Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчев лъч проникна в пещера-утроба до светилището на Орфей

Снимка: Дарина Стоянова


Слънчев лъч проникна в деня на зимното слънцестоене в малко известна пещера-утроба в близост до светилището на Орфей. Тя се намира на около стотина метра източно от кладенеца под махала Вежница на село Татул. Непозната е за болшинството туристи, но сред родните мегалитомани е всеизвестна. Специфично за пещерата е, че тя е триделна. От двете страни на около 10 метров коридор с олтар във формата на утроба има два по-малки олтара, казва Венцислав Стайков, който е очевидец на явлението. 
На 21 декември група приятели решихме да тръгнем за триделната пещера утроба, която се намира в страни от основното светилище на Татул, за да видим проникване на слънчев лъч в началото на зимното слънцестоене, казва още той. Лъчът проникна в пещерата, това го снимахме. За съжаление времето беше облачно и  облаците скриха слънцето. Не позволиха слънчевият лъч да проникне до края на тази пещера, но останахме с убеждението, че това ще се случи при ясно и слънчево време. Беше доста снежно. Имахме нагласа. От нашите наблюдения сме забелязали, че древните са изсичали както изгревни пещери-утроби, така и залезни пещери-утроби. Това означава, че слънчевият лъч може да проникне рано сутринта в дадена пещера, другаде по обяд - точно в определен сезон. В други пещери при залез слънце.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Областният управител на Хасково проведе работна среща във връзка с чумата в Гърция

Областният управител на Хасково Мехмед Атаман свика заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с влошената обстановка в Румъния и Гърция заради чума по дребните преживни животни. Набелязани са мерки за недопускане на заболяването у нас. Директорът на ОДБХ – Хасково д-р Георги Илиев запозна присъстващите с актуалната обстановка в региона...

публикувано на 05.08.24 в 16:41

Седми ден самолети зареждат вода от яз. Доспат за гасенето на пожара до гръцката граница

Седми ден самолети зареждат вода от язовир Доспат за гасенето на пожара до гръцката граница, съобщи за БТА секретарят на Община Доспат Веселин Калфов. Нуждата от използване на вода от язовира наложи удължаване до днес на заповедта на кмета Елин Радев за забрана на риболова, къпането и влизането на лодки и плавателни съдове във водоема.  На 4 август в..

публикувано на 05.08.24 в 16:00

Доброволци от ТИЦ Кърджали и клуб "Ахридос" почистиха покрай Лисиците

В неделя, на 4 август 2024 г., доброволци от Туристическия информационен център заедно с членове на спортно-интелектуалния клуб "Ахридос" проведоха частично почистване на село Лисиците и туристическия маршрут, който води до тракийското светилище Чит кая.  В рамките на по-малко от 4 часа, около 20 участника събраха над 130 чувала с боклук. В акцията..

публикувано на 05.08.24 в 14:46

Oткриха „Дните на Ардино 2024“

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан откри четвъртото издание на „Дните на Ардино 2024“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“ под мотото „Ръка за ръка за Ардино“. Събитието стартира с официалното откриване на изцяло обновения градски център. И тази година празничната програма на Дните на Ардино 2024 е наситена с разнообразни, културни,..

публикувано на 05.08.24 в 13:30

Гърция засили охрана на израелски обекти в страната

Гърция засили степента на сигурност и охрана на израелски обекти в страната, съобщават днес медиите в Атина, които се позовават на източници от разузнаването. Според тях има заплаха от терористичен акт срещу израелски обекти в Гърция, като дипломатически мисии, компании, собственост на израелски граждани, както и техни имоти в страната. Гръцката..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Изработват релефен макет на община Минерални бани

Предстои изработката на релефен макет на община Минерални бани, части от Първомай и Черноочене.   Съоръжението ще отразява терена, населените места, туристическите пътеки, водоемите, природните забележителности и културно-историческото наследство с площ 9 квадратни метра. Предвижда се още монтаж на предпазен парапет, 50 алуминиеви композитни..

публикувано на 05.08.24 в 11:00

РЗИ започна лятна кампания срещу СПИН

От 5 до 12 август ще протече тази година лятната АНТИСПИН кампания на РЗИ в Кърджали. На инспекцията партнират два хотелски комплекса, кметове на населени места и Областния секретариат на БЧК. От днес в РЗИ до края на периода са обявени Дни на отворените врати за безплатно и анонимно изследване на ХИФ, сифилис, хепатит B и C. Време на кампанията - от..

публикувано на 05.08.24 в 10:30