Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Илия Луков отбелязва четвърт век на сцена с нов албум и концерт

На 6 декември един от най-обичаните български народни изпълнители и създатели на песни с фолклорно звучене Илия Луков издаде нов албум “25 години с песните на Илия Луков”. Заглавието излиза по повод 25 години концертна дейност на любимия на..

публикувано на 07.12.19 в 15:39

Денис Махуров представя новата си песен "За пустите пари"

Денис Махуров е на 20 години, роден Рудозем, но живе в Гоце Делчев. През 2018 година завършва Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка. Веднага след завършването си младият изпълнител започва да работи по създаването на..

публикувано на 07.12.19 в 13:10
Филип Синапов

Филип Синапов представя книгата си "Гърнати - кътче от рая"

Младият изпълнител на народни песни Филип Синапов събра в книга историята, бита, културата и фолклора на село Гърнати. Първите стъпки за събиране на информация за книгата са още когато постъпва в Академията за музикално, танцово и..

публикувано на 04.12.19 в 11:30

Антония Макавеева представя "Родопска песен"

Фолклорна формация „Родопска песен“ участва в седмичната класация на предаването „Полет над Родопите“ с китка родопски песни -  "Димитро сино, Димитров" и  "Заборило Яне". Фолклорна формация "Родопска песен" е основана през 2016 година. В..

публикувано на 30.11.19 в 13:20
Диана Манова

Диана Манова подготвя нова песен с трио "Румен Родопски"

Диана Манова представя песента "На пук ми думай девойко" в седмичната класация на предаването „Полет над Родопите“. Преди няколко дни приключиха снимките по видеоклипа на песента. Аранжиментът на песента е дело на Илиян Димитров. По..

публикувано на 30.11.19 в 13:15
Представителен хор при НУФИ Широка лъка

НУФИ Широка лъка – храм на българския фолклор

Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка е храм на фолклора на Родопите и  България. Възпитаниците на музикалното училище са посланици на българския фолклор в страната и по света. През тази година училището организира за първи път..

публикувано на 28.11.19 в 10:58
VI Национален фолклорен семинар организиран от сдружение „Пролетно хоро“.

Холандци и белгийци участват във фолклорен семинар за български народни танци във Велинград

Шести „шарен“ фолклорен семинар тече от вчера  във Велинград. Хореграфи, клубове и школи за изучаване на български народни хора се събират в курорта за шестото издание на националния фолклорен семинар организиран от сдружение „Пролетно..

публикувано на 23.11.19 в 16:13

Калинка Згурова: За мен ансамбъл „Пирин“ си остава първата ми любов

Калинка Згурова е родена е на 25 септември 1945 г. в село Дебелт, Бургаско. За голямата сцена я открива странджанският народен певец Сава Попсавов. Професионалният си път на певица започва в хора на ансамбъл „Пирин“ - Благоевград. След..

публикувано на 23.11.19 в 15:38
Ансамбъл Родопа - Смолян

Десетина кандидати се явиха на кастинга на ФА "Родопа"

Близо 10 човека в различни възрастови категории са се явили на кастинга за танцьори, певици, оркестранти - гъдулари и гайдари, който ансамбъл Родопа проведе на 20 ноември в Родопски драматичен театър. Четири са били певиците, които са се явили,..

публикувано на 23.11.19 в 11:00
ФА Родопа - Смолян

ФА "Родопа" провежда кастинг за танцьори, певци и оркестранти

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ провежда кастинг за танцьори – мъже и жени, за певци в народен хор и за оркестранти – гайда и гъдулка в народен оркестър. Кастингът ще се проведе днес (20.11.2019)  от 11 часа в танцова зала на Родопски драматичен..

публикувано на 20.11.19 в 07:00