Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва сформиране на екипи за привличане на ученици в образователната система


От следващата учебна година започва още по-активна работа за привличането и включването на децата и учениците в образователната система. Това обясни Гроздан Колев, началник на РУО Кърджали. За целта детските градини и училищата в страната ще сформират постоянни екипи за превенция на отсъствията без уважителни причини. В тях могат да влизат и учителите, които се грижат за приобщаването на деца към системата.

При необходимост новите екипи ще функционират всекидневно. Предвиждат се промени в работата по механизма, предложени за обществено обсъждане от МОН. Дейността на екипите за превенция ще е насочена към намаляване на риска от отпадане. Експертите ще посещават домовете на отсъстващите по неуважителни причини деца и ученици, като обходите ще се правят още след регистрирането на отсъствията. Също така се предвижда да се работи активно с родителите, за да се осигурява участието на децата и учениците в образователния процес. Екипите ще бъдат подпомагани и занапред от представители на общините, Регионална дирекция "Социално подпомагане" и МВР.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Вижте още

Няма заплашителни имейли за поставени взривни устройства към училища в Кърджали

Няма заплашителни имейли към училища в Кърджали към момента, съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Демитра Спасова (Мирянова):  "Към момента нямаме сигнали от училищата в областта. Нямаме и инструкции от МОН. Всеки един директор си има правилник за такива действия. Така, че те сами са си обособили правила и би..

публикувано на 29.03.23 в 17:40

Животновъди готвят протести заради вносните агнета от Румъния и Македония

Животновъди се присъединиха днес към протеста на зърнопроизводителите, но имат и свои искания и също подготвят протестни действия в бранша. Недоволството и напрежението в сектора е голямо, коментар на председателя на Сдружение „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов:  "Най-важната причина за нашето недоволство, специално за овцевъдството е, че..

публикувано на 29.03.23 в 17:26

Първо място за младите журналисти от "Славейков" в престижния конкурс "Григор Попов"

Първо място в престижния национален журналистически конкурс „Григор Попов“ спечелиха младите репортери от средно училище „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Те участваха със свое 20-минутно предаване, което съчетава музика с актуалните новини от живота на най-голямото училище в Южна България. Това е първата амбициозна проява на възстановеното радио..

публикувано на 29.03.23 в 16:11

Над 50 ученици почистиха района около Чапловата колония край Водното огледало в Кърджали

Въпреки студеното време и силния вятър над 50 ученици от четири кърджалийски училища почистваха района около Чапловата колония край Водното огледало в Кърджали. Доброволците са от „Отец Паисий“, „П.Р. Славейков“, „Йордан Йовков“ и Електрониката. Инициативата е една от многото на фондация Надежда по проекта „Градът на чаплите“. Целта му е да популяризира..

публикувано на 29.03.23 в 15:42

Зам.-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев връчи нови служебни пистолети и устройства в ОДМВР-Кърджали

Четирима служители на ОДМВР-Кърджали получиха нови служебни пистолети „Валтер“, а четири Районни управления електропреносими прибори „Трейзър“, връчени им днес от заместник-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев. За постигнати високи и трайни резултати в служебната дейност и за съществен принос в изпълнението на конкретни задачи с пистолети се..

публикувано на 29.03.23 в 14:38

Намалиха месечния абонамент на синята зона за работещи

От 22 март вече е са в сила промените в Наредбата за синята зона. Сред тях е намаляване на таксата за месечния абонамент с 12 лв., а също и 50% отстъпка на абонамента за работещи многодетни майки . От ОП “Паркинги, гаражи и зони за паркиране” съобщиха, че при заплащане на абонамента еднократно за една година, лицето получава отстъпка в размер на 5%..

публикувано на 29.03.23 в 13:58
Д-р Мустафа Хаджи

Главният мюфтия на мюсюлманите в България говори за морала преди и сега

В лекция на тема „Мъдростта от изпитанието“ Главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи, каза, че по време на комунистическия строй моралът на обществото е бил на по-високо ниво, отколкото сега: “Когато хората в България имаха натиск от комунистическия режим, моралът на хората беше запазен. Когато падна комунизмът, когато хората отидоха..

публикувано на 29.03.23 в 12:02