Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Край Бенковски откриха крепост от времето на древна Троя

Крепост от времето на древна Троя откриха археолози близо до село Бенковски. Крепостните стени са изградени от камъни с тегло 5 - 6 тона. Това е характерно за изчезналата Критско - Микенска цивилизация. Откритието е с огромна научна стойност, защото потвърждава хипотезата, че древна Тракия е била част от Микенската култура, считана за първата европейска цивилизация.

Крепостната стена е запазена на височина до 4 метра. Построена е с т. нар. циклопски градеж, характерен за древните Троя, Микена и Тиринт. В България строителство с тази технология е откривано само на Небет тепе в Пловдив. Сега, в Родопите вече е открита цяла крепост от времето на микенската цивилизация. Обектът се датира към 12 - 11 век пр. н. е. и е доказателство, че древните траки също са били част от тази цивилизация. Проф. Николай Овчаров коментира, че още през осемдесетте години на миналия век акад. Александър Фол е изказал хипотезата, че древна Тракия също е била част от тази, считана за първа европейска цивилизация. С изключение на градежа на Небет тепе, до сега е нямало други археологически доказателства за това.

Крепостта е намерена при проучванията на уникален комплекс от царски некропол, светилище и замък, защитени от две крепостни стени. Експедицията, водена от доц. Здравко Димитров  в голяма степен е доказала предположението, че става въпрос за царска резиденция от периода 5 – 4-ти век преди новата ера.

При разкопките на царската резиденция са открити две сгради с представителни функции, много керамика и монети от античните градове по брега на Бяло море. Проучванията ще продължат и през следващата година. Те се финансират от Етнографски ареален комплекс в Златоград. 


Галерия

Вижте още

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали Делин Запартов и е иззета документация, съобщи БТА. Повод за действията е предварителна проверка, започнала по данни за искан подкуп в размер на 50 000 евро за строеж на жилищна сграда в Кърджали.

публикувано на 19.08.22 в 00:26

Момчилград ще бъде домакин на финала на Международната колоездачна обиколка на България

Момчилград ще бъде домакин на финалния етап на 69-ото издание на Международната колоездачна обиколка на България. Мащабното събитие е едно от най-старите и престижни в Европа и е подкрепено от Община Момчилград и Ротари клуб - Момчилград. В него са включени 9 български града – София, Троян, Габрово, Трявна, Чирпан, Сливен, Бургас, Пловдив и..

публикувано на 18.08.22 в 15:53

Интерконекторът с Гърция е свързан с българската мрежа

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, съобщиха от проектната компания. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България - ICGB (Ай Си Джи Би ) и "Булгартрансгаз", е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. Газопроводът..

публикувано на 18.08.22 в 09:59

Специалисти от Кърджали ще участват в международен медицински форум

Десет специалисти от МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали ще участват в 11-тия Конгрес на Югоизточно-европейски медицински форум (ЮЕМФ), съобщиха от здравната институция. Според програмата на международния медицински конгрес, ще бъдат дискутирани няколко основни теми, засягащи социалнозначими болести, сред които и COVID-19...

публикувано на 18.08.22 в 09:46

Бисер Николов е назначен за заместник областен управител на Кърджали

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев, за заместник областен управител на Кърджали е назначен Бисер Николов, съобщиха от Областна администрация.  Той е роден е на 11 април 1970 г в град Кърджали. Магистър е по специалностите „Управление на индустрията“ и „Право“.

публикувано на 18.08.22 в 09:10

Жълт код заради опасно високи температури в 15 области

За 15 области в Централна и Северна България е обявен жълт код заради опасно високи температури.  В тези области около и след обяд ще бъде горещо с максимални температури между 35° и 38°.

публикувано на 18.08.22 в 08:57
Хероин 105 кг Капитан Андреево

Хванаха 105 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево

104.940 кг. хероин на обща стойност 9 445 050 лв. са открити при проверка на лек автомобил Фолксваген на ГКПП „Капитан Андреево“.  Това съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в Пловдив.  Преди два дни на пункта от Турция влязла колата, управлявана от 38-годишен мъж с френско и турско гражданство.  С него за Франция пътували съпругата..

публикувано на 17.08.22 в 19:30