Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80 години железница до град Белица

Родопската теснолинейка
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

На Втори коловоз на ж.п. гара Септември, 08.30 ч. “Български държавни железници” АД представя историческия теснопътен подвижен състав – парен локомотив с двата ретро вагона от царско време. Инициативата е организирана от сдружение “За теснолинейката” под мотото “80 години железница до Белица”. Парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат разположени на гарата за посещение и разглеждане до 13.00 ч. 

Ентусиастите да отбележат паметната дата с пътуване по маршрута на царя до гара Белица, могат да потеглят с влак “Родопи” в 8.45 ч. В този ден представителите на Гражданско сдружение “За теснолинейката” ще превърнат вагоните на еталонната влакова композиция в пътуваща фотоизложба на тема “80 години от достигането на двете чудеса – влак и цар в Разложко”. За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник ще може да закупи напитки и нещо за хапване на достъпни цени. При пристигането в гара Белица в 12.25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка.

Вижте още

Бракониери убиха черния лешояд Ултрон

Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк Planckendael, е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от "Зелени Балкани". Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България от неправителствената природозащитна организация работят от 30 години, е изключително ценен за България и Европа. Ултрон не е успял..

публикувано на 25.05.20 в 15:33

В училищата в Кърджали вече тече подготовка за предстоящите матури

В училищата в Кърджали вече тече подготовка за предстоящите матури. Председателят на РСО "Подкрепа" Румяна Профирова обобщи датите за приключване на учебната година, както и тези за държавните зрелостни изпити (ДЗИ):  "Учебната година ще приключи дистанционно и ще бъде в срок. За децата от 1 до 3 клас на 29 май, от 4 до 6 клас на 16 юни, от..

публикувано на 25.05.20 в 15:24

Задържани са над 100 кг хероин на ГКПП „Капитан Андреево“

Над 100 килограма хероин са задържани вчера на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Контрабандата на дрогата на стойност 9 039 600 лева е била осъществена от босненец. До момента е било установено, че на 24 май през нощта на пункта от Турция у нас е пристигнал товарен автомобил с регистрация на Босна и Херцеговина. Той е бил..

публикувано на 25.05.20 в 15:09

Пловдивският митрополит Николай освети изграждането на нов храм в манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча"

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай положи основния камък на нова църква в манастирският комплекс „Св.Йоан Предтеча” в Кърджали. Митрополитът бе посрещнат от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, областния управител Никола Чанев, командващия бригадата „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, директора на..

публикувано на 25.05.20 в 14:29
Баклава

Баклавата е едно от задължителните ястия на трапезата по време на Рамазан Байрам

От вчера до 27 май мюсюлманите честват Рамазан Байрам. По време на Байрама, вярващите се поздравяват един друг с думите: „Ид мубарак!“ (Честит празник!). В навечерието на празника се раздава зекят ал-фитр (милостиня, чийто размер се определя от Главното мюфтийство) и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от..

публикувано на 25.05.20 в 10:30

Детските градини и ясли в община Момчилград отварят на 1 юни

Детските градини и ясли на територията на община Момчилград ще отворят врати на 1 юни. Това става ясно от заповед на кмета на общината Илкнур Кязим. Занятията ще бъдат възстановени при спазване на сериозни противоепидемични мерки. Директорите ще организират дезинфекцията на помещенията и детските площадки и ще бъдат ангажирани с осигуряването на..

публикувано на 25.05.20 в 09:20

Отпада карантината за международните превози

От днес отпада карантината за международните превози и автобусните превозвачи. Така всеки от тях, който преминава през страната, няма да се налага да е във временна изолация. Досега заради епидемията международните шофьори, които се завръщаха у нас, трябваше да остават 14 дни под карантина, преди да поемат на следващ курс. Отмяната на тази мярка беше..

публикувано на 25.05.20 в 09:17