Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Петров – за интелигентното присъствие в пчелния кошер

БНР Новини

Бляскавата церемония по връчването на най-престижните филмови награди „Оскар“ тази година бе различна заради дълго чакания приз за актьора Леонардо ди Каприо и неговото пленително слово, отместило вниманието към природата и промените на климата в глобален мащаб. Посланието на талантливия актьор бе, че няма време за отлагане, трябва да се спрат климатичните промени, ако искаме да продължи да съществува човечеството. Всички запомниха думите му „Не приемайте Земята за даденост!“

Ние можем да променим света, имаме такъв потенциал – това пък са думи на млад предприемач от България, който бе отличен в конкурс за идеи в бизнеса с универсално приложение и отражение върху живота на хората. Сергей Петров  е на 30 години и е създател на концепцията на революционната Smart Beehive Management System или „интелигентен пчелен кошер“. Това е технология за пчелни кошери, която успешно се справя с т.нар. Colony Collapse – разпадането на пчелните семейства. Системата осигурява прецизно наблюдение, което позволява пчеларите да вземат навременни мерки за предотвратяване на най-често срещаните заплахи за пчелните колонии. Тя включва иновативна технология, устойчив дизайн и предоставяне на решение, което пряко ще намали на заплахите в живота на пчелите.

От една година съществува създадената от Сергей компания Bee Smart Technologies, която оборудва пчелни кошери с „интелигентни сензорни станции“, които позволяват на пчеларите непрекъснат достъп за наблюдение. Абсурдно е да живеем в информационен век и да имаме безпрецедентна свързаност между хората, а да късаме връзката между отделни природни системи – споделя Сергей логиката, която го е подтикнала да разработи „пчеларското приложение“.

СнимкаИзползвайки нашите системи, пчеларите могат да оптимизират бизнеса си, да подобрят продукцията си, да разбират какви са проблемите в един кошер и да ги решават своевременно. По тази причина ние смятаме, че можем да бъдем мощна социална компания, която помага на целия свят, защото без пчели, без цветя и растения хората са обречени на гибел. Човекът е променил екосистемата по-бързо, отколкото насекомите могат да се адаптират. Забелязваме, че има проблем с измирането на пчелите, но се надяваме, че има технологично решение, което да позволи отново да съществува баланс между пчелите и хората. „Интелигентната система“ за проследяване на кошерите е изцяло наша разработка. Електронните платки, софтуерната система, бизнес моделът и всичко останало е наша оригинална идея. Това е причината да бъдем избрани за българския представител в конкурса за социално предприемачество The Venture. На финала през юли Bee Smart Technologies ще се конкурират с още 27 проекта за награда от 1 млн. долара.

Стойността на софтуерната разработка на Сергей Петров засега остава в тайна, но цената й се покачва заради търсенето от потребителите:

Оттук нататък за компанията ни предстои да изградим верига от дистрибутори, защото в момента това, което имаме, е много хубав, работещ продукт, той се търси, хората искат да го ползват, но трябва да имат достъп до него. Финансирането, което сме спечелили чрез наградата, ще вложим за оптимизиране на производството на сензорната система за наблюдение в кошера. Скоро започва разпространение на продукта в САЩ. Там е нашият основен пазар, който търпи най-големи загуби на пчелни колонии през последните няколко години. Стремим се да оптимизираме бизнеса и да променяме продукта си, за да е по-достъпен и евтин за пчелари с различни възможности от цял свят. Като цяло искаме с работата си да помагаме на пчелите.

Сергей Петров нарича пчеларите „незабелязаната сила“, която може да противостои на вредните въздействия от агробизнеса върху природата. По думите му, ако си представим, че загинат всички пчели на Земята, със сигурност ще се появи нов метод за опрашване на растенията. Ще я има пак нашата планета, но докато се появи новият метод ще минат поне 150 млн. години. Тогава, освен пчелите, и нас, хората, вече няма да ни има – казва младият предприемач Сергей Петров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!