"Галъп" за демографските профили на избирателите, трансферите на вот

3
Илюстрация: gallup-international.bg

Пренасяне на гласоподаватели от "Продължаваме промяната" към "Възраждане" и „Има такъв народ" е сред причините за по-ниския резултат на коалицията им с „Демократична България“ в сравнение с механичния сбор от резултатите на двете формации на предишните избори. Този извод правят от „Галъп интернешънъл болкан“ в публикация за демографските профили от екзитпол, проведен за БНР, БНТ, "Нова броудкастинг груп" и Инвестор.бг.

По-малко гласували за „Демократична България“ и пренос на гласове от „Продължаваме промяната“ към други, главно звучащи протестно формации, водят до загуба на 80 хиляди гласа в сравнение с общия им резултат на предишния вот. Според анализа на Галъп основният прилив на нови гласове към „Възраждане“ идва от хора, гласували за Кирил Петков и Асен Василев. При ИТН се преливат около 10 хиляди гласа, а 70 хиляди са базисните им избиратели. Около 25 процента от гласувалите вчера са взели решението в последните дни или в деня на изборите, като този тип избор е осезаемо застъпен при „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Сред по-младите гласували и сред висшистите първа сила са ПП-ДБ. Солиден дял хора с висше образование има и при „Възраждане“, които успяват да привлекат средните възрастови групи. В София коалицията ПП-ДБ побеждава ГЕРБ. В селата е обратното. Градовете са оспорвани между двете сили.  

Таблица 1 : Структура на групи гласоподаватели според вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.


Таблица 2 : Структура на електоратите на основните листи – сборовете по вертикали дават 100%.


Уточнение: Колонка „Общо“ и в двете таблици се разглежда във вертикала.

"Галъп" огласи и част от възможните първи изводи и хипотези по отношение на масивите гласове. В тях делът на "не подкрепям никого" участва в калкулациите.

Откъде „Възраждане“ спечели около 100 хиляди нови гласа? Основният прилив на нови гласове идва от хора, които преди това са гласували за „Продължаваме промяната“ – може би над 30 хиляди души. Останалите идват за сметка на негласували (в това число и гласуващи сега за пръв път), гласували предния път за ГЕРБ или за БСП и т.н.

Къде ПП-ДБ загуби гласове и не достигна механичния си сбор от миналия вот? Прегледът на резултатите показва, че 20,7% от общия вот вчера е съставен от хора, които на предните избори са гласували за ПП. Това е на практика идентично на електоралния корпус на партията, т.е. привържениците на ПП от предишния вот по-скоро отново са излезли да гласуват. Привържениците на ДБ също – макар и може би малко по-колебливо (6% от вчерашния вот е съставен от такива хора). От друга страна, обаче, в близо 83% от случаите привържениците на ДБ са гласували именно за ПП-ДБ, докато при ПП делът на повторилите вота е малко по-нисък – 76%.

Как ИТН стъпи на бариерата? Първият прочит показва, че около 70 хиляди от хората на ИТН са такива, които и предния път са гласували за тази партия – това явно е базисната нейна подкрепа. Сред останалите дялове от подкрепата им личат около десетина хиляди, идващи от ПП.

Така, в крайна сметка, оказва се, че тези около 80 хиляди гласа по-малко от механичния сбор на ПП и ДБ се коренят може би в донякъде по-ниското гласуване на ДБ, но пропорционално повече – на ерозия в подкрепата на ПП и пренос на гласове от ПП в посока на други, главно протестно и наказателно звучащи, формации.

Ръстът на „не подкрепям никого“ в абсолютни гласове е видим. Както обикновено, това е група с по-неясен профил, но видимо по-млад, а измежду предишните партийни предпочитания отново личи повече ПП, отколкото другата голяма сила ГЕРБ.

Както и на миналите избори, общо 25,2% са взели решението в последните дни или в последния ден. Това са условно около 650 хиляди души. Този тип избор е осезаемо застъпен при партии като „Възраждане“ и ИТН, например.  

Сред по-младите групи ПП-ДБ е първа сила. И двете основни коалиции обаче с времето започват да придобиват профил, близък по възраст, до общия за вота – с по-добро представяне на ПП-ДБ при младите и на ГЕРБ-СДС – при по-възрастните. При младите, по традиция добре се справя и ДПС. „Възраждане“ пък като че ли черпи енергия в по-голяма степен от средните възрастови групи, БСП – от високите.

При висшистите ПП-ДБ е първа сила. В същото време обаче, солиден дял висшисти личат и при формации като "Възраждане". В София коалицията ПП-ДБ отчетливо побеждава ГЕРБ. Реципрочна е картината в селата. Градовете са оспорвани между двете сили.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11