Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константина Кунева ще бъде евродепутат от гръцката партия СИРИЗА

Успех на българската кандидатура в евролистите на партията СИРИЗА в Гърция. Константина Кунева е четвърта във вота на победилата коалиция, която има шест депутатски места в Брюксел. Кунева не е член на партията СИРИЗА, но беше включена в евролистите след гласуване от партийния съвет.

Водеща информация в момента за гръцките медии е четвъртото място на Кунева. Продължава броенето на предпочитанията на избирателите, но според журналистите повече от сигурно е, че Кунева влиза в Европарламента. До този момент тя събира 19 367 гласа.

Всички интернет издания публикуват биографията на новата евродепутатка и припомнят жестокия инцидент от 2008-а, когато поради активната й синдикална дейност непознати лица я заляха със сярна кисилина. Виновните не бяха открити, а следствието се прекрати. По това време Кунева работи като чистачка в метрото въпреки висшето си образование. Гръцките синдикати оказаха материална помощ на пострадалата българка и тя се превърна в символ на борбата за защита на правата на работниците. 

В коментарите по информацията се срещат и такива на българи, живеещи в Гърция, според които гърците направиха това, което българските партии не сториха. Кунева е и единственият евродепутат, който не е с гръцко гражданство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Право и справедливост" на Ярослав Качински победи на евроизборите в Полша

Победител в евроизборите в Полша е опозиционната партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински , а сензацията - получилата 7 процента партия "Нова десница", чиято цел и излизане на страната от Европейския съюз.  Изборите преминаха при много слаба..

публикувано на 26.05.14 в 14:47

Партията на премиера Виктор Орбан е победител на евровота в Унгария

С 52 процента изборен резултат управляващата партия на премиера Виктор Орбан спечели евровота в Унгария. Изненадващо на второ място се класира крайно дясната партия "Йоббик".  С този резултат националистите изпревариха социалистическата партия...

публикувано на 26.05.14 в 14:43

Управляващите партии печелят евроизборите в Унгария и Румъния

Управляващата десница в Унгария печели убедително изборите за Европейски парламент. Партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан взе над половината от гласовете при активност под 30 на сто. Крайнодясната партия "Йобик" е втора, а социалистите са трети...

публикувано на 26.05.14 в 08:38