Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Увеличават помощите за отопление за предстоящата зима

Снимка: архивПродължава приемането на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление през отоплителен сезон 2019-2020 г., съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Кърджали.

Приемът на документите ще продължи до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес.

Заявлението-декларация може да се получи в съответната дирекция или да се изтегли от интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.

Хаджиев посочи, че се увеличава размерът на помощта за отопление, като базата за определянето му нараства от 385 кВтч на 500 кВтч. Конкретният й размер предстои да се определи на база на осреднената крайна продажна цена на електроенергията за битови потребители, изчислена към 31 октомври.

През миналата година той беше 374,15 лв или 74,83 лв на месечна база. За тази година е 465,90лв или на месец 93,18лв. Помощта се предоставя за 5 месеца в периода 1 ноември - 31 март.

Предвиденото увеличение с 5.7% на пенсиите от 1 юли няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ, уверява Хаджиев.

За новия отоплителен сезон като основа при определянето на диференцирания доход за отопление ще служи въведеният нов "Базов доход за отопление" в размер на 150 лв., който е равен на двойния размер на определения месечен гарантиран минимален доход.

Помощите ще обхванат повече лица от рисковите групи - възрастните хора, хората с увреждания и родителите, които отглеждат сами децата си, включени в образователния процес.

Въведени са и три нови целеви групи - деца, които не ходят на училище, деца, които не ходят на училище, но са регистрирани в дирекции "Бюро по труда" и родители, отглеждащи деца, които не ходят на училище.

По данни на Агенцията за социално подпомагане общо 209 647 лица и семейства са били подпомогнати с целева помощ през миналия отоплителен сезон.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Цветомир Хаджиев в звуковия файл.


Вижте още

Близо 1000 детски дрешки задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

Близо 1000 детски дрешки с изображението на Мики Маус задържаха митнически служители при проверка на два товарни автомобила на МП Капитан Андреево.  Около една трета (330) от откритите 939 текстилни изделия за деца (блузки, бебешки и детски комплекти) е открита в товарен автомобил с румънска регистрация, проверен от митническите служители от ГД..

публикувано на 29.05.20 в 11:13

166 дванадесетокласници от Езикова гимназия "Христо Ботев" в Кърджали ще се явят на държавните зрелостни изпити

166 дванадесетокласници от Езикова гимназия "Христо Ботев" в Кърджали ще се явят на държавните зрелостни изпити, като ще бъдат разпределени в други градски училища.  На 1 и 3 юни елитната гимназия пък ще е домакин на ученици от останалите учебни заведения.  „ Нашето училище е взело всички мерки за безопасност. Осигурени са маски,..

публикувано на 29.05.20 в 11:06

Фестивалът „Нощта на Орфей“ няма да се проведе заради коронарвируса

Фестивалът "Нощта на Орфей", който традиционно се провежда край археологическия комплекс Татул, тази година няма да се състои.  Решението е на Общинския кризисен щаб.  Причината за отмяната на събитието е усложнената обстановка заради коронавируса.  След консултация със специалисти е преценено, че мястото, където се провежда фестивала не е..

публикувано на 29.05.20 в 10:09

В Ивайловград обновяват цялата водопроводна мрежа

Подмяната на 7 водопровода в град Ивайловград вече е завършена и те са въведени в експлоатация. Диана Овчарова, кмет на община Ишайловград добави още: „Още едно финансиране получихме от  Министерството на регионалното развитие, за продължаване на последния участък от напорния водопровод.  Приключвайки го след няколко месеца, ще..

публикувано на 29.05.20 в 09:52

Облачно и с валежи ще е времето днес

 И днес промяна на синоптичната обстановка не се очаква. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Въздушната маса над страната ще се задържи неустойчива. Облачността над страната ще е значителна, след обяд и до полунощ – купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, в отделни райони - интензивни валежи,..

публикувано на 29.05.20 в 08:33

8 нови случая на Covid-19 у нас, отпада 14-дневната карантина за страни от Европа

За изминалото денонощие у нас за доказани 8 нови случая на коронавирусна инфекция при 1725 изследвани проби. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. С 0,3% е увеличението на случаите в сравнение с вчерашния ден. Общият брой на доказаните инфекции у нас..

публикувано на 29.05.20 в 08:27

Закриват детските градини в 4 села в Кърджали за предстоящата учебна година

На днешното заседание на местния парламент, общинските съветници в Кърджали приеха почти единодушно закриването през следващата учебна 2020/2021 година на детските градини в четири села - грдините с полудневна форма на обучение в Звезделина, Жинзифово и Бели пласт, както и изнесената целодневна група в Звиница. Мотивите с които кметът Хасан Азис внесе..

публикувано на 28.05.20 в 17:12