Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Сасоли е избран за председател на Европейския парламент

Давид Сасоли

Евродепутатите избраха Давид Сасоли за председател на Европейския парламент в сряда следобед с 345 гласа от 667 валидни бюлетини, във втори тур.
Давид Сасоли е роден във Флоренция на 30 май 1956. Като италиански евродепутат от 2009 г. насам, той беше избран от листата на Демократичната партия в Централна Италия през май 2019 г. за трети мандат. Той ще ръководи Парламента до януари 2022 г.

В краткото си обръщение към Европейския парламент в Страсбург непосредствено след гласуването, председателят Сасоли благодари на евродепутатите за оказаното му доверие. Отбеляза, че през последните месеци, прекалено много хора подклаждаха разделение и конфликти, които считахме за тъжен спомен от миналото ни. Вместо това, гражданите показаха, че още вярват в този невероятен проект - единствения, който предлага решения на глобалните предизвикателства пред нас.

Трябва да имаме силата да възобновим процеса на интеграция, да променим ЕС, така че да можем да отговорим по-силно на нуждите на нашите граждани и да дадем истински решения на техните опасения, на нарастващото им чувство на обърканост, каза още новия председател на Европейския парламент Давид Сасоли 

Давид Сасоли също подчерта приоритетите на Парламента през следващите няколко години: 

Свидетели сме на важни трансформации: младежката безработица, миграцията, климатичните изменения, дигиталната революция, новият световен баланс са само някои от тях, които се нуждаят от нови идеи и смелост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Времето през септември: Най-високите температури - между 32 и 37 градуса, най-ниските - между 7 и 12 градуса

Тази година през септември у нас се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините - между 3 и 10 градуса. Най-високите температури през септември ще бъдат между 32 и 37 градуса, а най-ниските - между 7 и 12 градуса, по-високи ще са по Черноморието. Това съобщи за..

публикувано на 29.08.24 в 13:46

МЗ: Здравните инспекции да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 13:38

9,8% е равнището на безработица в област Кърджали през юли

Равнището на безработица в област Кърджали през месец юли 2024г. е 9,8%при 5,4% за страната. От Дирекция „Бюро по труда“ отчитат спад с 0,19% спрямо месец юни. В края на юли броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от област Кърджали е 4654, като спрямо предходния месец е отчетено намаление с 71 човека. С най-ниско равнище..

публикувано на 29.08.24 в 11:55

Закон за инфлуенсърите поискаха от "Ние, потребителите"

След бурната реакция от обществото и някои институции, от "Ние, потребителите" също вдигнаха глас срещу нелоялни търговски практики от инфлуенсъри. Припомняме, че след алармиране от страна на Розовата къща за разпространението от българска инфлуенсърка на видеоклип на енергийна напитка, чийто прием е подобен на приемането на непозволени упойващи..

публикувано на 29.08.24 в 11:39
Снимката е илюстративна

Три пожара за денонощие в област Кърджали

Три пожара горяха на територията на област Кърджали в последното денонощие, няма пострадали хора, съобщават от полицията. В сряда в 08:10 ч. е получено съобщение за пожар без преки материални загуби в 100 кв.м отпадъци зад градския стадион в Момчилград. Причината е небрежност при боравене с открит огън. На място е изпратен екип на РСПБЗН-Момчилград...

публикувано на 29.08.24 в 11:26
Снимката е илюстративна

Българите живеят по-дълго в сравнение с ромите, сочи изследване

Близо 6 години повече живеят етническите българи в сравнение с ромите, а продължителността на живота и при трите най-многобройни етноса е по-голяма при жените. Това са част от изводите от експериментално статистическо изследване на тема "Болестите на кръвообращението и големите разлики в очакваната продължителност на живота по пол и етнос в България“. То..

публикувано на 29.08.24 в 10:54
Ахмед Доган

Резиденцията в лесопарк "Росенец" не е на Доган

По документи и според официалните регистри почетният председател на ДПС Ахмед Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец". От справка в Имотния регистър става ясно, че собственик на имота е дружеството с ограничена отговорност "Хермес солар". Негов управител е Данаил Папазов, бивш министър на информационните технологии, транспорта и..

публикувано на 29.08.24 в 09:33