Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акордеонистът Кирил Владов и неговите първи радиозаписи

3
Снимка: Личен архив
Мирослав Василев

Регионалните радиостанции на БНР, създадени като самостоятелни информационни центрове във Варна, Стара Загора, Пловдив, Шумен и Благоевград, притежават богати звукозаписни фондове с българска народна музика. Сред основните задачи на регионалните медии в ранните години приоритет има документирането, популяризирането и съхранението на местен музикален фолклор, а през втората половина на ХХ век активно се записват изпълнения на певци и инструменталисти с аранжименти от професионални музиканти.


Екип от музикалния отдел на Радио Варна издрива народни изпълнители от Североизточна България – Шуменско, Разградско, Търговищко, Добричко, Силистренско. Варненското радио продуцира и записи на изпълнители от други региони на страната като Стойка Делчева от Ракитница, Старозагорско, Стамболка Генадиева от Годеч, Тома Янчев от Граматиково, Зорка Желязкова от Айтос, Катя Петрова от Сенгельово (Егейска Македония), Жельо Йовчев от Полски извор, Бургаско и др. Сред инструменталистите в музикалния фонд, които осъществяват първите си звукозаписи в студиото на Радио Варна, присъства и името на стилния шопски акордеонист Кирил Владов. По време на концерт в Слънчев бряг случайно го чува тогавашния музикален редактор Недялко Станев, отговорен за народната музика в Радио Варна (1970-1989 г.). От съвместната им среща Кирил Владов си спомня думите: „Много хубаво свириш. Защо не дойдеш да направиш записи в радиото?”. През 1978 г. записва първите четири хорà, обработени от Недялко Станев и Ангел Истатков. От тогава неговите изпълнения във фонотеката на Радио Варна достигат 15 записа, съпроводени от щатния оркестър на радиото.


Кирил Владов е роден на 19 май 1953 г. в с. Курило, днес квартал на София. Едва шестгодишен хваща акордеона. Талантът на народен музикант е наследил от баща си, който свири на хармоника. Сам усъвършенства майсторлъка, слушайки изпълнения на акордеонистите Борис Карлов, Коста Колев, Иван Шибилев, Ибро Лолов, Емил Колев, Трайчо Синапов и др. През 1971 г. постъпва като танцьор в танцовия състав към ДНА – Сливен. Музикалната дарба е забелязана от хореографа Здравко Даскалов, който насочва младия талант за корепетитор на състава. „Танците много ми помогнаха да опозная специфичните особености на българската народна музика, стила и характера на отделните фолклорни области”, казва Кирил Владов. По покана на Емил Колев през 1979 г. в Първо студио на Радио София записва „Право шопско” и „Йовино хоро” (обр. Христофор Раданов) със симфоничния оркестър на БНР. Те са издадени на грамофонна плоча от „Балкантон”. През 80-те години Кирил Владов е постоянен сътрудник в Радио София. Съпровожда в записи на Василка Андонова, Костадин Гугов, Трио „Българка”, Янка Рупкина и др. От 1990 г. е корепетитор в Държавното хореографско училище. Автор е на музиката към танците в телевизионното предаване „Български уроци” на БНТ. През 2008 г. издава авторски албум с хорà и ръченици от Северозападна и Средна Западна България.


Инженер-химик по образование днес акордеонистът с вълнение се връща към спомена за първите записи в Радио Варна – музикални документи от един творчески път, звук от живота на Кирил Владов.


„Радио Варна - 80 години звукът на живота”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Кметството в Шамбери

Франция, мон амур! Еп.22

В епизод 22 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви представяме град Шамбери: Къде е разположен Шамбери и какво е било значението му през Средновековието? Кои са най-важните забележителности на града? Кой е символът на Шамбери? Кой известен писател и философ живее и твори в Шамбери през..

публикувано на 31.07.24 в 12:17
Термите във Виши

Франция, мон амур! Еп.21

В епизод 21 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ще чуете : Защо град Виши е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство ? Какви болести лекуват термалните извори на Виши ? В коя класация Виши е поставен на първо място ? Каква е историята на града и какво представлява „режимът на Виши“..

публикувано на 31.07.24 в 12:12
Дидие Дешан ще остане начело на Франция до 2018 година

Франция, мон амур! Еп.20

Епизод 20 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов е посветен на френския национален отбор по футбол. Ще чуете : Колко европейски и световни титли има националният отбор на Франция по футбол ? Кои велики футболисти са в основата на тези успехи ? Кой френски национал е трикратен носител на Златната..

публикувано на 31.07.24 в 12:07
Мец и катедралата

Франция, мон амур! Еп.19

В епизод 19 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви представяме главните градове на регион Лотарингия. Ще чуете : Кой град е наричан „градът на мостовете“ ? Какви забележителности можем да разгледаме в град Мец ? Кой български футболист е играл в отбора  на Мец ? Къде е „туптящото сърце“ на..

публикувано на 29.07.24 в 20:46
Лотарингия на картата на Франция

Франция, мон амур! Еп.18

В епизод 18 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ще чуете : Каква е историята на френския регион Лотарингия ? Кои са по-важните градове и по-интересните туристически атракции на региона ? Защо в Лотарингия почитат Св. Николай Чудотворец ? Какви чудеса е извършил там? Освен това, ще ви..

публикувано на 29.07.24 в 20:09

Франция, мон амур! Еп.17

В епизод 17 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов даваме отговор на следните въпроси:       Къде се намира „пътят на виното“ ? Кои сортове грозде се отглеждат в департамент Горен Рейн на Елзас ? На какво се дължи световната слава на елзаското вино ? Кой град е наричан „столица на елзаските вина“..

публикувано на 29.07.24 в 19:27

Франция, мон амур! Еп.16

В епизод 16 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви предлагаме : Кратка обща информация за регион Елзас. Преглед на по-интересните градове на департамент Долен Рейн. Любопитен факт за английския крал Ричард Лъвското сърце. Информация за „кралския замък“ О-Кьонигсбург. Историята на..

публикувано на 26.07.24 в 17:21