Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светилището на Орфей със своя пещера-утроба

Снимка: Дарина Стоянова


Освен известната пещера-утроба край село Ненково, храм на Богинята майка, в района на Кърджали учени откриха още една. Триделна пещера-утроба има и край село Татул, тя е част от светилището до селото, известно като гробницата на Орфей. Това съобщи за Радио Кърджали Георги Мишев, доктор в областта на културното историческо наследство. Достъпа до нея е изключително лесен, само на няколко минути източно от кладенеца преди основната пътека за крепостта. Тракийско общество Трескейа, част от което е и той, свързва пещерата, заради нейната характерна форма с култа към триликата богиня Хеката. Георги Мишев споделя още:
Една много интересна пещера-утроба, която е триделна. Много малко са тези двуделни или триделни пещери. Триделната пещера-утроба до светилището в Татул, а пък тя е и част от светилището в Татул, самата пещера е естествено образувание като пещера, но има и следи от изкуствено дооформяне, за да се постигне още повече визуалната връзка с утробата. Близо до тази по-голяма пещера утроба, в която се влиза, се вижда и още една, по-мъничка утроба. Виждат се следи от изсичания по скалите в района на Татул. Преди години, преди да бъде прокарана пътеката към самото светилище, където е градежът по скалите бяха видими и множество слънчеви дискове или кръгове. Т.е. ние имаме датировка на градежа, който е така известния като храм в Татул, но районът е бил почитан и е светилище може би, от по-дълбока древност.
Имаме данни за това как древните траки са възприемали някои от тези пещери, защото има косвени или други сведения /в литературата или от изследвания/, но за далечната праистория там, наистина можем само да предполагаме по простата причина, че нямаме исторически сведения. Затова е праистория.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Рая Назарян

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер, стана ясно след срещата и на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Преди дни, след отправена реплика от Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, Рая Назарян декларира, че няма амбиции да е служебен премиер.

публикувано на 05.08.24 в 15:48

Президентът продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третият мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е..

публикувано на 05.08.24 в 14:00

ИТН връщат третия мандат

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. В..

публикувано на 05.08.24 в 09:58

Хасково отбеляза 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание Хасково отбеляза 121 години от избухването на славната илинденска освободителна епопея. Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково организираха тържествения ритуал. Почетният строй прие заместник-командирът на Втора механизирана бригада..

публикувано на 02.08.24 в 13:55

При операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ в Кирково провериха 490 лица

422 моторни превозни средства  и 490 лица са били проверени в специализирана операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ на територията на РУ – Кирково за периода от 15 юли до 31 юли. В хода на операцията са заснети 1863 клипа за превишена скорост, за които ще бъдат издадени електронни фишове. За констатираните други нарушения на Закона за..

публикувано на 02.08.24 в 12:46

Земетресение е регистрирано край Асеновград

еметресение с магнитуд 2,2 по Рихтер е регистрирано снощи между Асеновград и село Моминско. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Трусът е отчетен в 3,32 ч. Няма данни за щети.

публикувано на 02.08.24 в 09:30

В Хасково търсят да назначат 152-ма полицаи

Конкурс за назначаване на 152 старши полицаи в Хасковска област обявиха от МВР. Две от вакантните длъжности са за водачи на служебни кучета. Свободните места са в районните полицейски управления, пише "Хасково инфо". Сред изискванията към кандидатите са да са само български граждани, да не са осъждани за умишлено престъпление, да не са..

публикувано на 31.07.24 в 11:06