Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

90% от учителите поразени от бърнаут синдром


През юли внимание привлече новината за намерението на образователното министерство да повиши самостоятелността на учителите при структурирането на учебното съдържание, което намерение намери и своята реализация с публикуването в "Държавен вестник" на промените в наредбата за общообразователната подготовка. На пръв поглед, промяната е сравнително обтекаема, каза Румяна Профирова, председател на РСО "Подкрепа" Кърджали. Премахва се една от алинеите на първия член на наредбата, която се отнася до задължението за определяне на структурното тематично разпределение, както и последният ѝ раздел, който описва особеностите на тематичното разпределение. За сметка на това разделът, посветен на учебните програми се разширява с нов член, според който учителите самостоятелно ще определят разпределението на учебното съдържание, но в рамките на предвидените в учебния план часове. Друг приоритет в дейността на синдиката е работата по механизма за обхващане и задържане на учениците в системата на образование. За да стане училището генератор на ценности за преодоляване на въздействието на улицата върху поведението на подрастващите,  КТ "Подкрепа" предлагаме да се въведе оценка за дисциплина, сподели Профирова. За да бъдат българските учители по-продължително време в добра кондиция  предлагаме също да се въведат компенсаторни механизми за подобряване на физическото и психическото им здраве, като с  ПУ "Паисий Хилендарски" правим и тестове на учителите, които евентуално са преживели бърнаут. Идеята ни е, че много учители и директори преживяват по-тежка фаза, докато са в училище и нямат възможност реално да релаксират. Учителите работят твърде често над установената от закона норма и това е вече утвърден негативен ефект, който отблъсква младите учители, които са опитали да започнат учителската професия. Всички олимпиади и състезания се провеждат в съботни и неделни дни, а обикновено не се заплащат или компенсират, за което синдикатите искат допълнителни средства. Друг извънреден труд полаган от учителите е по време на дежурство в коридора и училищните дворове. Този труд, освен че е несвойствен, лишава педагога от основни физически нужди и прави учителската професия непривлекателна за огромна част от дипломираните специалисти. Най-вредният ефект на извънредния труд при учителите е бърнаут синдромът, който при учителите е много силно изразен, сподели председателя на РСО "Подкрепа" Кърджали. В някои аспекти на бърнаута  се очаква до 90% от учителите да бъдат поразени от този ефект. Това е стресът, това е липсата на  резултатност, на добра комуникация, поради което е налице създаване на дистанция с учениците на базата на тези процеси. Именно затова трябва да се признае истината и да изгради политика за защита на учителя, заключи Профирова.

Повече за бърнаута и самостоятелността на учителите при структурирането на учебното съдържание, както и за резонанса от протеста на 16 септември пред МОН, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Румяна Профирова в звуковия файл.

Вижте още

В три кърджалийски общини се забранява продажбата на алкохол

3 от 6-те общини в областта публикуваха на официалните си страници заповед за забрана на продажба на алкохол в изборния ден. Това са общините Момчилград, Крумовград и Кирково. В заповедта на градоначлниците на Момчилград и Крумовград забраната е за 1 и 2 април, а в Кирково е само в изборния ден. Текстът гласи, че се забранява продажбата и..

публикувано на 31.03.23 в 14:14

Кадир Мустафов: Поскъпването на продуктите води до покачване на цените в заведенията

Повишаването на доставните цени на основните продукти води до покачване на цените в заведенията в Кърджали. Същевременно от бранша отчитат продължаващ недостиг на кадри. Това каза областният председател на Българската асоциация на заведенията Кадир Мустафов. Той допълни още, че търси и за своя ресторант кадри, дори и да са неквалифицирани и обучава..

публикувано на 31.03.23 в 14:04

ЦИК ще обяви междинна избирателна активност два пъти в изборния ден

На два пъти в изборния ден в неделя ще се отчита междинна избирателна активност. Това ще става към часовете 11.00 и 16.00, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). На страницата на Комисията данните ще бъдат публикувани съответно до 12 и до 17 часа. Окончателната информация за броят на гласувалите ще бъде оповестена след обработката на данните от..

публикувано на 31.03.23 в 13:20

450 служители на МВР в областта ще следят за обществения ред

450 служители на МВР в областта поемат охраната на изборните помещения и обществения ред при провеждането на избори за Народно събрание на 2 април. Охраната на помещенията за гласуване, изборните бюлетини и книжа и устройствата за машинно гласуване ще започне от събота преди обяд и ще продължи до приключване на гласуването и предаването на материалите в..

публикувано на 31.03.23 в 12:35
Недоволните лозари се събират пред президентството, след което шествието им ще се насочи към министерството на земеделието.

И лозарите излизат на протест

И лозарите излизат на протест, за да защитят интересите на бранша си. Национално сдружение на българските лозари събира недоволните пред президентството, след което шествието на лозарите ще се насочи към министерството на земеделието с настояване да се предвиди ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя. Да..

публикувано на 31.03.23 в 10:05

"Тренд": Неясен победител на изборите и оспорвано трето място

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4-процентната бариера. Това са изводите от проучване на "Тренд" по поръчка на NOVA Broadcasting Group за електоралните нагласи на българите преди вота на 2 април. Изследването е реализирано в периода 22-29 март 2023 г. чрез..

публикувано на 31.03.23 в 09:29

Проверят туроператори и екскурзоводи на ГКПП "Капитан Андреево"

Приключи 24-часовата проверка на четири държавни институции на ГКПП "Капитан Андреево", където обект на инспекцията бяха туроператорите и екскурзоводите. Общо 15 автобуса са били проверени. Само едно е констатираното нарушение. По-голямата част от пътуващите за Истанбул са туристи за фестивала на лалето, обясни Мария Забилева от Министерство на..

публикувано на 31.03.23 в 08:55