Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нови полеви тестове на КАТ ще улавят до 9 наркотикаНова марка полеви тестове за наркотици бяха представени на семинар на Пътна полиция в Пловдив. Едно от най-големите предимства на този вид тестове е, че те се нуждаят от изключително малко слюнчена течност, респективно 10 микро литъра или ¼ капка, заяви Роберт Ахабабян, управител на електронен магазин за дрегери.

Тестовете откриват до 9 наркотика. Както основните канабис, кокаин и хероин хващат допълнително метадон и бупренорфин. Те са заместители на хероина, които се ползват за хероинови зависимости, но при специфични начини на ползване наркозависимите ги ползват за надрусване.

Освен от слюнка, новите тестове ще отчитат наличието на наркотик в организма и чрез потта. На този етап този вид тестове ще откриват качествено до 5 наркотика, понеже съответните са малко по-специфични.

Чуйте цялото изказване на Роберт Ахабабян в звуковия файл.


Вижте още

Днес се провеждат избори за 49-то Народно събрание в България

Избори за 49-то Народно събрание на България ще се проведат днес по новите изборни правила, които върнаха смесеното гласуване едновременно с бюлетини от хартия и от машини  и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната. Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина  а в избирателните списъци фигурират над 6..

публикувано на 02.04.23 в 06:46

Тестват устройствата за видеонаблюдение и видеозаснемане за провеждане на изборите

Към 14.00 часа на 01 април 2023 г. са регистрирани 5400 извършени теста на устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане, съобщиха от Министерството на електронното управление. Тестовете са реализирани от председателите на СИК, според предварително посочените указания. Всички тестове до момента са преминали успешно, като има само няколко единични..

публикувано на 01.04.23 в 14:55

Имащите право на глас в област Смолян са 97 495 души

В повече от половината секции в област Смолян избирателите няма да имат избор между гласуване с машина или с хартиена бюлетина. Причината е, че в повечето, 133 от общо 260 редовни секции по предварителен списък броят на гласоподавателите е по-малко от 300 души. Председателят на Районната избирателна комисия в Смолян Росица Чакърова коментира за Радио..

публикувано на 01.04.23 в 14:44
Членовете на СИК в община Кърджали получават изборните материали

Предават изборните материали на членовете на СИК в община Кърджали

Започна получаването на изборните материали от членовете на СИК в община Кърджали за изборите, които ще се проведат утре, 2 април. Кърджали е общината с най-много секции в 9-и Многомандатен избирателен район Кърджали, общо 168, като в 155 от тях ще се гласува и с машина. До края на деня изборните книжа ще бъдат извозени до местата на секциите, придружени..

публикувано на 01.04.23 в 14:17

В Хасковска област право на глас имат 227 101 души

В Хасковска област право на глас имат 227 101 души. 230 500 хартиени бюлетини са осигурени за утрешния вот в 29-ти Многомандатен изборен район Хасково. Гласуването с машини и хартиени бюлетини ще се осъществи в 345 секции, съобщиха от РИК в Хасково. Според председателя на РИК- Хасково Добромир Якимов, е създадена добра организация за провеждане на..

публикувано на 01.04.23 в 13:56

ЦИК: Хората, които гласуват с хартиена бюлетина, да я сгъват два пъти

Централната избирателна комисия даде препоръчителни указания как да се сгъват хартиените и  машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден.  Хората, които гласуват с хартиена бюлетина, да я сгъват два пъти, а за да е валидна бюлетината тя трябва да има два печата  на гърба.  Първият..

публикувано на 01.04.23 в 13:36

Готов е стикерът, показващ трайно ниските цени на храните в магазините

Готов е стикерът, който ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти в магазините, пожелали да се включат в информационната система foodprice.bg, съобщават от Министерството на икономиката. Електронната платформа предоставя информация - от стойността на суровината, през тази на внос и на едро, до  крайната цена, която заплащат хората в..

публикувано на 01.04.23 в 10:15