Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последният Общински съвет премина под знаменателя на неудовлетвореността



Днес се проведе последното заседание на Общинския съвет в Кърджали преди местните избори, като за изминалия мандат са приети над 1000 решения, заяви председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.  По време на заседанието беше отчетена дейността на местния парламент за изминалите 4 години. За този период са проведени 48 заседания, едно от тях провалено поради липса на кворум. Три от сесиите са били тържествени, посветени на 21-ви Октомври – Деня на Кърджали. Традиционно общинската сесия се проведе в последния четвъртък от месеца. От 41 съветници днес приставаха 39. Преди официалното й начало, общинските съветници се събраха за обща снимка за спомен пред сградата на бизнес инкубатора. В дневния ред място заемаха 37 точки, като се гласуваха и 3 допълнителни.

Първа точка беше: Приемане на Отчет за дейността на Общински съвет – Кърджали, за мандат 2015 - 2019 година, за който гласуваха 25- за 10- против, 2- въздържали се. От ПП ГЕРБ в лицето на Огнян Иванов изразиха своето остро недоволство от дейността на Общинския съвет:

Беше ли полезен за жителите на община Кърджали този общински съвет? Нашето мнение е категорично не. С дейността си този общински съвет показа реална невъзможност да защитава интересите на гражданите. Част от решенията бяха в ущърб на хората и в интерес на малка група хора гравитиращи около ДПС.

Думата за възмущение също взе и Радослав Милев от РБ.

Имаме ли синя зона? Нямаме. Решенията, които са бил важни и за които е имало дебат винаги са се взимали с мнозинството на ДПС. 4 години никой не направи нищо.

По втора точка: Приемане на Отчет за дейността на Обществения съвет, за периода м.май 2017 г. до  м. септември 2019 г. изявление направи Председателят на Обществения съвет към местния парламент Милан Миланов, като отправи закана за догодина в която инициативен комитет ще блокира булевард „Беломорски”, ако нямам отговор за обходния път на Кърджали:

Смятаме, че новоизбраният Общински съвет трябва да излезе с документ  пред правителството, с който да поиска конкретно – кога и как ще бъде изпълнен проектът за обходния път. Не дали ще има, а кога ще стане. Вторият проблем според Обществения съвет , който трябва да се решава през следващия мандат, е чистотата – хигиенизирането и благоустрояването на Кърджали. В момента ситуацията в  града не е никак добро.. Срам е от това, което виждат много гостите на града.

По точката гласуваха 28- за , против - 0, въздържали се - 9.

Друго интересно като резонанс на днешното заседание бяха предвидените въпроси. След приемането на изпълняващ длъжността кмет на община Община Кърджали в лицето на Катя Митовска, първият й отправен въпрос беше от Милко Багдасаров от БСП, относно рушащите се къщи паметници на културата, които създават предпоставка за инциденти. В отговор Катя Митовска информира, че:

Собствениците, ползвателите и обитателите са отговорни и имат права и задължения за поддръжката на същите и общите им части. Те са длъжни да извършват необходимите ремонти работи в интерес на сигурността и спокойствието на гражданите.

Втори въпроса си отправи Радослав Милев от РБ, относно изразходването на публичните финанси и забавената отчетност за бюджет 2018г.

На въпроса Митовска, отговори:

Община Кърджали публикува на официалната си интернат страница ежемесечно и на тримесечие отчетите за изпълнението на общинския бюджет. На сайта в раздел „Бюджет и финанси“ своевременно е публикуван и отчета за изпълнението на бюджета към 31.12.2018г.

Последен в питането си беше Огнян Иванов от ГЕРБ, относно сметосъбирането и сметоизвозването:

Как изчислихте прогнозната стойност на обществената поръчка и защо не са проведени пазарни консултации с които да определите пазарната стойност на предстоящите за възлагане дейности, попита Иванов.

На запитването кмета отвърна:

При обществени поръчки за услуги, които са регулярни, прогнозната стойност се определя на базата на действителната обща стойност на поръчките от същия вид.

След изчерпване на точките от дневния ред в знак на признателност, общинските съветници подариха на  председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, голям букет цветя и картина, като самия той каза:

Бяхме едно голямо семейство и екип, който работеше за бъдещето на поколенията. Пожелавам спорна и ползотворна работа на новия местен парламент в името на нашите жители, който ще изберем на 27 октомври.

Чуйте пълния репортаж на Ангел Шенков в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слънчево и горещо ще е днес

Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 35° и 40°, в Кърджали и Хасково - около 36°-39°, в Смолян - 29° . В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде..

публикувано на 14.07.24 в 08:22

Тежка остава ситуацията в Хасковска област

Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман и заместникът му  Митко Петров са на терен при пожарът в с.Левка, заедно с директорът на Главна дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението”, главен комисар Александър Джартов и заместник- кметът на община Свиленград Анелия Георгиева, за да обсъдят тежко развилата се ситуация с..

публикувано на 13.07.24 в 19:31

Пожарите в Северна Гърция затвориха магистралата от Солун за Кулата

Заради пожарите, които бушуват в Северна Гърция, затвориха магистралата от Солун за Кулата. Към момента няма информация за колко време тя ще остане блокирана.  Движението е отклонено през околни села, като в района се е образувало километрично задръстване, съобщи репортер на БНР. Полицията на място се е заела с организацията на движението в..

публикувано на 13.07.24 в 19:12
Снимката е илюстративна

Отвориха за движение главният път от Черноочене към Кърджали

 Приключи огледът на мястото на пътнотранспортното произшествие след разклона за село Патица. Образувано е досъдебно производство, съобщават от пресцентъра на ОДМВР. Временна организация на движението беше създадена на главния път за ГКПП „Маказа“ заради катастрофа след разклона за село Патица, в посока  към Кърджали.  Сигналът за ПТП е..

публикувано на 13.07.24 в 16:51

Служители на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян работят за ограничаване на големия пожар край Хисар

Две верижни машини на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян работят за направата на противопожарни просеки за ограничаване на големия пожар край Хисар. В борбата с огъня са включени служители от Държавните горски стопанства Пловдив, Карлово, Хисар, Асеновград, Селище, Михалково и от ЦУ на ЮЦДП. Спешно се търсят доброволци за гасенето на..

публикувано на 13.07.24 в 16:36
Снимката е илюстративна

Обявиха частично бедствено положение на територията на община Свиленград

Поради нововъзникналия пожар в с. Студена община Свиленград областният управител на област Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение на територията на община Свиленград. Ситуацията около с. Студена за момента е тежка и пожарът продължава да се развива. Пътят за селото е затворен. Горят борови гори, дъбова гора, смесени..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна

Катастрофа затвори движението на главния път за „Маказа“

 Временна организация на движението е създадена на главния път за ГКПП „Маказа“ заради пътнотранспортно произшествие след разклона за село Патица, в посока  към Кърджали.  Сигнал за катастрофата е подаден в 13,10 часа. По първоначални данни произшествието е с три автомобила, трима са пострадали. На място са полицейски екипи и на РСПБЗН-Кърджали...

публикувано на 13.07.24 в 14:56