Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90% от учителите поразени от бърнаут синдром


През юли внимание привлече новината за намерението на образователното министерство да повиши самостоятелността на учителите при структурирането на учебното съдържание, което намерение намери и своята реализация с публикуването в "Държавен вестник" на промените в наредбата за общообразователната подготовка. На пръв поглед, промяната е сравнително обтекаема, каза Румяна Профирова, председател на РСО "Подкрепа" Кърджали. Премахва се една от алинеите на първия член на наредбата, която се отнася до задължението за определяне на структурното тематично разпределение, както и последният ѝ раздел, който описва особеностите на тематичното разпределение. За сметка на това разделът, посветен на учебните програми се разширява с нов член, според който учителите самостоятелно ще определят разпределението на учебното съдържание, но в рамките на предвидените в учебния план часове. Друг приоритет в дейността на синдиката е работата по механизма за обхващане и задържане на учениците в системата на образование. За да стане училището генератор на ценности за преодоляване на въздействието на улицата върху поведението на подрастващите,  КТ "Подкрепа" предлагаме да се въведе оценка за дисциплина, сподели Профирова. За да бъдат българските учители по-продължително време в добра кондиция  предлагаме също да се въведат компенсаторни механизми за подобряване на физическото и психическото им здраве, като с  ПУ "Паисий Хилендарски" правим и тестове на учителите, които евентуално са преживели бърнаут. Идеята ни е, че много учители и директори преживяват по-тежка фаза, докато са в училище и нямат възможност реално да релаксират. Учителите работят твърде често над установената от закона норма и това е вече утвърден негативен ефект, който отблъсква младите учители, които са опитали да започнат учителската професия. Всички олимпиади и състезания се провеждат в съботни и неделни дни, а обикновено не се заплащат или компенсират, за което синдикатите искат допълнителни средства. Друг извънреден труд полаган от учителите е по време на дежурство в коридора и училищните дворове. Този труд, освен че е несвойствен, лишава педагога от основни физически нужди и прави учителската професия непривлекателна за огромна част от дипломираните специалисти. Най-вредният ефект на извънредния труд при учителите е бърнаут синдромът, който при учителите е много силно изразен, сподели председателя на РСО "Подкрепа" Кърджали. В някои аспекти на бърнаута  се очаква до 90% от учителите да бъдат поразени от този ефект. Това е стресът, това е липсата на  резултатност, на добра комуникация, поради което е налице създаване на дистанция с учениците на базата на тези процеси. Именно затова трябва да се признае истината и да изгради политика за защита на учителя, заключи Профирова.

Повече за бърнаута и самостоятелността на учителите при структурирането на учебното съдържание, както и за резонанса от протеста на 16 септември пред МОН, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Румяна Профирова в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Представят втори том на енциклопедия "Тракия"

Първото представяне на новоиздадения втори том на енциклопедия „Тракия“, издание на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт ще бъде на 29 май н Народната библиотека "Кирил и Методий". Водещ ще бъде акад. Иван Гранитски, а книгата ще бъде представена от Стоян Райчевски и другите автори.  Вторият том е част от поредица...

публикувано на 28.05.24 в 02:57

Отмениха бедственото положение, обявено заради скакалците в Чернооченско

Отменено е бедственото положение в Чернооченско, което беше обявено на част от територията на общината след обявен от Министъра на земеделието и храните каламитет - масова поява на марокански скакалци.  Засегнати бяха хиляди декари основно пасища и ливади.  Общината беше с най-голяма площ, засегната от вредителите и първа обяви „война“ на..

публикувано на 27.05.24 в 20:40
Всички близо 55 хил. четвъртокласници у нас се явяват днес на национално външно оценяване по български език и литература.

968 четвъртокласници се явиха на национално външно оценяване по български език в област Кърджали

968 четвъртокласници в област Кърджали се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. До изпита са допуснати 1020 ученици, но 52-ма от тях не са се явили. Тестът се е провел в 55 училища в областта. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. "Изпитът протече..

публикувано на 27.05.24 в 17:40

Само две общини - Крумовград и Ардино, не са засегнати от марокански скакалци

Приключи третирането от въздуха на засегнатите от марокански скакалци площи в общините Черноочене и Кърджали, които са общо около 14 хиляди декара. До края на седмицата по график ще продължи пръскането и в останалите общини от областта. Засегнати са предимно пасища и ливади, общата площ е 20 хиляди декара. Само в две общини - Ардино и Крумовград не се..

публикувано на 27.05.24 в 17:24

Отличие за проявен висок професионализъм за медици от Кърджали

Екип от спешни медици от Мултипрофилно спешно отделение на МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски” АД получиха награда за проявен висок професионализъм с бързи и адекватни действия, при пациенти с животозастрашаващо състояние - това са Д-р Лейла Сали -Мехмед-лекар ординатор спешна медицина и медицинските специалисти Тезджан Мехмед,..

публикувано на 27.05.24 в 17:13
производител

Ниските субсидии оскъпяват продукцията, твърди Бойко Синапов

По-ниските субсидии, които получават българските земеделци и фермери в сравнение с колегите си от другите европейски страни, са една от причините за оскъпяване на родната продукция, твърди Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди". "Примерно, не може едно говедо в Гърция да получава 200 евро примерно, а в България 200 лв. Няма как..

публикувано на 27.05.24 в 13:02

Борбата срещу мароканските скакалци продължава в общините Кърджали и Джебел

Продължава пръскането със селскостопанска авиация срещу марокански скакалци в област Кърджали.  Днес се третират площи в общините Джебел и Кърджали.  На територията на община Джебел хеликоптери ще пръскат в село Купците, а в община Кърджали в селата: Севдалина, Скална глава, Зайчино, Багра, Охлювец, Божак, Голяма бара, Чилик, Невестино. Площите в..

публикувано на 27.05.24 в 11:52