"Галъп" за демографските профили на избирателите, трансферите на вот

3
Илюстрация: gallup-international.bg

Пренасяне на гласоподаватели от "Продължаваме промяната" към "Възраждане" и „Има такъв народ" е сред причините за по-ниския резултат на коалицията им с „Демократична България“ в сравнение с механичния сбор от резултатите на двете формации на предишните избори. Този извод правят от „Галъп интернешънъл болкан“ в публикация за демографските профили от екзитпол, проведен за БНР, БНТ, "Нова броудкастинг груп" и Инвестор.бг.

По-малко гласували за „Демократична България“ и пренос на гласове от „Продължаваме промяната“ към други, главно звучащи протестно формации, водят до загуба на 80 хиляди гласа в сравнение с общия им резултат на предишния вот. Според анализа на Галъп основният прилив на нови гласове към „Възраждане“ идва от хора, гласували за Кирил Петков и Асен Василев. При ИТН се преливат около 10 хиляди гласа, а 70 хиляди са базисните им избиратели. Около 25 процента от гласувалите вчера са взели решението в последните дни или в деня на изборите, като този тип избор е осезаемо застъпен при „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Сред по-младите гласували и сред висшистите първа сила са ПП-ДБ. Солиден дял хора с висше образование има и при „Възраждане“, които успяват да привлекат средните възрастови групи. В София коалицията ПП-ДБ побеждава ГЕРБ. В селата е обратното. Градовете са оспорвани между двете сили.  

Таблица 1 : Структура на групи гласоподаватели според вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.


Таблица 2 : Структура на електоратите на основните листи – сборовете по вертикали дават 100%.


Уточнение: Колонка „Общо“ и в двете таблици се разглежда във вертикала.

"Галъп" огласи и част от възможните първи изводи и хипотези по отношение на масивите гласове. В тях делът на "не подкрепям никого" участва в калкулациите.

Откъде „Възраждане“ спечели около 100 хиляди нови гласа? Основният прилив на нови гласове идва от хора, които преди това са гласували за „Продължаваме промяната“ – може би над 30 хиляди души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи сега за пръв път), гласували предния път за ГЕРБ или за БСП и т.н.

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не достигна механичния си сбор от миналия вот? Прегледът на резултатите показва, че 20,7% от общия вот вчера е съставен от хора, които на предните избори са гласували за ПП. Това е на практика идентично на електоралния корпус на партията, т.е. привържениците на ПП от предишния вот по-скоро отново са излезли да гласуват. Привържениците на ДБ също – макар и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния вот е съставен от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Как ИТН стъпи на бариерата? Първият прочит показва, че около 70 хиляди от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия – това явно е базисната нейна подкрепа. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП.

Така, в крайна сметка, оказва се, че тези около 80 хиляди гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече – на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации.

Ръстът на „не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад, а измежду предишните партийни предпочитания отново личи повече ПП, отколкото другата голяма сила ГЕРБ.

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 хиляди души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като „Възраждане“ и ИТН, например.  

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа сила. И двете основни коалиции обаче с времето започват да придобиват профил, близък по възраст, до общия за вота – с по-добро представяне на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС – при по-възрастните. При младите, по традиция добре се справя и ДПС. „Възраждане“ пък като че ли черпи енер