Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Агоп Узунбохосян: Кърджали може да се нарече космически град

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Полетът на първия български космонавт Георги Иванов преди 40 години е придружен и от апаратура, изработена в Института за космически изследвания на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и на Института по астрономия при БАН. Това са прибори българско изобретение и българска изработка и с тях са проведени редица експерименти. Точно в мисията на "Съюз-33" кърджалийска връзка няма. Но години по-рано в Астрономическата обсерватория инж. Пейчо Беляков и неговият екип изработват възли от една космическа станция, наречена "Вега", която изследва планетата Венера и Халеевата комета. По-същественото участие на кърджалийската обсерватория има в проекта "Фобос", стартирал през лятото на 1988 г. Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали, разказва в звуковия файл за апаратурата, изработена от български специалисти, която е летяла в Космоса.

Агоп Узунбохосян: По-съществено участие на специалистите от Астрономическата обсерматория в Кърджали има в проекта "Фобос". Т.нар. масспектрометър е изграден изцяло тук. принципът на този прибор е много прост, но реализацията е сложна. Имайте предвид, че не всеки материал, който ви попадне в ръцето, може да бъде изстрелян и да бъде поставен в ужасните условия на Космоса. 

След полета на апарата "Фобос", нещата в Кърджали затихнаха поради демографските промени. Липсват млади специалисти, трудно се намират хора, които да останат при нас при такива ниски зплати и да очакваме да изобретяват уреди от върхова технология. Но Кърджали може да се подреди сред малкото българск иградове, които да наречем космически. Той има своята история, а и не е затворил вратата. Не казвам, че в бъдеще няма да има възможности да се прояви като продължител на проектите, реализирани в края на 80-те години.

Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11