Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на политическото напрежение преди евроизборите предрекоха политолози

Повишаване на политическото напрежение преди евроизборите предрекоха от Института за социални изследвания "Иван Хаджийски". В дискусия за политическия януари политолозите отчетоха криза във всяка от водещите партии, както и неочаквани резултати за формации като АБВ и "България без цезура". 

Нова линия на напрежение е процесът на сближаване между ГЕРБ и Реформаторския блок и създаване на общ блок за сваляне на правителството, отчете Първан Симеонов:

С отхвърлянето на "Синьо единство" от коалиицонните преговори вече се върви към една доста ясна листа на Реформаторския блок. Заради разнородността на учатниците в него целта е да се освободят от Меглена Кунева, като я пратят в Брюксел, за да могат да преминат към една по-сериозна консолидация, за да се превърнат постепенно в нещо като СДС-2.

За Димитър Ганев предстоящите евроизбори се очертават като ключово събитие, което ще даде отговор на въпроса имат ли легитимност управляващите, но със следните белези:

Чака ни една много мръсна, черна, компроматна кампания. Ще доминира изцяло и само национален контекст.

Три състезания на живот и смърт на евроизборите прогнозира социологът Първан Симеонов. Първото ще започне между двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ, които са с почти изравнени резултати.

Второто състезание включва от една страна Реформаторския блок и "България без цензура", които от днешна гледна точка имат реални изгледи за присъствие в Европарламента, НФСБ, които имат реални шансове за присъствие в Европалрамента, "Атака", която от днешна гледна точка е със застрашена перспектива и АБВ, което е голямата неизвестна. Аз лично смятам, че също имат шансове за присъствие в Европарламента, коментира още Първан Симеонов.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!