Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали ще бъде отбелязан празникът Невруз

Снимка: Уикипедия

Днес,(11.03.2019) от 17:00 ч. в Дома на културата в град Кърджали ще бъде отбелязан празникът Невруз. Организатори на проявата са Посолството на Република Азербайджан,  Международния фонд за тюркската култура и наследство със седалище в Баку и Община Кърджали.
На проявата ще присъстват Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България,  Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд, председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, народни представители от Кърджалийски регион, кметове на общини от Кърджали, Хасков и Смолян.
Невруз е името на персийски пролетен празник. Това е първият ден от пролетта и началото на новата година в традиционния ирански календар. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено е на 21 март (пролетното равноденствие) или един ден по-рано или по-късно. Часът, в който се изпраща старата и се посреща новата година, се нарича "Саал Тахвил". 

Днес в Иран честват края на Норуз на тринадесетия ден, който се нарича "Сизде Бедар". На този ден всички хора излизат от къщите си и отиват сред природата, покрай реки и потоци да си направят празничен пикник. Покълнала леща се хвърля в течаща вода, което символизира изхвърлянето на лошия късмет от предходната година. Иранците вярват, че "Сабзе" не трябва да остане в къщата след „Сизда Бедар“. За тях 13-ият ден се счита за лоша поличба, ако си останат в къщи и вярват, че като отидат в парка, те ще избегнат нещастията. Смята се също, че неомъжените момичета могат да си намерят съпруг, като отидат в полето и сплетът зелени върбови клонки във венец, който символизира брачните връзки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Делян Пеевски

Съдът остави без разглеждане две жалби на ДПС-Пеевски срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд остави без разглеждане двете жалби на фракцията около Делян Пеевски срещу отказа Централната избирателна комисия да заличи политическа партия "Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните местни избори на 20 октомври. Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на решението..

публикувано на 10.09.24 в 18:45

Проверяват се подписите за регистрация на ДПС-Доган

Централната избирателни комисия (ЦИК) до момента няма решение по искането на ДПС около Ахмед Доган да бъде регистрирано за самостоятелно участие в изборите на 27-и октомври. Заявлението беше внесено вчера и е придружено с над 5000 подписа. В момента се извършва проверка на тези подписи, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева: "След като вчера ЦИК..

публикувано на 10.09.24 в 17:10

Адвокатските екипи на двете фракции в ДПС влязоха в първи сблъсък.

Адвокатските екипи на двете фракции в ДПС влязоха в първи сблъсък. Това стана във Върховния административен съд, пред който ДПС около Делян Пеевски обжалва регистрацията на партията на частичните местни избори на 20 октомври, направена с подписа на Джевдет Чакъров.  Въпреки че делото е свързано с решение на ЦИК, представител на Комисията нямаше...

публикувано на 10.09.24 в 17:06

С около 200 първокласници по-малко започва учебната година в област Кърджали

Демографската криза сви броя на учениците, които за първи път ще прекрачат школския праг в област Кърджали на 16 септември. Първокласниците през новата учебна година ще са с близо 200 по-малко в сравнение с миналата, каза за Радио Кърджали Ангелина Костова - директор на Регионалното управление по образование: "Прогнозният брой на първокласниците е..

публикувано на 10.09.24 в 15:30

В Гърция се очакват бури, властите съветват да се избягват пътувания

Важна информация за всички, избрали да почиват в Гърция идните дни! Гръцките власти предупреждават да се избягва пътуване и влизане в морето заради буря. Министърът на климатичните кризи предупреди в извънредно съобщение, че лошото време ще продължи няколко дни. Не са изключени наводнения в някои райони. Интензивни дъждове засегнаха вече островите в..

публикувано на 10.09.24 в 14:44

Да се отложи с година новата методика за изчисление на такса смет, предлагат от ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда отлагане с една година на влизането в сила на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Това обяви пред журналисти депутатът Николай Нанков: "За българските граждани това означава, че от 1 януари 2025 г. при сега действащите текстове на закона такса "битови..

публикувано на 10.09.24 в 13:58
Задържаната недекларирана валута

Валута на стойност 400 хиляди лв. задържаха митничарите на "Капитан Андреево"

Опит за пренасяне на недекларирани 200 000 евро с левова равностойност 391 166 лева предотвратиха митническите служители на МП "Капитан Андреево" при проверка на автобус, пътуващ от Румъния през България за Турция, съобщиха от пресцентър на Агенция "Митници".  Случаят е от неделя. В автобуса с турска регистрация и управлявано от турски гражданин,..

публикувано на 10.09.24 в 13:50