Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас води 10 министри и десетки бизнесмени в Северна Македония

Зоран Заев и Алексис Ципрас на Международната конференция за сигурността в Мюнхен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас пристига днес на посещение в Скопие. То ще е първото след подписването на Преспанското споразумение за уреждане на дългогодишния спор за името между двете страни и на гръцки премиер от много години насам, отбелязват информационните агенции.

Акцент във визитата ще бъде поставен на развитие на икономическите отношения.

За участие в обявената като политическо-икономическа среща на върха Ципрас ще е придружаван от 10 министри. В делегацията на премиера участват собствениците на 170 гръцки компании, много от тях вече са инвестирали в Северна Македония.

Очаква се подписване на няколко двустранни договора за търговия, енергетика и туризъм. Атина има интерес към разширяване на газовата и петролната връзка между Гърция и Северна Македония, заяви министърът на енергетиката Статакис.

Преди визитата премиерът на Северна Македония Зоран Заев коментира, че страната му ще има огромна икономическа изгода от споразумението с Гърция за смяна на името. Гръцки компании вече обещаха да инвестират над 500 милиона евро в енергетиката на Северна Македония, по-специално в газовите и соларните централи, каза вчера Заев пред Франс прес.

От опозицията в Гърция обявиха, че посещението на Ципрас в Скопие не би могло да донесе никакви конкретни ползи за Гърция, а се използва за повишаване на рейтинга на управляващата партия СИРИЗА. Според проучванията на общественото мнение СИРИЗА изостава с над 10 пункта след консерваторите от „Нова демокрация“. Според анализатори управляващите плащат висока политическа цена и за договора от Преспа.

Посещението става почти два месеца, след като бившата югославска република се съгласи да се преименува на Северна Македония.

Миналата година Ципрас и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев сключиха споразумение, което сложи край на 27-годишната междудържавна криза за името на бившата югославска република. Това проправи и пътя на Скопие към членство в  НАТО и към сближаване с ЕС.

Заради историческото споразумение от миналата година двамата премиери бяха номинирани за Нобелова награда за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на отличието преди четири години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско отбелязва хамовия си празник

Десетки миряни се събраха в малката църква "Св. пророк Илия" в с. Опълченско, Кърджали.  След празничната литургия ще бъде раздаден курбан. Храмът се възражда за нов живот, след като жените от спортно - интелектуален клуб "Ахридос" - Кърджали се заеха с почистването на двора и храма след години на безстопанственост.  Празникът ще продължи с концертна..

публикувано на 20.07.24 в 10:23

Общински съветници внесоха втори сигнал срещу кмета на Смолян за разширяването на синята зона за паркиране

Общинските съветници от групата „Нашият Смолян“ внесоха втори сигнал срещу кмета Николай Мелемов, свързан с разширяването на синята зона за паркиране в града без решение на Общинския съвет и неизпълнение на съдебен акт, съобщи адв. Елена Даскалова - Радева.  Тя посочи, че след като Административният съд спря изпълнението на заповедта на кмета за събиране..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Президентът за пожарите: Когато държавата се мобилизира, могат да се потушават бедствия

Държавата в лицето на своите институции трябва да покаже, че може да бъде напълно организирана и в подкрепа на хората. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който посети една от тежко засегнатитет от пожари общини - Болярово. Искам да благодаря на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната..

публикувано на 20.07.24 в 09:57

Гърците затегнаха проверките по пътищата

Гърците затегнаха проверките по пътищата и масово глобяват за нарушения. Предупреждават чужденците да не правят опит да подкупят полицай. Гръцките медии съобщават за много случаи на чужденци, опитали се да подкупят полицаи поради нарушения при шофиране. Гръцките полицаи носят камери на униформата, глобите се вписват електронно и никой няма да си..

публикувано на 20.07.24 в 08:28

Крумовград надви Славия с 1:0

Крумовград започна с успех новия сезон в efbet Лига. Тимът, който играе втори сезон в елита на България, надви Славия с 1:0 в двубой от първия кръг на шампионата.  Единственото попадение в мача бе дело на Божидар Кацаров (11), който през второто полувреме получи и червен картон. Двата отбора изиграха доста контроли по време на лятната подготовка...

публикувано на 19.07.24 в 23:25

Родилка почина в болницата в Кърджали, бебето ѝ е в тежко състояние

Родилка, след извършено спешно родоразрешение и в крайно тежко общо състояние - интубирана, в кома, е била транспортирана от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Сергей Ростовцев” - Момчилград в кърджалийската болница, съобщиха от пресцентъра на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“. Жената е била въведена директно в Отделението по анестезиология и..

публикувано на 19.07.24 в 19:14

БЧК с кампания за набиране на средства за пострадалите от пожарите

Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на средства, които ще бъдат използвани за оказване на спешна помощ и подпомагане на пострадалите от бедствието. В апела на БЧК се подчертава, че със загриженост и съпричастност се обръщат към всички в тези тежки дни за нашата страна. „Пожарите, които обхванаха различни райони,..

публикувано на 19.07.24 в 15:41