Данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите...

публикувано на 28.03.23 в 20:23
Илюстрация: Георги Цветков

"Медиана": 7 формации в НС, пак рекордно ниска избирателна активност

Към момента може да се очакват поредните "избори с най-ниска избирателна активност", седем формации преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента, ГЕРБ-СДС се очертава като първа политическа сила, като води с около 2% на "Продължаваме Промяната – Демократична България". Това сочи проучване на "Медиана" за нагласите на избирателите към 23..

публикувано на 24.03.23 в 10:47
Юлий Павлов

Център за анализи и маркетинг: 5 или 6 партии в следващия парламент

"Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг", заяви Павлов. Според изследването избирателната активност на предстоящите избори ще е сходна с тази на предходните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват заявяват, че вече са решили за кого, а 16% се колебаят Избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ са по-оптимистично настроени..

публикувано на 23.03.23 в 13:21

Тренд: 5 формации със сигурност влизат в следващото НС, 3 вземат над 3%

Пет формации ще влязат в бъдещия парламент, показва проучване на агенция „Тренд“ във връзка с предстоящите избори на 2 април, съобщиха от социологическата агенция. Допитването е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005..

публикувано на 16.03.23 в 07:57

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, неяснота и за №3 на изборите

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. В битка за възможност за прескачане на..

публикувано на 10.03.23 в 13:49
Васил Тончев

"Сова Харис": Пет партии в парламента. Първи са ГЕРБ-СДС с 27,4%, следвани от ПП-ДБ с 25,7%

До преди серията от последователни избори за парламент броят на активните избиратели у нас гравитираше около 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласуване и строгия контрол върху практиката за закупуване на гласове, избирателното тяло се сведе до около 2,6 милиона души.  С тази констатация започна анализа си на социологическите данни от..

публикувано на 02.03.23 в 13:45

"Алфа Рисърч": Пет са сигурните политически формации в следващия парламент

Пет са сигурните политически формации в следващия парламент, а три други са малко под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Това е основният извод от проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Нагласите на избирателите на старта на кампанията сочат паритет между коалициите ПП-ДБ (26.4%) и ГЕРБ-СДС (25.2%)...

публикувано на 01.03.23 в 12:49