Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 14.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Имейл адрес:  bozhidar.cholakov@bnr.bg

Редакционен телефон:  0361 22 489

Ефирен телефон:   0361 22 470 

Последвайте "Полет над Родопите" в 

В Дивотино се проведоха петите Годишни фолклорни награди

На 17 септември, в духа на празника на Вярата, Надежда, Любовта, съотнесен към фолклора ни, с. Дивотино, Пернишко бе домакин на поредните пети Годишни фолклорни награди – 2022. Тази година отличи на своята класация знаменитата граовска певица Славка..

публикувано на 20.09.22 в 11:48
Гайдарски състав

С гайдарски мелодии, родопски песни и танци отбелязаха юбилея си гайдарите от оркестър „Момчиловци"

С гайдарски мелодии, родопски песни и танци, гайдарски състава „Момчиловци“, с ръководител Атанас Тодоров отбелязаха 20-годишен юбилей, в Родопски драматичен театър. Концертната програма беше открита с кратка театрална постановка, за основаването..

публикувано на 17.09.22 в 12:02

Гайдарски състав "Момчиловци" с два концерта за 20-годишния си юбилей

На 16 септември 2022 г./ петък/ от 19.00 ч. в Родопски драматичен театър (РТД) ”Николай Хайтов” в Смолян и 17 септември 2022 г. / събота / от 19.00 ч. в концертната зала на НЧ ”Светлина - 1925”, с. Момчиловци. Навсякъде знаят легендите за..

публикувано на 10.09.22 в 15:30
Деца от ШНП

Децата от школата "Зора - Зорничка" се готвят за първия си фолклорен концерт

Децата от школата по народно пеене „Зора – Зорничка“ към НЧ „Заря – 1858“ гр. Хасково подготвят първия си самостоятелен концерт на който ще представят песни от първия си албум „Весело е тука“. Песните са авторски на фолклорна основа. Автор на текста и..

публикувано на 10.09.22 в 14:30

Вълнение и емоции на втория майсторскли клас "С песните на Кичка Савова"

Цял ден лауреати от Международния фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова" разучаваха песни на тракийската певица, като част от Майсторския клас организиран от фондация Кичка Савова. Лятната академия се проведе в сградата на ФА „Тракия“ в..

публикувано на 27.08.22 в 19:20
Участници от първи майсторски клас

Предстои втори майсторкси клас с песните на Кичка Савова

На 27 август, събота в сградата на ФА „Тракия“ в Пловдив ще се проведе Майсторския клас на лауреатите от Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който се проведе в родното село на певицата в началото на пролетта. Лятната академия..

публикувано на 20.08.22 в 14:55

Давидковчани се събират под родно небе

Всяка година покрай Денят на миньора – 19 август давидковчани се събират под родно небе. Мероприятията започват още на 19 август, със среща „Настояще и бъдеще за Давидково“, когато кмета на селото Севда Чолакова е инициирала на местния бизнес с кмета..

публикувано на 16.08.22 в 12:02
Емил Узунски

Емил Узунски на 65

На 14 август ръководителят на „Виевска фолк група“ отбелязва 65 житейски лета. Той е роден в смолянското село Виево. Учи в музикалното училище в Широка лъка, след което създава оркестър, който носи името на родното му село – „Виевска фолк група“...

публикувано на 13.08.22 в 15:55
Гайдарски събор на Илинденските поляни над с. Гела

След дни в Гела се събират гайдари от цялата страна

На 6 и 7 август на Илинденските поляни над Гела ще се проведе XIX-то гайдарско надсвирване. В събота ще се проведе гайдарското надсвирване, в което ще участват гайдари от цялата страна, а в неделя е родовата среща на родовете от Гела. Съборът е..

публикувано на 02.08.22 в 10:26

Ясни са участниците от Хасково в Националния събор в Копривщица

Определиха груповите и индивидуални участници от Хасково за 12-ия Националния събор на народното творчество в Копривщица от 5 до 7 август. Това са: 1. Музикална школа по народно пеене към Младежки център в Хасково. Школата ще се представи с..

публикувано на 05.07.22 в 12:28