Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на историческата забележителност

Момчилова крепост

Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на уникалната историческа забележителност. Кметът на село Подвис Радослав Чаушев се е заел с възстановяването на повредата с помощта на община Смолян.

Инцидентът е станал преди дни, след като се разразила буря и светкавици повредили частично апаратурата. Най-засегнато е било част от осветлението, което през нощта осветява крепостта в различни цветове- бяло, зелено, жълто, оранжево. 

Благодарение на бързата реакция на община Смолян са възстановени 90% щетите, изтъкна Чаушев. Цветните нюанси на крепостта са от месец 2018 г., след изпълнение на проект на общината. Тази година той ще бъде надграден, за да се включат още светлини. При приключването на проекта ще има уникален вид от всичките страни на крепостта и няма да има аналог в страната, коментира кметът. 

Момчиловата крепост е изградена по времето на император Юстиниан I.  Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр. Хр. То е разположено на най- високата точка в землището на крепостта. 

През 2007 г. община Смолян изпълни проект по програма ФАР „ Момчилова крепост – мит и реалност“, последван от втори по ОПРР през 2012 „Момчилова крепост – митовете оживяват“. При проучванията е  локализирано бе тракийско скално светилище. Вече повече от 6 години историческата забележителност добива все по-голяма популярност и привлича туристи от страната и чужбина. 


Вижте още

Радио Кърджали ще излъчи на живо във Фейсбук, концерта в Дома на културата

Тази вечер в салона на Дома на културата ще бъде изнесен концерт, посветен на празника на Св. Св. Китил и Методий. Събитието е подготвено от възпитаниците на школите при Общинския център за култура и младежки дейности (ОЦКМД).  Началото е от 18.30 часа, а билетите вече са разпродадени.  Радио Кърджали ще излъчи на живо събитието във фейсбук..

публикувано на 11.05.21 в 13:46

Президентът назначи Стефан Янев за служебен премиер

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариата на държавния глава. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли.  В служебния кабинет Гълъб Донев ще е заместник..

публикувано на 11.05.21 в 13:30

Църквата почита паметта на светите братя Кирил и Методий

На 11 май църквата почита светите братя Кирил и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. В храмовете в цялата страна се отслужват литургии. Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на..

публикувано на 11.05.21 в 10:42

11 май е професионален празник на библиотекарите

С ден на отворените варати Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" в Кърджали отбелязва професионалния си празник, който се отбелязва от 2006 година. Още от директора на библиотеката Елисавета Кехайова.  

публикувано на 11.05.21 в 10:30

Силен интерес на кърджалийци към ваксините на Пфайзер

401 души са се ваксинирали в област Кърджали в съботния и неделния ден, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Най-предпочитаната ваксина от кърджалийци e на Пфайзер, има достатъчно количества от нея, очакват се и нови доставки. Божидар Чолаков потърси още информация от Петя Папазова, главен секретар на РЗИ Кърджали. 

публикувано на 11.05.21 в 10:16

Временно е спряно движението на МПС в пътния участък Момчилград - спирка „Джебел“

Двама души са пострадали при катастрофа след моста на спирка „Джебел“ в посока гр. Момчилград. Инцидентът е станал малко след 14 часа днес, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Временно е спряно движението на МПС в пътния участък Момчилград - спирка „Джебел“.  Осигурен е обходен път. Излизащи от гр.Момчилград автомобили могат да се..

публикувано на 10.05.21 в 15:53

СЕМ пише на ЕК заради намалените бюджети на обществените медии

Съветът за електронни медии (СЕМ) взе решение да изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема с намаляването на бюджетите на обществените медии и на самия регулатор, което се случи в последните седмици и дни. Това стана на днешното заседание на СЕМ, което с четири гласа „за“ и един „въздържал се“ отново избра Бетина Жотева за свой председател...

публикувано на 10.05.21 в 15:34