Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 14.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Имейл адрес:  cholakov.b@bnr.bg

Телефон на слушателя:   0361 22 470 

Пишете ни в

Последвайте "Полет над Родопите" в 

Слушайте "Полет над Родопите"

<iframe src="https://anchor.fm/radio-kardzhali/embed/episodes/07-11-2020-em5fdi" height="102px" width="650px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe> <iframe src="https://anchor.fm/radio-kardzhali/embed/episodes/31-10-2020-elrhm9"..

обновено на 07.11.20 в 18:46

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Гайдарски състав "Войводите" и Полина Стефанова с нова авторска песен ,,Чухте ли гайди да свирят"

Преди дни гайдарски състав „Войводите“ и младата народна певица Полина Стефанова представиха новия си общ проект със заглавие „Чухте ли гайди да свирят“. Песента е авторска, текстът е на Полина Стефанова и Атанас Младенов. Това е първия общ проект..

публикувано на 31.10.20 в 17:56

Тракийската певица Дарина Славчева с подарък към почитателите на българския фолклор

Тракийската певица Дарина Славчева зарадва своите почитатели и почитателите на тракийската музика с пет нови записа. Това са песните: „Ден Димитровден“; „Мъри Петрано“; „Задало се“; „Мама на Дана думаше“ и „Янка мама си думаше“. Аранжиментите и..

публикувано на 31.10.20 в 16:55

Лазар Налбантов - наследникът на странджанските песни

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Там започват и първите му изяви в сферата на фолклора. През миналата година изпълнителят на странджански песни прави първия си самостоятелен концерт в Бургас озаглавен „Моята Тракия на две морета“...

публикувано на 26.10.20 в 17:03
Ансамбъл

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ на 60 години

През тази година фолклорен ансамбъл „Родопа“ отбелязва 60 години от основаването си. Родопският ансамбъл събира в себе си трите формации – народен хор, оркестър и танцов състав, които поднасят на публиката различни и наситени багри от танци, песни и..

публикувано на 17.10.20 в 14:55
НЧ

Читалището в Равногор - пазител на местните традиции и фолклор

Като всяко родопско село и Равногор обезлюдява. С многобройно население в миналото, днес в него живеят около 600 жители. Въпреки това, възрастните хора продължават да поддържат фолклорната дейност в читалището, което носи името "23-ти Април 1876..

публикувано на 15.10.20 в 12:33

Слюдата - музикален инструмент от миналото

Малцина са хората в страната, които могат да свирят със слюда. 82-годишният бай Ангел Колев от село Равногор свири на перо от 16-17-годишен. Дори през 1986 година печели златен медал от Националния фолклорен събор в Копривщица. Бай Ангел е..

публикувано на 13.10.20 в 18:17
Младен Урманов и Ема Устинова от с. Галата

Песните от тетевенско са цвят и колорит в българския фолклор

Едни от най-колоритните певци в Ловешка област живеят главно в селата Галата, Градежница, Глогово, Бабинци, Български извор, Кирчево, Торос и Борима. Те добре са запазили традициите, фолклора и носиите си, които и до днес жените носят в ежедневието си...

публикувано на 05.10.20 в 21:24
Севджан Рамадан

Севджан Рамадан: Сбъднах една мечта

„Севджан Рамадан с грамота за отличнопредставяне на Роженския събор“, „Севджан Рамадан покори Копривщица“, „Концерт на  музикална школа “Станимака“ и Севджан Рамадан в Асеновград“, това са малка част от заглавията на местната преса за младата народна..

публикувано на 29.09.20 в 15:00