Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният Общински съвет премина под знаменателя на неудовлетвореността



Днес се проведе последното заседание на Общинския съвет в Кърджали преди местните избори, като за изминалия мандат са приети над 1000 решения, заяви председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.  По време на заседанието беше отчетена дейността на местния парламент за изминалите 4 години. За този период са проведени 48 заседания, едно от тях провалено поради липса на кворум. Три от сесиите са били тържествени, посветени на 21-ви Октомври – Деня на Кърджали. Традиционно общинската сесия се проведе в последния четвъртък от месеца. От 41 съветници днес приставаха 39. Преди официалното й начало, общинските съветници се събраха за обща снимка за спомен пред сградата на бизнес инкубатора. В дневния ред място заемаха 37 точки, като се гласуваха и 3 допълнителни.

Първа точка беше: Приемане на Отчет за дейността на Общински съвет – Кърджали, за мандат 2015 - 2019 година, за който гласуваха 25- за 10- против, 2- въздържали се. От ПП ГЕРБ в лицето на Огнян Иванов изразиха своето остро недоволство от дейността на Общинския съвет:

Беше ли полезен за жителите на община Кърджали този общински съвет? Нашето мнение е категорично не. С дейността си този общински съвет показа реална невъзможност да защитава интересите на гражданите. Част от решенията бяха в ущърб на хората и в интерес на малка група хора гравитиращи около ДПС.

Думата за възмущение също взе и Радослав Милев от РБ.

Имаме ли синя зона? Нямаме. Решенията, които са бил важни и за които е имало дебат винаги са се взимали с мнозинството на ДПС. 4 години никой не направи нищо.

По втора точка: Приемане на Отчет за дейността на Обществения съвет, за периода м.май 2017 г. до  м. септември 2019 г. изявление направи Председателят на Обществения съвет към местния парламент Милан Миланов, като отправи закана за догодина в която инициативен комитет ще блокира булевард „Беломорски”, ако нямам отговор за обходния път на Кърджали:

Смятаме, че новоизбраният Общински съвет трябва да излезе с документ  пред правителството, с който да поиска конкретно – кога и как ще бъде изпълнен проектът за обходния път. Не дали ще има, а кога ще стане. Вторият проблем според Обществения съвет , който трябва да се решава през следващия мандат, е чистотата – хигиенизирането и благоустрояването на Кърджали. В момента ситуацията в  града не е никак добро.. Срам е от това, което виждат много гостите на града.

По точката гласуваха 28- за , против - 0, въздържали се - 9.

Друго интересно като резонанс на днешното заседание бяха предвидените въпроси. След приемането на изпълняващ длъжността кмет на община Община Кърджали в лицето на Катя Митовска, първият й отправен въпрос беше от Милко Багдасаров от БСП, относно рушащите се къщи паметници на културата, които създават предпоставка за инциденти. В отговор Катя Митовска информира, че:

Собствениците, ползвателите и обитателите са отговорни и имат права и задължения за поддръжката на същите и общите им части. Те са длъжни да извършват необходимите ремонти работи в интерес на сигурността и спокойствието на гражданите.

Втори въпроса си отправи Радослав Милев от РБ, относно изразходването на публичните финанси и забавената отчетност за бюджет 2018г.

На въпроса Митовска, отговори:

Община Кърджали публикува на официалната си интернат страница ежемесечно и на тримесечие отчетите за изпълнението на общинския бюджет. На сайта в раздел „Бюджет и финанси“ своевременно е публикуван и отчета за изпълнението на бюджета към 31.12.2018г.

Последен в питането си беше Огнян Иванов от ГЕРБ, относно сметосъбирането и сметоизвозването:

Как изчислихте прогнозната стойност на обществената поръчка и защо не са проведени пазарни консултации с които да определите пазарната стойност на предстоящите за възлагане дейности, попита Иванов.

На запитването кмета отвърна:

При обществени поръчки за услуги, които са регулярни, прогнозната стойност се определя на базата на действителната обща стойност на поръчките от същия вид.

След изчерпване на точките от дневния ред в знак на признателност, общинските съветници подариха на  председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, голям букет цветя и картина, като самия той каза:

Бяхме едно голямо семейство и екип, който работеше за бъдещето на поколенията. Пожелавам спорна и ползотворна работа на новия местен парламент в името на нашите жители, който ще изберем на 27 октомври.

Чуйте пълния репортаж на Ангел Шенков в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Намалиха обхвата на "Синята зона" в Кърджали

На днешното заседание на Общинския съвет бе приета наредба за намаляване обхвата на Синята зона в Кърджали.  15 знака с обозначение за платено паркиране  ще бъдат премахнати.  На тези места спирането ще бъде забранено.  Председателят на Постоянната комисия по транспорт и комуникация Мюмюнали Халил посочи промяната.  Някои от досегашните зони се..

публикувано на 25.04.24 в 17:04

Ресми Мурад: Номинирахме над 40 души за кандидати за народни представители

На разширеното заседание на областния съвет на ДПС са обсъдени над 40 предложения за кандидат народни представители за следващото НС.  Областният лидер на партията Ресми Мурад, съобщи още, че е и злъчен и списък от 17 кандидатури за представители на България в Европейския парламент.  Сред тях е и кандидатурата на досегашния евродепутат от БСП Елена..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49

Добромир Якимов: Хубаво е да се помисли за професионални преброители

Хубаво би било да се помисли за професионални преброители, които да облекчат работата на секционнните избирателни комисси, защото там стават най-много грешки. Това каза в ефира на Радио Кърджали председтелят на избирателната комисия в Хасково за евровота, парламентарните избори и частичните местни избори за съветници адвокат Добромир Якимов. Както..

публикувано на 25.04.24 в 13:36

Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от народните..

публикувано на 25.04.24 в 11:55

В Смолян избирателите за Европарламент са повече от тези за Народно събрание

97 070  са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107  избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян Таня Светлинова...

публикувано на 25.04.24 в 10:15

Запалиха огъня на "Южна пролет" в Хасково за 52-ри път

Лауреатът от 2011 година Иван Ланджев запали огъня на 52- то издание на литературните дни “Южна пролет“в Хасково.  Ладжев направи своя дебют преди 13 години точно на фестивала в Хасково. Авторът днес призна, че е на прага на своя втори важен дебют в живота, тъй като му предстои да стане родител. Ланджев призна, че наградата през 2011 година е..

публикувано на 25.04.24 в 09:11