Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80 години железница до град Белица

Родопската теснолинейка
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

На Втори коловоз на ж.п. гара Септември, 08.30 ч. “Български държавни железници” АД представя историческия теснопътен подвижен състав – парен локомотив с двата ретро вагона от царско време. Инициативата е организирана от сдружение “За теснолинейката” под мотото “80 години железница до Белица”. Парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат разположени на гарата за посещение и разглеждане до 13.00 ч. 

Ентусиастите да отбележат паметната дата с пътуване по маршрута на царя до гара Белица, могат да потеглят с влак “Родопи” в 8.45 ч. В този ден представителите на Гражданско сдружение “За теснолинейката” ще превърнат вагоните на еталонната влакова композиция в пътуваща фотоизложба на тема “80 години от достигането на двете чудеса – влак и цар в Разложко”. За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник ще може да закупи напитки и нещо за хапване на достъпни цени. При пристигането в гара Белица в 12.25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка.

Вижте още

Ресторантьори от Кърджали се включват в националния протест

Представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес в Кърджали ще участват утре в националния протест, организиран в София.Тръгването е в 8 часа сутринта от Арена "Арда".Исканията им са насочени към отлагане на наредба Н18, касаеща въвеждане на нов софтуер. Подробности от Радослав Милев в звуковия файл: Миналата седмица ж ълти жилетки започнаха..

публикувано на 28.01.20 в 16:40

КАТ - Смолян спира регистрацията на автомобили

Поради възникнал технически проблем с един от консумативите, необходими за издаване на свидетелства за регистрация на МПС, сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР-Смолян преустановява регистрацията и промяна в регистрацията на автомобили до 13:00 часа на 29.01.2020г. 

публикувано на 28.01.20 в 15:24

Ватерполистите от Кърджали пътуват до Златоград, за да се готвят за предстоящите състезания

Ватерполистите от спортен клуб по водна топка "Арда" - Кърджали пътуват до Златоград, за да се готвят за предстоящите състезания, тъй като покритият плувен басейн "Арпезос" не работи. Предстоят важни турнири още в  началото на февруари. Подробности от треньора Иван Кръстев: През февруари и март имаме състезания на U13 и U12. През месец април..

публикувано на 28.01.20 в 09:14

Днес ни очакват пролетни температури

Днес от запад облачността ще продължи да се разкъса и намалее, след обяд над много райони до слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България – умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°.През нощта от запад облачността отново ще започне да се увеличава. Над Родопите ще е слънчево, след обяд..

публикувано на 28.01.20 в 06:45

Съдийски грешки попречиха на ватерполистките да попаднат във финалната четворка

Груби съдийски грешки лишиха девойките на спортен клуб по водна топка "Арда" от шанса да попаднат сред най-добрите четири отбора в страната. През уикенда те участваха в квалификационен турнир в София, но победиха само един от противниците си. За драматичните двубои разказва в звуковия файл треньорът Иван Кръстев: Иван Кръстев: Състезанието беше в..

публикувано на 27.01.20 в 16:14

Днес преди обяд ще има повече слънце

 Днес преди обяд ще има повече слънце, но от юг облачността, предимно средна и висока, бързо ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Над Източните Родопи ще е предимно слънчево. Максималните температури ще достигнат 12° в Кърджали и Хасково. Над Средните Родопи ще е предимно облачно. Температурата в Смолян ще достигне 10°.  Над..

обновено на 27.01.20 в 15:41
Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време

Задължените лица могат да ползват попълнени от НАП електронни данъчни декларации

От 1 март задължените лица, решили да подават данъчната си декларация по електронен път, вече ще могат да ползват предварително попълнените от приходната агенция формуляри. Още разяснения дава Елван Гюркаш, началник на офиса на НАП в Кърджали. 

публикувано на 27.01.20 в 15:17