Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнението на кърджалийци за системата "AMBER Alert – изчезнало дете"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България става от днес една от първите държави в региона, която въвежда и ще използва при необходимост системата "AMBER Alert – изчезнало дете". Тя е свързана с Facebook и това ще дава възможност на правоохранителните органи да изпратят съобщение с актуална снимка и информация за издирвано дете до всички потребители в радиус от 200 км. от мястото на изчезване. 

Програмата е кръстена на 9 годишно момиченце Амбър от щата Тексас, което е отвлечено пред очите на нейния брат. В Америка повече от 900 деца са били спасени и са върнати при семействата си, благодарение на тази система. Въвеждането на системата става възможно благодарение на доброто сътрудничество през последните 4 години между сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП и компанията Facebook, в контекста на Българското европредседателство. 

Радио Кърджали попита  кърджалийци, какво мислят за тази нова система и ефективна ли ще бъде тя. Отговорите може да чуете в репортажа на Божидар Чолаков.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Висок е интересът към трудовата борса в Кърджали

При много висок интерес и от страна на работодатели, и от страна на безработни премина традиционната вече трудова борса в Кърджали. Общо 12 от заявилите участие 14 фирми се включиха в инициативата на Агенцията по заетостта в Кърджали. Около 200 бяха и търсещите работа. За сравнение миналата година предлагащите работа бяха седем на брой, а търсещите  -..

публикувано на 07.06.24 в 16:38

Последен ден на предизборната кампания в Гърция

Последен ден на предизборната кампания в Гърция.Според всички предварителни проучвания управляващата партия на консерваторите Нова Демокрация ще спечели евровота. С митинги партиите в Гърция приключват днес предизборната си кампания. Всички проучвания за нагласата на избирателите посочват победа на Нова Демокрация с около 33% от гласовете и с..

публикувано на 07.06.24 в 12:00

Мюфтийството обяви кампания "Да споделим курбана си"

За предстоящия мюсюлмански празник Курбан байрам, който е на 16 юни, Мюсюлманско вероизповедание в Република България обявява Национална дарителска кампания  за курбани под надслов ,,Да споделим курбана си“, съобщи Сезер Садуллов, районен координатор за област Кърджали. Той уточни, че кампанията е вече обявена и до 12 юни се приемат записвания. Тя е за..

публикувано на 04.06.24 в 17:23
Снимката е илюстративна

Изложба в Архива в Смолян показва илюстрации на "Диви разкази"

Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов бе открита в Държавен архив - Смолян. Представянето на пътуващата изложба започва от Смолян, а откриването е част от събитията, включени в честванията на 105 години от рождението на писателя, които са под патронажа на Министерството на културата.  Представянето на изложбата е съвместна инициатива..

публикувано на 04.06.24 в 11:52

Съборът на народното творчество в Крумовград събра 340 самодейци

340 самодейци от читалищата и учебните заведения на територията на община Крумовград се включиха в традиционния събор на народното творчество. Той се проведе за 29-ти път и събра жители и гости на Крумовград. Участниците в събора изпяха песните на своите деди, изиграха най-хубавите нашенски танци и показаха красотата на местните носии, събрали..

публикувано на 04.06.24 в 10:47

Деветокласничка дари на училището си собственоръчно изработен гоблен – портрет на Ботев

Деветокласничката Полина Узунова изработи гоблен – портрет на Христо Ботев и го подари на училището си – Езиковата гимназия в Кърджали, за патронния празник. В продължение на три месеца Поли е подредила хиляди мъниста, за да извая образа на поета революционер и на 2 юни, деня, в който се прекланяме пред подвига на героите си, да го поднесе в..

публикувано на 04.06.24 в 01:29

Проучване сочи, че гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение към..

публикувано на 02.06.24 в 13:12