Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган оцени отмяната на кметските избори като демократична

Снимка: БГНЕС


Решението за отмяна на кметските изборите в Истанбул е „важна стъпка за премахване на сянката върху тях и за укрепване на турската демокрация“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган. Преврат срещу демокрацията пък е оценката на опозицията за вчерашното решение на Висшия избирателен съвет в Турция.

Реакциите в страната обобщава кореспондентът на националното радио Мариян Карагьозов:


Мариян Карагьозов: Решението за отмяна на кметските изборите в Истанбул е „важна стъпка за премахване на сянката (върху изборите) и за укрепване на турската демокрация“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред парламентарната група на партията си. Турският държавен глава заяви пред парламентарната група на партията си, че „искрено вярва“, че при изборите е имало „организирани нарушения и пълно беззаконие.“ По думите му „заграбването“ на 15 000 гласа, подадени в полза на Партията на справедливостта и развитието, но отчетени за други формации, не може да бъде пренебрегнато. Той беше категоричен, че няма да позволят „страната отново да се превърне в поле за операции по политическо и обществено инженерство.“ По повод техни изявления Реджеп Ердоган предупреди и някои бизнес-организации „да си знаят мястото.“

Кандидатът за градоначалник на управляващата партия отново ще бъде Бинали Йълдъръм, допълни по-късно Ердоган.

В събота турският лидер изрази категорична увереност, че Партията на справедливостта и развитието ще спечели със сигурност, ако бъде взето решение за повторно провеждане на вота.

След заседание на партийното ръководство опозиционната Народнорепубликанска партия заяви, че няма да бойкотира новите избори и нейният кандидат Екрем Имамоглу ще се състезава на 23 юни. Лидерът на формацията Кемал Кълъчдароглу беше категоричен, че тя ще донесе демокрация на страната.

В реч през нощта вчера Екрем Имамоглу заяви, че се прави опит да се открадне законно спечелената победа, постигната с усилията на милиони. Имамоглу подчерта, че по същия начин, по който са били проведени местните избори, са били проведени и президентските и парламентарни избори миналата година и вота за промяна на конституцията през 2017 г. и в такъв случай те също трябва да бъдат отменени. Той призова поддръжниците си да не губят надежда.

Депутатът от прокюрдската Демократична партия на народите и разследващ журналист Ахмед Шък определи решението на Висшата избирателна комисия като „преврат“. Същата беше и оценката на председателката на Добрата партия Мерал Акшенер. По думите ѝ то е неуважение към волята на всички избиратели.

Висшият избирателен съвет отмени само изборите за кмет на Истанбул, но не и тези за общински съветници, кметове на общини и на махали. С решението беше анулиран връченият по-рано мандат на Екрем Имамоглу. Съветът взе и решение да подаде искания за наказателно преследване на длъжностните лица, отговорни за назначаването на неотговарящи на законовите изисквания членове на избирателни комисии.

На 5 май започнаха наказателни преследвания срещу 43 членове на комисии за връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

Елица Иванова: Предизвикателство е един лешояд да оцелее до възрастна птица

Елица Иванова от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)   сподели, че египедският лешояд е една от най-бързо изчезващите птици на планетата.  "Те са в огромен спад. Срещат се в България основно в Източните Родопи. В Североизточна   България също има няколко двойки египетски лешояди. Заплахите за тях са доста сериозни. Това са..

публикувано на 09.07.24 в 18:10
Ахмед Доган и Делян Пеевски

В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС.   В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа, се казва, че Движението за права и свободи е единно и подкрепя както почетния председател Ахмед Доган, така  и председателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора..

публикувано на 09.07.24 в 16:37

Традиционното Гайдарско надсвирване в Гела ще се състои от 2 до 4 август

Изпълнители и ценители на родопската каба гайда от България и чужбина се очакват за традиционното Гайдарско надсвирване в Гела, което ще се състои от 2 до 4 август, съобщиха организаторите. Тазгодишното 21-во издание на гайдарския фестивал се организира от фондация „Наследство в бъдещето“,  която е организатор и на Роженския събор през последните..

публикувано на 09.07.24 в 15:41

Няколко пожара гасиха едновременно кърджалийските огнеборци (видео)

Срещу няколко пожара едновременно се изправиха огнеборците от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кърджали  в понеделник вечерта. Сериозен е бил пожарът в сградата на бившия техникум по селско стопанство в Кърджали. За Радио Кърджали директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 09.07.24 в 15:18

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата търси старите рецепти на кърджалийските села

„Вкус Фест“ е създаден по проект на НЧ „Обединение 1913“ и се провежда ежегодно. След големия успех на инициативата в село Глухар и село Стремци, където стартира пътуващият фестивал „Вкус Фест“ за 2024 год., той продължава с трета спирка в град Кърджали тази събота от 10.00 часа в градската градина.  В Кърджали, под сенките на дърветата в градската..

публикувано на 09.07.24 в 14:41

ГЕРБ няма да подкрепи нито втори, нито трети мандат за кабинет

ГЕРБ няма да подкрепим втори мандат при никакви условия, решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.  Това се казва в позиция на политическата сила, разпространена от пресцентъра на формацията. Намираме, че различията и противопоставянето между парламентарните групи в 50-ото Народно събрание не създават необходимата база..

публикувано на 09.07.24 в 14:00

Кмет и областен управител ще бъдат заедно в услуга на хората

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн и областният управител Ресми Мурад проведоха днес среща в общината по покана на кмета.  Ерол Мюмюн пожела успешна работа на поста на областния управител, да работи в услуга на хората и общините в областта и да представлява държавата по най-достойния начин. Той изрази надежда, че местна и държавна власт..

публикувано на 09.07.24 в 13:53