Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Имейл адрес: cholakov.b@bnr.bg

Телефон на слушателя: 0361 22 470 

Последвайте "Полет над Родопите" в Facebook и Instagram

Слушайте "Полет над Родопите"

<iframe src="https://anchor.fm/radio-kardzhali/embed/episodes/01-08-2020-ehhmbi/a-a2redhr" height="102px" width="400px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe> <iframe..

публикувано на 29.07.20 в 12:40

Борис Коцаков записа песен на македонската певица Васка Илиева

Македонсият певец Борис Коцаков с нова песен – „Жалба по Македония“. Това е гурбетчийска песен от Вардарска Македония. Песента е записана още преди Нова година, но реализирането на клипа се забави, заради ковидпандемията, разказва в предаването „Полет..

публикувано на 25.07.20 в 16:04

Деца от Мадан представиха достойно родопската фолклорна област на "Орфеево изворче"

Деца с фолклорни дарби от Мадан се представиха в Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ в Стара Загора. Пет момичета от класа на вокалният педагог Бистра Панджилова, която преподава пеене към НЧ „Иван Вазов“ в града на миньора..

публикувано на 25.07.20 в 14:45
Юксела Милева - Юкси

Юкси Милева от с. Равнината записа нова песен

„Дощеро, моя майчина“ е втората записана песен на младата изпълнителка на Юксела Милева или както я знаят повечето Юкси. Аранжиментът на песента е на Янко Милев. Песента има заснет видеоклип, кадрите са заснети в село Равнината. Родопчанката е на..

публикувано на 25.07.20 в 14:40
Надежда Ангелова от СУ

Малката Надежда Ангелова със златен медал от фолклорния конкурс "Орфеево изворче"

В Стара Загора се проведе Двадесето юбилейно издание на Националния детски фолклорен конкурс "Орфеево изворче". Предвид ковидпандемията фестивалът се проведе само за индивидуални изпълнители - инструменталисти и певци в пет възрастови групи. В конкурса..

публикувано на 22.07.20 в 17:00
Денис Махуров и орк.

Младият изпълнител от Рудозем Денис Махуров записа нова песен

Младият възпитаник на НУФИ Широка лъка Денис Махуров представи на любителите на фолклора сватбарскта песен „Пукни са, тресни“. Родопската песен е записана с гоцеделчевския оркестър „9/8-ми“ с ръководител Димитър Георгиев. Към песента има заснет и..

публикувано на 18.07.20 в 17:06

ТК "Родопски кристал" се завърна с отличия от "Евро фолк - Черно море 2020"

Танцов клуб „Родопски кристал” към НЧ „Иван Вазов - 1999” – гр. Мадан взе участие в XVI Фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2020” в гр. Китен. Фолклорният фестивал “Евро фолк – Черно море” се провежда в рамките на пет конкурсни дни и вечерни..

публикувано на 18.07.20 в 15:32

Росица Пейчева с три нови летни записа на песни

От няколко дни почитателите на фолклора се радват на песента „Сите девойчиня“, която  Росица Пейчева предложи на своите фенове. Песента е стара, позната, от  македонската фолклорна област. Самата изпълнителка казва, че предпочита автентичните..

публикувано на 18.07.20 в 14:45

Отлагат откриването на бюст-паметника на Радка Кушлева

Отлагат откриването на бюст-паметника на родопската изпълнителка Радка Кушлева. Откриването беше предвидено за 12 юли в Смолян, в пространството пред Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Датата се отменя за втори път, заради..

публикувано на 10.07.20 в 15:35

В Сладун откриха възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова

В село Сладун се откри възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова. Тя произхожда от семейство на бежанци от Одринска Тракия. Родена е на 22 февруари 1934 г. в Сладун. В родното село на тракийската певица се събраха нейни родственици,..

публикувано на 05.07.20 в 15:39