Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Английски туристи - любители на влаковите пътувания посетиха Източните Родопи

3
Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали

Кърджали стана дестинация за английски туристи - любители на влаковите пътувания. Източнородопският град и най-южната ж.п. гара на България - Подкова са част от балканска обиколка с влак. Композицията тръгва от София, минава през Сърбия, Македония, Гърция и отново пристига София. Едно от направленията в България е София - Подкова - София. Линия 4 (Димитровград - Подкова) е предпочитана от чуждестранните туристи. Атракционният трен спира на места с красиви пейзажи покрай брега на язовир Студен кладенец и поречието на река Върбица, за да могат туристите да се полюбуват на тази част от планината и запечатат красотата на Източните Родопи във фотокадри. 

Композицията е от три вагона 50-а серия, теглена от дизелов локомотив (серия 07) с мощност 3000 конски сили. Машините от тази серия са пуснати в експлоатация в България в началото на 1972 година. Строени са в локомотивостроителните заводи в Коломна (Русия) и Луганск (Украйна). 

Освен англичаните, сред най-големите любители на превоза с ретро влакове, са германски, холандски и австрийски туристи. Това са основните групи чужденци, които най-често се возят на атракционна железница и идват организирано с туроператорски фирми.

Галерия

Вижте още

Никола Чанев оспори такса смет в Ардино

Решението на общинския съвет в Ардино за увеличаване на такса "Битови отпадъци" е оспорено от областния управител на Кърджали Никола Чанев по съответния ред. Какви са мотивите, съобщава областният управител Никола Чанев:

публикувано на 25.11.20 в 10:50

18 са заразени с коронавирус в област Кърджали

18 са доказано заразени с Ковид - 19 в област Кърджали през последното денонощие. 4382 са новите случаи на коронавирус при направени 10 474 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са близо 42 процента от изследваните. София, Пловдив и Варна отново са градовете с най-много новозаразени - съответно с..

публикувано на 25.11.20 в 10:35
Министър Костадин Ангелов

По-строги противоепидемични мерки до 21 декември

Новите по-строги противоепидемични мерки влизат в сила от  петък - 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов Преустановяват се присъствените занятия за всички ученици от 1-и до 12 клас и всички извънкласни дейности за всички възрастови групи. Всички висши училища..

публикувано на 25.11.20 в 10:01

Специален протокол указва как да бъдат погребани починалите от Ковид-19

Специален протокол указва как да бъдат погребани починалите от Ковид-19 граждани. Той е задължителен за всички случаи и не позволява никакви изключения. Д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ в Кърджали: "Всички, които са починали с Covid-19 инфекция се погребват по един и същи начин. Независимо дали са християни или мюсюлмани. Има си Наредба, която..

публикувано на 24.11.20 в 14:47

Шестима непълнолетни са направили опит да оберат магазин в крумовградското село Странджево

При проведени издирвателни мероприятия във връзка с жалба за опит да бъдат отнети вещи чрез разбиване на врата на хранителен магазин в с.Странджево, общ.Крумовград, са установени извършителите – 6 непълнолетни лица от същото село.

публикувано на 24.11.20 в 13:42

3.7 кг контрабандно злато са открити в бельото на пътуващи с микробус от Турция

3.7 кг контрабандно пренасяни златни изделия на стойност близо 300 000 лева откриха митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“. Накитите са намерени в бельото на петима пътници – три жени и двама мъже. Те пътували с микробус от Турция през ГКПП Капитан Андреево и България за Украйна. Превозното средство пристига на МП..

публикувано на 24.11.20 в 13:39

Водещи европейски театри се представят онлайн по време конференция на ЕТС

Онлайн спектакли на водещи европейски театри ще се представят в рамките на предстоящата тридневна Международна конференция на Европейската театрална конвенция (ЕТС).Във форума като пълноправен член ще участва и Театрално.-музикален център – Кърджали с работна група, ръководена от директора Гълъб Бочуков. Срещата на европейските театри ще е..

публикувано на 24.11.20 в 13:27