Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ връщат преференциите при гласуване

Автор:
Бойко Борисов
Снимка: БТА

ГЕРБ ще направят законодателни постъпки, за да възстановят предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов.

Освен това ГЕРБ ще открие процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия, тъй като мандатът на настоящата е изтекъл. Премиерът Борисов нарече „нахалство“ изявленията на БСП затова, че едва ли не преференцията е отпаднала. По-скоро е бил вдигнат прага на преференцията, но тъй като партия ГЕРБ е била избрана с много преференциални гласове и има много членове в парламента, избрани по този начин, ще остане стария режим. Не трябва да има съмнение у гражданите, че едва ли не са подкрепили някакви важни решения, които са наложени от ДПС.

Според Борисов това, което е накарало ГЕРБ да подкрепи високия праг на преференцията е, че Цветанов се е съобразил с ДПС, които са заявили, че няма да осигурят кворум и ще напуснат заседанието, но извиване на ръце не е имало.

Миналата седмица депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето. Информация на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На 7 юни започва изплащането на пенсиите чрез пощенските станции

Изплащането на пенсиите през юни чрез пощенските станции ще започне на 7 юни (петък) и ще завърши на 20 юни (четвъртък). Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г. За това информират от Националния осигурителен институт (НОИ).  Датата за изплащане на..

публикувано на 03.06.24 в 10:37
черни трюфели

Митнически служители задържаха 60 кг. контрабандни трюфели

Опит за контрабанда на черни трюфели предотвратиха митническите служители на МП Капитан Андреево.  На 26.05.2024 г. на пункта пристига лек автомобил с турска регистрация на път от Турция за България. Водачът - български гражданин, който пътувал сам, заявил, че не пренася стоки, които да декларира. По метода „анализ на риска“ превозното средство е..

публикувано на 03.06.24 в 10:23

17 картини на бивши и настоящи възпитаници на СУ "Отец Паисий" в благотворителен търг

17 картини на бивши и настоящи възпитаници на СУ Отец Паисий в Кърджали участват в първия по рода си благотворителен търг с тайно наддаване, който събира средства за лечение и възстановяване на нуждаещи се кърджалийци. Аукционът ще продължи до 11 юни, а информация за него може да се намери в социалните мрежи и сайта на училището. От трети до шести юни..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

В Смолян откриват изложба с илюстрации по "Диви разкази" на Хайтов

Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов ще бъде открита в залата на Държавния архив в Смолян. Експозицията включва илюстрации и творби дърворезба, представящи „Диви разкази“ през погледа на студенти и ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване..

публикувано на 03.06.24 в 09:57

Служебният премиер, министри и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на вътрешните..

публикувано на 03.06.24 в 09:38

Седмицата започва с интензивни валежи

Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла Югозападна България. Преди обяд на 3 юни ще преобладава слънчево време, сочи прогнозата на НИМХ. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в западната..

публикувано на 03.06.24 в 08:52

В Чернооченско започнаха молебените за здраве и берекет

Първият от традиционните молебени за здраве, берекет и благоденствие в Черноочеснско, се проведе в село Вождово. Мюсюлманите от района се събраха на ритуала в местността „Емироглар “. Молитвата беше отслужена от местните проповедници. Те прочетоха житието /Мевлида/ на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана. Организатор на проявата е..

публикувано на 02.06.24 в 16:00