Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината в Кърджали издирва собствениците на опасни стари сгради

3
ул. "Републиканска"
Снимка: Валентина Иванова - БНР Кърджали

Община Кърджали издирва някои от собствениците на стари сгради с опасни фасади в града. Най-концентрирани "сгради убийци" са в района на пазара.  Имотите са частни, а най-тежко е положението с паметниците на културата, каза зам.-кметът на общината Катя Митовска: 

"Регистър имаме на сградите. Има и цяла преписка, която е започната. Издирват се една част от собствениците. Юристите търсят начин как законосъобразно да бъде обявено на всички, защото не можем да издирим някои от собствениците. На ул. "Климент Охридски" имаме ансамбъл паметници на културата с местно значение, включително и две къщи на ул. "Иван Вазов". Разговаряла съм с отдел „Паметници на културата“ и с Инспектората. Посъветваха ни просто информативно да си пуснем писмо към МОН, те ще го насочат. По отношение на този ремонт, който в момента извършваме по градска среда, имаме опасение, че има вероятност  да се засегнат някои сгради, които са паметници на културата от местно значение. Най-тежко е положението с паметниците на културата, които веднъж са си сменили собствениците, някои от тях, други са извън страната. Юристите в момента просто търсят начин да се обяви така, че да си е спазен законът, защото ние ако предприемем следващата стъпка е общината за сметка на собствениците. Ние трябва да сме наясно ако предприемем събарянето какво ще ни струва и от кого после ще си направим вземанията".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снеха доверие от четирима от депутатите на Кърджали

Всичките седем общински структури на ДПС в област Кърджали снеха доверие от четирима депутати, избрани от района - Делян Пеевски, Байрам Байрам, Елван Гюркаш и Айтен Сабри. Петият народен представител от Кърджали е Павлин Кръстев, който вчера беше изключен от парламентарната група на Движението. В декларации, общинските структури на партията заявиха..

публикувано на 12.07.24 в 16:21
Байрам Байрам

Байрам Байрам: Вървим по устав, не създаваме нова партия

Информациите за създаване на нова партия от изключени депутати от "Движението за права и свободи" представляват спекулации. Това заяви пред Радио Кърджали Байрам Байрам, депутат от Кърджалйски избирателен район. Продължаваме да се движим по устава на ДПС, каза още той. Припомняме, че  вчера Общинският съвет на ДПС в Кърджали сне доверието си от него и..

публикувано на 12.07.24 в 15:55

Ясни са резултатите от първото класиране след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от понеделник до..

публикувано на 12.07.24 в 15:44

Цонев остава с Пеевски, намеква за "етнически привкус" в процесите в ДПС

"Аз съм част от екипа на Делян Пеевски и това, че не бях посочен в писмото на Ахмед Доган с искане за моята оставка, ми дава възможност сам да обявя своето решение, а то е, че аз ще остана в екипа на Пеевски", посочи категорично пред bTV Йордан Цонев, депутат от ДПС и зам.-председател на НС. Той уточни, че почти 25 г. е до почетния председател на ДПС..

публикувано на 12.07.24 в 12:03
Ибраим Зайденов

Парламентарната група на ДПС се топи

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателят на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн, избран за депутат от Хасковска област. Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на Движението са 24-ма. По-рано през..

публикувано на 12.07.24 в 11:56

Областният съвет на ДПС в Кърджали свали снимката на Пеевски, Общинският - не

След разцеплението в ДПС Областният съвет на партията свали снимката на Делян Пеевски от витрината на офиса си в Кърджали, видя репортер на Радио Кърджали. В офиса на Общинския съвет на Движението обаче снимката на съпредседатиля все още не е премахната.  Местната и регионалната партийни централи се намират на оживен булевард в областния..

публикувано на 12.07.24 в 11:45

Приемат документи за подпомагане по de minimis на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби вече могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Предвиден е общ бюджет в размер на 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за..

публикувано на 12.07.24 в 11:27