Изборният ден в чужбина

Избирателната секция в Лас Вегас
Снимка: Мария Самичкова

Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Първите две секции, които отвориха врати зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 ч българско време в събота, съобщиха от МВнР.  Два часа след това започна и гласуването в Австралия

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в щата Калифорния в Съединените щати. Там той ще продължи до 6 ч, българско време в понеделник, 3 април.

И на този парламентарен вот най-много са изборните секции в Турция. 350 000 души в южната ни съседка имат право да гласуват. Част от изселническите организации очакват само 10% от турците с български паспорти в южната ни съседка да отидат до урните. 

Българите във Великобритания ще упражнят днес правото си на вот в изборите за Народно събрание в 118 секции. Броят на секциите във Великобритания отстъпва само на този в Турция в чужбина. В 35 от секциите има машини, в останалите гласуването ще бъде с хартиени бюлетини. Местоположението на секции е на географски и демографски принцип.

74 секции в Германия отварят след малко за пребиваващите на територията на федералната република българи. На петите избори за две години и половина се очаква да гласуват по-малко българи. Този път предварително заявления са подали само 2000 души. За сравнение, преди две години заявления бяха подали над 13 000 души. От активността на българите в Германия зависи колко секции ще се отворят на евентуални следващи избори и дали ще се гласува машинно на тях.

Както и на предишния парламентарен вот и сега избирателните секции в Италия са 26. Предварително са се записали 1000 българи. Най-много -три са отново секциите в Милано, където предварително са се записали 140 души. Вотът ще се проведе в българското училище. В посолството в Рим, секциите са две. В другите големи градове и областни центрове като Торино, Генуа, Болоня, Триест, Флоренция и Неапол - са по една, така както и във Верона, Тренто, Сиена и др. В Болоня и Неапол, както винаги гласуването ще се състои в почетните консулства на нашата страна.

Българите в САЩ гласуват в 56 секции. В района на столицата Вашингтон ще има нова секция. Новата секция ще отвори врати и в Такома Парк, щата Мериленд, където се намира българското училище "Христо Ботев". Така възможностите за гласуване в метро района на американската столица стават две, като се има предвид и секцията в посолството. Девет ще са машините за гласуване в САЩ. На миналия предсрочен вот за народни представители през октомври бе отбелязан нисък спад в броя на гласувалите на територията на САЩ. Тогава действителните бюлетини според ЦИК са били малко над 10 хиляди в сравнение с около 11 хиляди и 500 през ноември 2021-ва година.

По публикацията работи: Венцислав Василев и Явор Римски
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на външните работи Николай Милков (в центъра), зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев (вляво) и председателят на работна група

МВнР отчете успешно провеждане на изборите зад граница - 737 секции в 61 държави

Министерството на външните работи отчете успешно провеждане на изборите за 49-о Народно събрание в чужбина. В неделя сънародниците ни зад граница гласуваха в 737 секции в 61 държави. Вотът е протекъл спокойно, при добра организация и в сътрудничество на българските общности зад граница, посочи на брифинг министърът на външните работи Николай Милков...

публикувано на 06.04.23 в 21:04

Вотът в САЩ: ПП-ДБ печелят в мнозинството секции

В САЩ коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" е водеща политическа сила при гласуването на българите там. Според резултатите от ЦИК коалицията е на първо място в много голяма част от секциите, но не във всички. Докато на миналите избори "Продължаваме Промяната" бе на първо място във всички секции в САЩ, на тези в три има друг..

публикувано на 03.04.23 в 16:23
Опашка за гласуване в Босилеград.

Своеобразен изборен туризъм регистрираха от България в Западните покрайнини

Рекордна активност беше регистрирана на вота в Босилеград и Цариброд, Западните покрайнини, коментират местните сайтове. Както БНР първо съобщи, в Босилеград печели партия "Български възход", която взема 102 гласа от 343 гласували, а в Цариброд най-много - 381 от 602 гласували, взема "Продължаваме промяната-Демократична България", сочат..

публикувано на 03.04.23 в 16:10

Вотът във Великобритания: Първи са ПП-ДБ, силно представяне на "Възраждане"

Станаха известни крайните резултати от гласуването на българите във Великобритания за 49-ото народно събрание. Печели коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България", но прави впечатление силното представяне на "Възраждане". Коалицията ПП-ДБ печели 39,08% от гласовете на българите на Острова. На практика обаче в коалиция двете партии..

публикувано на 03.04.23 в 15:38

"Възраждане" печели вота в Испания, в Мадрид и Барселона първи са ПП-ДБ

Политическа партия "Възраждане" печели най-много гласове сред избирателите на територията на Испания. Така тя потвърди резултатите си от последните парламентарни избори, когато отново беше водещата политическа сила на територията на кралството. По-голямата част от живеещите в Испания българи отново припознаха "Възраждане" за своя..

публикувано на 03.04.23 в 13:21

Защо ДПС винаги печели в Турция?

ДПС е първа политическа сила на парламентарните избори, проведени в чужбина. В Турция гласуваха близо 70 хиляди души – с 12 хиляди повече в сравнение с последния парламентарен вот, когато до урните отидоха около 58 хиляди избиратели. Освен вота за 49-ото Народно събрание, тази година българските изселници ще участват и в друг ключов..

публикувано на 03.04.23 в 12:28

Резултати от вота в Калифорния: ПП-ДБ е първа сила, "Възраждане" - втора

Без инциденти и нарушения приключи изборният ден в Силициевата долина в американския щат Калифорния. Изборната секция в Сънивейл - Сан Хосе беше посетена от 280 от живеещите в района българи, които гласуваха с хартиена бюлетина.  Най-много гласове - са подадени за коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“, на второ място е партия..

публикувано на 03.04.23 в 11:44
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ПП-ДБ с най-много гласове в Обединеното кралство, "Възраждане" - втора политическа сила

В Обединеното кралство Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ печели най-много гласове при гласуването на 49-то Народно събрание на България. На второ място е „Възраждане“, но със значително увеличена подкрепа в сравнение с предишните парламентарни избори.  Коалиция ПП-ДБ печели 39,33% от гласовете на Острова. На втора позиция е..

публикувано на 03.04.23 в 10:54
Избирателната секция във Вашингтон -  2 април 2023 г.

Още за гласуването на сънародниците ни в САЩ

Гласуването  на предсрочния парламентарен вот в метрорайона на американската столица  премина спокойно, като конкретно в секцията в посолството бяха подадени по неофициални наблюдения около 440 бюлетини, което e по-малко от на миналите избори, когато е имало около 520 гласа. В същото време на около 30 минути от американската столица бе отворена и друга..

публикувано на 03.04.23 в 10:45

ГЕРБ-СДС с най-много гласове в Северна Македония

ГЕРБ-СДС са получили най-голям брой гласове от българските граждани, гласували в Република Северна Македония на изборите вчера, според данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), предаде БТА. От  гласувалите общо 453 гласоподаватели в седемте секции, които бяха открити на територията на страната, ГЕРБ-СДС са получили 143 гласа, 127 избиратели са..

публикувано на 03.04.23 в 10:45