Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

30 000 учители с петиция срещу задължението да посещават домовете на отсъстващи от клас деца


Близо 30 000 педагози подкрепят онлайн-петицията на учители от страната срещу идеята на просветното министерство от следващата учебна година педагозите да обикалят ежедневно домовете на деца, отпаднали от образователната система с цел да  бъдат върнати в нея. С позиция по темата излезе председателят на РСО Подкрепа Кърджали Румяна Профирова. Според нея е време парламент и общини да се замислят за санкция на родителите, които не гарантират посещението на децата им в училище.

Доста често има посегателство върху учителите, които посещават домовете, както и върху личните им автомобили. Тези посещения по домовете почти не се заплащат. Нито гориво, нито нанесени материални щети. Има доста пострадали учители при тези посещения. Екипът не е пълен. Учителите ходят сами. Липсват полицаи и служители на социалните служби. За тяхното отсъствие няма санкции. Отговорност се търси единствено на нас учителите. Именно високата ангажираност на педагогическия персонал с административна дейност е основната причина за отлива на учители от българските училища. Отделно заради посещенията по домовете учителите нямат време да си подготвят материала за следващия ден.  С въвеждането на постоянни екипи за превенция на отсъствията се създават и условия за пораждане на допълнително напрежение в учителските колективи, на лоша колегиална атмосфера и на още по-дълбоко недоверие между учителите и родителите.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Вижте още

Започва безплатен скрининг за туберкулоза в Смолян

 Акцията се организира по повод Световния ден за борба с туберкулозата, тя започва днес и приключва в петък.  Скринингът на риска за туберкулоза  ще се извърши чрез анкета, осигурени са и консултации. Целта на инициативата е да се повиши обществената информация по отношение на туберкулозата. Безплатни прегледи за туберкулоза се..

публикувано на 20.03.23 в 09:57

Пролетта ще е все по-осезаема с дневни температури около 20 градуса

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца, през деня слабо ще се понижи и по-късно след обяд ще се доближи до средното. Днес ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Преди обяд над източните райони от страната все още ще има ниска облачност. В Източна България ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Дневните..

публикувано на 20.03.23 в 08:18

Значително намаление на болните от туберкулоза у нас през последните 10 години

Значително намаление на болните от туберкулоза се наблюдава у нас през последните 10 години, показват данни на Министерството на здравеопазването дни преди Световния ден за борба с тази болест – 24 март. От днес започват безплатни прегледи за туберкулоза в медицински заведения в цялата страна. Ако през 2012-та година болните от..

публикувано на 20.03.23 в 08:08

Днес ще бъде направена симулация на преброяването на бюлетините в условия на видеонаблюдение

Симулация на преброяването на бюлетините в условия на видеонаблюдение ще бъде направена днес от Централната избирателна комисия съвместно с Обществения съвет към Комисията. Това обяви в интервю по БНР Цветелина Пенева - председател на Обществения съвет. От публикуваните вчера методически указания за отчитането на резултатите от вота на..

публикувано на 20.03.23 в 08:00
Илюстрация: Георги Цветков

ЦИК с указания за работата на СИК при видеонаблюдението и отчитането на резултатите от вота

Председателите на секционните избирателни комисии ще сканират специален QR код, за да стартират излъчването и заснемането при  броенето на бюлетините от вота на втори април на смартфоните, предназначени за целта. Към устройствата ще има инструкции и специален запечатан плик QR кода а при прекъсване на излъчването или заснемането кода ще се сканира..

публикувано на 19.03.23 в 17:40

Не се очаква сериозно поскъпване на козунаците

Не се очаква сериозно увеличение на цената на козунаците за Великден тази година, в сравнение с миналогодишната. Това каза Ясен Бозуков, управител на фирма за производство на хляб и хлебни изделия в Хасково. Той допълни още, че всяка фирма сама си прави калкулациите, в зависимост от това какви продукти използва и цената ще е различна. "Основно..

публикувано на 19.03.23 в 16:36

Последна почит към отец Александър Чакърък в храма "Св. Георги Победоносец" в Одрин

Във връзка с кончината на отец Александър Чакърък тази сутрин в православната църква "Свети Великомъченик Георги" в Одрин бе отслужена заупокойна литургия, след която беше отслужен чинът на опелото и погребение в двора на храма. Последна почит към отец Чакърък отдадоха енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена, кметовете на Кърджали и Одрин..

публикувано на 19.03.23 в 15:18