Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Имейл адрес: cholakov.b@bnr.bg

Телефон на слушателя: 0361 22 470 

Последвайте "Полет над Родопите" в Facebook и Instagram

Ансамбъл 'Еподай'

Гайдарски състав "Родопчани" възникнал в сърцето на Тракия се преобразува на фолклорен ансамбъл "Еподай"

От близо осем години в сърцето на Тракия, в Пловдив един гайдарски състав развива своята дейност.  Създаден от възпитаници на Детско-юношески фолклорен ансамбъл Смолян и ученици на големия гайдар и ръководител на „101 каба гайди“ Костадин..

публикувано на 22.02.20 в 13:20

Кукери ще гонят злото в Широка лъка

Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март , като проявите ще започнат още от 27 февруари. Част от тях са посветени на националния ни празник 3-ти март. Селото е съхранило през годините бита и родовите..

публикувано на 20.02.20 в 16:36
Фолклорна формация

Посланиците на народната музика - формация "Родопска песен"

Фолклорна формация „Родопска песен“ гостува в предаването „Полет над Родопите“. Тази година формацията отбелязва четири години от основаването си. Тя е съставена от четирима млади и даровити изпълнители. Техен ръководител е Делян Тодев, гайдар...

публикувано на 08.02.20 в 19:04
Екстра Нина

Екстра Нина: С Родопите ме свързва моята младост

Екстра Нина зарадва почитателите на фолклора с 18 песни събрани в албума „Мома варналийка“.  11 от песните са по народен текст и музика, а 7 от тях са авторски – музика и текст на Димчо Делев и аранжиметите на всички песни в албума са негово..

публикувано на 01.02.20 в 15:00

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение. „Къщата ми е отворена за гости. Посрещам и изпращам колеги и приятели цял ден. Случвало ми се е на този ден да работя, но няма как" , казва гайдаря...

публикувано на 18.01.20 в 17:44

Деси Николова: Щастлива съм защото се занимавам с това, за което сърцето ми копнее

Деси Николова е от китнoтo самоковско ceло Paдyил, намиращо се в подножието на Рила планина. Родена е през 1993 г. в гр. София. Детството си прекарва безгрижно в голямо и сплотено семейство, за което всеки празник е дух, традиция, любов и много..

публикувано на 18.01.20 в 13:50

Хамид Имамски издаде книга за позабравените корени на Родопите

Родопският изпълнител Хамид Имамски разказва за забравените истини към които ни връща фолклора в книгата си „Родопа –чрез миналото към бъдещето“. 2019 година за Хамид Имамски започна с издаване на дебютния му албум „Чеирен са е запалил“ и..

публикувано на 28.12.19 в 14:00

Коледа в различните краища на Родопите

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. На този ден честваме раждането на Сина Божий – Иисус Христос. Празникът започва в полунощ с обичая коледуване. В него вземат участие ергени, годеници и наскоро женени мъже...

публикувано на 21.12.19 в 18:31
Анка Делчева

Анка Делчева: "Аз пея и творя. Благодаря ти, Господи!"

Анка Делчева е родена в Димитровград, но житейския път я отвежда в Стара Загора. В началото декември излезе първия самостоятелен албум на изпълнителката, който се казва „АЗ пея и творя! Благодаря ти, Господи!“ Албума съдържа девет авторски песни..

публикувано на 21.12.19 в 17:28

Илия Луков отбелязва четвърт век на сцена с нов албум и концерт

На 6 декември един от най-обичаните български народни изпълнители и създатели на песни с фолклорно звучене Илия Луков издаде нов албум “25 години с песните на Илия Луков”. Заглавието излиза по повод 25 години концертна дейност на любимия на..

публикувано на 07.12.19 в 15:39