Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Кърджали стартира Националната програма за превенция на употребата на психоактивни вещества в училищата

Снимка: dnevnik.bgДейностите по превенция на употребата на психоактивни вещества в България се регламентират от Наредба № 6 от 11 април 2014 г. за условията и реда за осъществяване на програми за превенция на употребата на наркотични вещества, издадена от Министерство на здравеопазването  и Министерство на образованието и науката . От началото на октомври започват и първите родителски срещи по Националната програма за универсална превенция на употребата на психоактивни вещества в училищна среда в 12 града, като един от тях е Кърджали, заяви Валентина Грудева, секретар на Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали. В града ще бъдат обхванати 3 училища, а именно ОУ „Климент Охридски“, СУ „Йордан Йовков“ и СУ „П.Р.Славйков“.  Периода на програмата обхваща учениците от 5 до 7 клас и от 8 до 11 клас. Програмата ще бъде осъществена по 5 занятия на срок в период до 4 години в зависимост от класовете.  Какво е рисково поведение, алтернативите на рисковото поведение, отстояване на собствено мнение, справяне с гнева и конфликта са една част от темите, които ще се дискутират с учениците. Освен с подрастващите, също така са предвидени и срещи с учителите, като вид обучение. Идеята е в тази програма да бъдат обучени много учители и педагогически съветници, които в последствие в годините напред да могат да работят по тази програма. Предвидени са и минимум три срещи с родители за запознаване с видовете наркотични вещества.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Валентина Грудева в звуковия файл.

Вижте още

80 полицаи и жандармеристи участват в специализирана операция в област Кърджали

Масови проверки на 5 контролно-пропускателни пункта, в градовете и малките населени места в област Кърджали се извършват в специализирана операция на ОДМВР-Кърджали срещу престъпността, която стартира от полунощ. 80 полицаи от секторите за противодействие на криминалните и икономически престъпления, от Районните управления и от Зоналното..

публикувано на 23.03.23 в 11:50

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Днес започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Снощи в джамиите в цялата страна беше отслужена първата молитва за месец Рамазан, който е един от трите месеца с голямо значение за мюсюлманите. През този месец постите са задължителни за всеки правоверен като един от петте "стълба" на исляма. По време на постите е забранен приемът на храна, течности..

публикувано на 23.03.23 в 10:37

Общините Девин и Златоград направиха дарения за пилон "Рожен"

Общините в Девин и Златоград са сред  първите в страната, които направиха дарения за Пилон „Рожен“. Съветниците в Девин гласуваха 5 000 лв. за Паметника на  обединението, а колегите им в Златоград – 10 000 лв. Още при старта на проекта местните власти обявиха подкрепата си за изграждане на внушителния монумент, в който България ще остави най-важните..

публикувано на 23.03.23 в 10:29

23 март е Световен ден на метеорологията

Днес по целия свят се отбелязва Денят на метеорологията. Датата е свързана с основаването на Световната метеорологична организация през 1950 г.  Организацията е специализиран орган на ООН и в нея членуват над 190 държави. Официална тема на Световния ден на метеорологията за 2023 година е  "Бъдещето на времето, климата и водата през..

публикувано на 23.03.23 в 10:26

Важно за гласуващите в чужбина! Ето адресите на секциите за вота

Министерството на външните работи (МВнР) публикува  адресите на избирателните секции, както и избирателните списъци за гласуване  извън страната за парламентарните избори на 2 април 2023 г. на сайта си.  Списъците и адресите на секциите се намират в секция "Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.". От Външно съобщават още, че избирателните..

публикувано на 23.03.23 в 09:14

Животновъди и пчелари могат да искат обезщетения за природни бедствия

От днес до 31 март животновъдите и пчеларите могат да подават заявления за обезщетения за загинали при природни бедствия животни. Утвърденият размер на държавната помощ е 80 хиляди лева, съобщават от Държавен фонд "Земеделие". Подпомагането е за земеделски стопани, които имат протоколи за установени загинали животни и пчелни семейства при наводнения,..

публикувано на 23.03.23 в 07:55
Хасково

Минко Ангелов вече не е областен управител на Хасково

Министерският съвет освободи Минко Ангелов от поста областен управител на област Хасково. За временно изпълняващ длъжността е назначен заместник областният управител Мартин Узунов. Правителственото решение е във връзка с преместване на друга работа на Минко Ангелов, но без да се посочва в съобщението. Преди няколко дни вътрешният..

публикувано на 22.03.23 в 16:01