Петър Витанов: БСП повече няма място в дясно управление! Избирателят ѝ отреди ролята на опозиция

"Всяко заиграване с ГЕРБ би довело до допълнително обезличаване на БСП и до нейния крах, до катастрофа на следващите избори"

Петър Витанов
Снимка: Силвия Великова

БСП повече няма място в дясно управление. Партията получи исторически най-ниския си резултат и това ѝ отрежда ясното място на опозиция.

Тази категорична позиция изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов. Според него за БСП "обратното броене отдавна е започнало" и се върви "каскадообразно към все по-големи дъна".

"Тя не може и не бива да се превърне в притурка на някакво дясно управление. Всяко заиграване, всяка роля на пето колело, на пета колона на поредното дясно управление е просто извинение за едни хора да заемат високи постове в изпълнителната власт. Всяко заиграване с ГЕРБ би довело до допълнително обезличаване на БСП и до нейния крах, до катастрофа на следващите избори. Няма място БСП в дясно управление!"

"Имаме 10 области, в които няма да имаме народен представител. Процесите в БСП са изключително тревожни", допълни той.

Ако в спешен порядък не се създаде редовно правителство, България наистина е заплашена от загуба на много средства, предупреди Витанов. Евродепутатът обаче изтъкна, че правителството не може да бъде на всяка цена.

"Политическата нестабилност у нас е обратнопропорционална на интеграционните процеси. Изтикването на България в периферията на всеки един европейски орган води до неглижиране, до невъзможност за пълноценно участие във вземането на решения на европейско ниво. Всяко антиевропейско говорене ни отдалечава, включително от Шенген. Въпросът за еврозоната силно се политизира."

Петър Витанов  Снимка: БТА

"Имаме много тежка демографска ситуация – застаряващо население, ниска раждаемост, висока миграция. Всичко това спъва икономиката", отбеляза Петър Витанов, който организира в София кръгла маса "Работа за младите, младите на работа".

Темповете на емиграция в известна степен се забавят, но докато не достигнем 70-75% от средноевропейския доход, миграцията на младите хора ще е проблем за страната, подчерта Витанов в предаването "Преди всички".

Витанов коментира изследване на Евробарометър, което отчита добри показатели за предприемчивостта на младите българи да създават свой бизнес тук.

Немалък процент от младите хора разчитат на помощта на близки и роднини и са изключени – нито работят, нито учат, припомни евродепутатът. Този феномен е 14% в Европа, в България е почти 20%, което говори за тежък проблем, допълни той.

С намаляващата работна сила очакванията към младите стават все по-високи в солидарна пенсионна система, каквато е българската, отбеляза още Витанов.

Младите хора не виждат свое политическо представителство. От друга страна те не разпознават проблемите си, адресирани от политическите партии и това се отразява върху тяхната индиферентност, така Петър Витанов коментира слабото участие на младите в изборния процес.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30
Добромир Живков

Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание , което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време..

публикувано на 07.04.23 в 11:11
Георги Проданов

Георги Проданов: Коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е онова нещо, което трябва да се случи

Коалиционно правителство между първите две парти-  ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ  -  е онова нещо, което трябва да се случи в момента. Това заяви пред БНР Георги Проданов, политолог и университетски преподавател. "В същата ситуация бяхме преди 6 месеца и тя приключи по един безславен начин. Подобен ход би донесъл повече ущърб за ГЕРБ, отколкото полза ...

публикувано на 06.04.23 в 09:11
Николай Димитров

Доц. Николай Димитров: ПП нямат полезен ход

"Партиите съвсем целенасочено се опитват да се изчистят от хората, които се колебаят за кого да гласуват, и да достигнат до ситуацията, на която могат да разчитат само на твърдите си ядра. Това е по-прогнозируемо.  Проблемът на ПП е, че нямат установено твърдо ядро . Затова видяхме по-лош от предишния им резултат".  Това каза пред БНР..

публикувано на 05.04.23 в 18:39
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Борисов малко рано включи инструментите за изнудване

"В сравнение с предишните избори, когато още в нощта на вота знаехме, че няма да има редовно правителство, то в момента сме в по-оптимистична ситуация.  Днешното изказване на Бойко Борисов показва, че той малко е поизгубил форма като манипулатор . Той каза в типичен стил, че очаква колко благородно ще бъде всички да жертват партиите си в името на..

публикувано на 05.04.23 в 18:38
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление на хартиената коалиция

" Бойко Борисов няма да направи фаталната грешка да състави управление с т.нар. хартиена коалиция . Той разбира много добре фактът, че едно управление, в което не участват ПП и ДБ, ще бъде подложено на непоносим натиск, ще бъде неудържима позиция. Това е една качествена съставка, без която няма да мине едно стабилно управление в България. А на..

публикувано на 05.04.23 в 14:29
Проф. Николай Витанов

Проф. Николай Витанов: Ако отидем на нови избори, ГЕРБ вдига резултата си, ПП губят

Има възможност за 3 вида правителство . Това обясни пред БНР професор Николай Витанов, д-р на математическите науки и д-р по физика от Института по механика на БАН. Вариант с малка вероятност е да се направи политическо правителство , смята той. "То би могло да е от първите две политически сили или от ГЕРБ и други партии. Такова правителство..

публикувано на 05.04.23 в 10:33
Петър Ганев

Петър Ганев: Докато водят разговори за правителство, партиите да гласуват бюджета

" Трябва да имаме бюджет. Въпросът е да го направим сега, а не да чакаме нов завъртане на парламента, ако има такова ". Това заяви пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика. " Ясно е, че пълният набор от закони няма как да бъдат приети , особено и по Плана за възстановяване и въобще по предизвикателствата, които имаме пред страната...

публикувано на 05.04.23 в 09:40
Иван Таков

Иван Таков: Левият избирател не ни припозна достатъчно добре

"Има място за тревога, но не е директно като повод от тези избори. За нас резултатът не е изненада . Не е добър, разбира се." Такава е равносметката от парламентарния вот на Иван Таков, председател на БСП – София. Необходим е анализ на изборните резултати по области дали има чуваемост за посланията на БСП , подчерта Таков. "Явно левият..

публикувано на 05.04.23 в 08:35
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев очаква сблъсък парламент - президент още в първите дни на новото НС

Бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев прогнозира пред БНР нов сблъсък между президент и парламент още в първите дни на новото 49-о Народно събрание .  "След създаването на парламента може би един от първите законопроекти ще бъде за увеличаване на военната помощ на България към Украйна . Видя се, че след изборите 2/3 от партиите,..

публикувано на 05.04.23 в 08:25