Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Имейл адрес: cholakov.b@bnr.bg

Телефон на слушателя: 0361 22 470 

Последвайте "Полет над Родопите" в Facebook и Instagram

Младият фолклорен изпълнител Денис Махуров готов с две нови песни за лятото

Младият изпълнител на народни песни Денис Махуров използвал дните на национална изолация, за да работи върху нови песни. През юни той ще зарадва почитателите на фолклора с две нови песни.  По тези два проекта младият изпълнител работи с оркестър 9/8 с..

публикувано на 23.05.20 в 14:10

Почина изпълнителката на "Планино, стара планино" - Христина Лютова

След дълго боледуване ни напусна изпълнителката на „Планино, Стара планино“ Христина Лютова. За скръбната вест съобщи дъщеря ѝ Марияна Павлова. Христина Лютова  беше изписана вчера от болница във Великобритания и тази сутрин сърцето ѝ не е..

публикувано на 12.05.20 в 11:23
Стефан Захманов

24 години след смъртта си прочутия родопски гайдар Стефан Захманов е жив

„ Къщата ни в Соколовци винаги беше пълна с приятели на дядо и се чуваше гайдата му“ , това си спомня внучката на прочутия родопски гайдар Стефан Захманов, който преди 24 години засвири с гайдата си на небето. Стефан Захманов е роден на 14..

публикувано на 25.04.20 в 14:15
Дарина Славчева Славова

Народната певица Дарина Славова: Тази година рождения ми ден ще е по-интимен

Тракийската народна певица Дарина Славова посреща рождения си ден в дни на  национална карантина.  Самата тя не го приема така, а като по-личен, по-интимен рожден ден. Назад в годините обаче Дарина Славчева Славова е посрещала рождения си ден с участие..

публикувано на 25.04.20 в 13:30
Лидия Ангелова и Бисера Иванова

Коронавирусът завладя и българския фолклор

Фолклорното творчество винаги е било богато на песни провокирани от истински случки и събития. Така както от дългото безводие на Перник, преди време се роди песента „Перник вода нема“ изпята от Ива Давидова. Днес в дните на национална изолация заради..

публикувано на 17.04.20 в 13:30
Народната певица Савка Сариева

Савка Сариева: Как можах толкова бързо да стигна до 70

Родопската певица Савка Сариева посреща 70-годишен юбилей сама, под карантина в дома си в Доспат. Народната певица не си е представяла, че така ще посрещне кръглата си годишнина, сама вкъщи. Савка Сариева е родена на 5 април 1950 година в село..

публикувано на 04.04.20 в 13:30
Полина Стефанова и Галин Ангелов

Музиката е лекарството в дните на карантина за много изпълнители

В тези дни на национална изолация много хора си останаха по домовете. Повече от седмица в социалната мрежа фейсбук хората на изкуството изнасят, концерти, поздравяват с изпълненията си всички, които са си у дома и призовават да спазват карантината...

публикувано на 28.03.20 в 16:04

Смиляна Захариева: През каквито и трудности да си преминал, винаги има едно тържествуване

Родена в Пловдив, но с родопски корени е Смиляна Захариева или най-мощния глас на планетата с което е известна изпълнителката.   На 27 септември 2018 година пловдивчанката постига нов световен рекорд за мощен глас в книгата на Гинес, след като..

публикувано на 28.03.20 в 13:55

Деца от ОДК Смолян изнасят концерт в социалната мрежа

Пандемията от вирусологичното заболяване COVID-19 накара много хора да се затворят по домовете си. В такъв момент е много трудно да задържиш най-малките вкъщи. Освен, че учат дистанционна, те имат нужда и от забавления. Още повече, когато децата се..

публикувано на 28.03.20 в 13:40
Смиляна Захариев

Най-силният глас на планетата- Смиляна Захариева запя в подкрепа на ген. Мутафчийски

Тази вечер, точно в 21:00 часа, най-силния глас на планетата Смиляна Захариева пя за ген.проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началникът на Националния оперативен щаб. Смиялна Захариева се включи в кампанията на българите в подкрепа на българските медици,..

публикувано на 21.03.20 в 22:17