Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 14.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Имейл адрес:  bozhidar.cholakov@bnr.bg

Телефон на слушателя:   0361 22 470 

Пишете ни в

Последвайте "Полет над Родопите" в 

Тодор Пичуров - Пичура

За 100-годишнината от рождението на Тодор Пичуров откриват барелеф в родното Момчиловци

В родопското село Момчиловци има традиция, която датира от преди 20 години, 50-годишните юбиляри от селото да правят и да оставят дар за селото. Тази година набор 1971 са решили да издигнат паметна плоча на музиканта Тодор Пичуров – Пичура...

публикувано на 27.02.21 в 16:39
Валентин Стефанов

Валентин Стефанов подготвя песни за първия си фолклорен албум

18-годишният Валентин Стефанов е роден в гр. Пловдив, но  корените му са от с. Бачково.  „Сърцето ми е свързано с тоя край. Любовта ми към автентичната,  родопска песен, я запали в мен моя дядо Валентин Вълнев - син на Ангел Вълнев - първият..

публикувано на 13.02.21 в 16:25

Валя реди песни във “Фолклорна огърлица”

Дългоочакваният фолклорен албум на Валя вече e факт. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници, певицата поднесе на своите почитатели албума “Фолклорна огърлица”. В него са включени 16 песни от различни фолклорни области. Сред тях са хитовите..

публикувано на 06.02.21 в 16:16

Гайдарят Костадин Илчев получи признание от ЮНЕСКО

Гайдарят и ръководител на "101 каба гайди" Костадин Илчев е оценен от Регионалния центъра за опазване на нематериалното културното наследство в югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО с неговия неуморен труд, всеотдайност за опазване и популяризиране..

публикувано на 30.01.21 в 15:15

Слушайте "Полет над Родопите"

<iframe src="https://anchor.fm/radio-kardzhali/embed/episodes/27-02-2021-er678i" height="102px" width="650px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe> <iframe src="https://anchor.fm/radio-kardzhali/embed/episodes/20-02-2021-eqmb2r"..

обновено на 09.01.21 в 20:43

Космическият глас Валя Балканска отбелязва 79 житейски лета

Космическият глас Валя Балканска отбелязва 79 житейски лета Фамилията на певицата ще се съберат, за да отпразнуват рождения ден на Валя Балканска. „През целия ден телефоните не спират да звънят, за да ѝ честитят рождения ден“, казва София,..

публикувано на 08.01.21 в 16:20

Родопската фолклорна книжовност се обогати с още едно издание – „Горо ле, горо зелена, знаеш ли, горо, помниш ли“

Родопската фолклорна книжовност се обогати с още едно издание – „Горо ле, горо зелена, знаеш ли, горо, помниш ли…“, сборник с песни на Младен Койнаров. Дъщеря му Фанка Койнарова събира в книга 72 песни, които са нотирани песни. „Това са..

публикувано на 26.12.20 в 14:45
Камерен хор

Хор „Драгостин фолк национал“ се радва на световна популярност с песен за коронавируса

Коварната зараза на 2020 година повлия и на българския фолклор. Ръководителят и диригент проф. Стефан Драгостинов сътвори песен за коронавируса. Творбата е по текст и музика на проф. Драгостинов и носи името „Коронавирус – къш“.  Песента е била готова..

публикувано на 26.12.20 в 14:45

Хамид Имамски издаде съвместен албум с акордеонистката Диди Кушлева

Родопският изпълнител Хамид Имамски записа съвместен албум с акордеонистката Диди Кушлева, дъщерята на легендарната родопска певица Радка Кушлева. Дискът е посветен в памет на Радка Кушлева. В него са поместени десет песни, като пет от тях са от..

публикувано на 12.12.20 в 20:02

Петя Панева предложи на почитателите на фолклора песен за празниците

Петя Панева е родена на 14.06.2000г. в гр. Варна. Завършила в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна със специалност ударни инструменти. От 4-годишна пее във вокална формация „Бънджи Сингърс“. Има призови места от Межднароди конкурси с ударни инструменти. От  4..

публикувано на 12.12.20 в 18:30