Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 от около 100 души, яли дивечово месо, са били заразени с трихинелоза

Снимка: БГНЕС


11 души, които са се хранили с трихинелозно месо в Крумовградско, са били заразени с трихинелоза. 81 души бяха изследвани в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести. 8 от серумите  са положителни за трихинелоза, при 2 случая резултатите са гранични, обясни за Радио Кърджали доц. Искра Райнова, национален консултант по паразитология. Приема се, че и хората с гранични резултати са били заразени.  Един положителен за трихинелоза резултат има и при изследване в пловдивската болница УМБАЛ "Св. Георги", съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Кърджали. В Националния център по заразни и паразитни болести е изследвано и месо от дивите прасета. Месото от Черничево е излязло положително за трихинелоза, от Тинтява - отрицателно.
Припомняме, че около 100 души от община Крумовград се храниха по коледните и новогодишните празници с месо от отстреляни диви прасета, преди да излязат резултатите за месото от лицензираната лаборатория в Хасково. 
 Д-р Марин Мухтаров, който съобщи за първите случаи на заразени в Регионалната здравна инспекция, коментира за Радио Кърджали: 
Хубаво е, че хората не са развили клинична картина. Да, това са потвърдени случаи на трихинелоза, но до момента нямат  прояви на заболяването. Може да предполагаме, че няма и да имат, защото е изминал повече от месец от консумацията на месо. Имаха голям късмет, защото само няколко дни след консумацията на месо имаха информация от лицензирана лаборатория, че месото е трихинелозно. Благодарение на бързите действия на общопрактикуващите лекари и на Регионалната здравна инспекция много бързо бяха издирени хората и една голяма част от тях са приели профилактично противопаразитното хапче. Общопрактикуващите лекари ще имат грижата да изпишат противопаразитно хапче на хората, които имат антитела, ако не са приели хапче досега. 
Златен шанс имаха хората, по-голямата част са пили профилактично лекарство и това вероятно е причината да няма клинична картина. Поуката е да не се консумира дивечово месо без изследване в лицензирана лаборатория, защото методите на изследване са много добри. Но дори резултати от лицензирана лаборатория не дават гаранция на сто процента, че прасето не е заразено с трихинелоза, защото е възможно прасето да е заразено с малко на брой ларви и те да не попаднат в тази проба. Затова не трябва да се консумира недобре обработено термично дивечово месо - полусурово, каквито са луканките. Не трябва да се използва дивечово месо и за кайми, защото винаги остава алангле. Трябва месото да се вари или задушава минимум два часа и парчетата да не са по-големи от 5 сантиметра, за да е сигурно, че дори да има ларва, тя ще бъде унищожена. Не бива да се консумира дивечово месо, стерилизирано в буркани. Няма гаранция, че в буркана е достигната температура, така че ларвата да бъде унищожена. 
И третото важно нещо, което трябва да споменем - не давайте дивечово месо на деца, бременни и кърмачки. При децата трихинелозата протича много по-тежко, отколкото при възрастните. 
Чуйте подробностите в звуковия файл. По темата работи Петя Тенева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

Елица Иванова: Предизвикателство е един лешояд да оцелее до възрастна птица

Елица Иванова от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)   сподели, че египедският лешояд е една от най-бързо изчезващите птици на планетата.  "Те са в огромен спад. Срещат се в България основно в Източните Родопи. В Североизточна   България също има няколко двойки египетски лешояди. Заплахите за тях са доста сериозни. Това са..

публикувано на 09.07.24 в 18:10
Ахмед Доган и Делян Пеевски

В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС.   В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа, се казва, че Движението за права и свободи е единно и подкрепя както почетния председател Ахмед Доган, така  и председателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора..

публикувано на 09.07.24 в 16:37

Традиционното Гайдарско надсвирване в Гела ще се състои от 2 до 4 август

Изпълнители и ценители на родопската каба гайда от България и чужбина се очакват за традиционното Гайдарско надсвирване в Гела, което ще се състои от 2 до 4 август, съобщиха организаторите. Тазгодишното 21-во издание на гайдарския фестивал се организира от фондация „Наследство в бъдещето“,  която е организатор и на Роженския събор през последните..

публикувано на 09.07.24 в 15:41

Няколко пожара гасиха едновременно кърджалийските огнеборци (видео)

Срещу няколко пожара едновременно се изправиха огнеборците от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали  в понеделник вечерта. Сериозен е бил пожарът в сградата на бившия техникум по селско стопанство в Кърджали. За Радио Кърджали директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 09.07.24 в 15:18

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата търси старите рецепти на кърджалийските села

„Вкус Фест“ е създаден по проект на НЧ „Обединение 1913“ и се провежда ежегодно. След големия успех на инициативата в село Глухар и село Стремци, където стартира пътуващият фестивал „Вкус Фест“ за 2024 год., той продължава с трета спирка в град Кърджали тази събота от 10.00 часа в градската градина.  В Кърджали, под сенките на дърветата в градската..

публикувано на 09.07.24 в 14:41

ГЕРБ няма да подкрепи нито втори, нито трети мандат за кабинет

ГЕРБ няма да подкрепим втори мандат при никакви условия, решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.  Това се казва в позиция на политическата сила, разпространена от пресцентъра на формацията. Намираме, че различията и противопоставянето между парламентарните групи в 50-ото Народно събрание не създават необходимата база..

публикувано на 09.07.24 в 14:00

Кмет и областен управител ще бъдат заедно в услуга на хората

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн и областният управител Ресми Мурад проведоха днес среща в общината по покана на кмета.  Ерол Мюмюн пожела успешна работа на поста на областния управител, да работи в услуга на хората и общините в областта и да представлява държавата по най-достойния начин. Той изрази надежда, че местна и държавна власт..

публикувано на 09.07.24 в 13:53