Кърджали почете мекицата за четвърта година (ВИДЕО)Днес в Кърджалийското село Енчец за четвърта  поредна година  се състоя празникът на мекицата. В празника традиционно се включиха кулинарни майстори от над 10 села, които бяха приготвили мекици, бездурме и гьозлеме типични за района. Събитието бе открито от кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис, след което му беше поискана прошка от директора на ДГ ”Снежанка”, Поля Стайкова. Освен кърджалийският градоначалник, гости на Празника на мекицата бяха зам. кметът Веселина Тихомирова, лидерът на КНСБ Иванка Караколева и синдикалисти, кметове на села от район Енчец, както и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в общината Ширин Сюлейман.

Явно е желанието този празник да се разшири, като обхват. Надявам се следващата година и други райони да се присъединят към този празник. Благодаря за хубавата инициатива и възможността децата да излегнат извън рамките на градината, имайки свое послание към хората от региона, заяви Хасан Азис.

Празникът продължи с дегустация на подготвените изделия съпроводен с фолклорни изпълнения на деца от детските градини от близките села. Празникът има конкурсен характер и след дегустация се определят победители в различните категории - най-вкусна мекица, най-голяма мекица и други. Поради трудния избор породен от наредената маса с вкусотии, накрая Поля Стойкова обяви всички участници за победители. За малките малчугани имаше подаръци осигурени  от кмета на община Кърджали, който  ги зарадва и с торта по случай 34-тия рожден ден на градината. Гостите на събитието успяха да се насладят и на мекици, изпържени пред тях лично от кмета Хасан Азис.

Чуйте поздравителния адрес на Хасан Азис в звуковия файл.


Вижте още

Наградиха сребърните медалисти от Жълтуша в националното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“

Сребърните медалисти в XVII Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ - ученици от ОУ „Отец Паисий“, село Жълтуша, Община Ардино, бяха наградени днес на тържество в сградата на областна администрация Кърджали. Грамоти и предметни награди на победителите връчиха областният управител Никола Чанев, директорът..

публикувано на 13.12.19 в 17:29

Откриха ски сезона в Пампорово

Хиляди скиори и сноубордисти се спуснаха по пистите в Пампорово в първия ден на ски сезона. Лифтовете в курорта возят днес безплатно за откриването на сезона, а от 14 до 20 декември дневната лифт карта е на промоционална цена от 43 лева. След това цената ще бъде 62 лв. на ден. Ново поколение СПА център, богат културен календар и въвеждане на няколко..

публикувано на 13.12.19 в 17:24

"Ще има ли Коледа?" е спектакълът за деца, който театъра в Кърджали поставя на голяма сцена

"Ще има ли Коледа?" е спектакълът за деца, който театъра в Кърджали поставя на голяма сцена. Автор на коледната приказка е  Русалина Майналовска, а режисьор е Атанас Атанасов, който за пореден път прави подобен мащабен проект. Премиерата ще бъде в събота, 14 декември от 11.00 ч. в големия салон на театъра.

публикувано на 13.12.19 в 17:21

От 15 декември БДЖ въвежда новото разписание на влаковете

От неделя (15.12.2019) влиза в сила новият График за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са оптимизирани връзките на влаковете в основни гари и е увеличен броя на пътническите композиции по някои направления. При..

публикувано на 13.12.19 в 16:54

Тракийското дружество "Димитър Маджаров" чества рождението на патрона си

На 15 декември, Неделя от 11.00 ч. пред паметника на Войводата Димитър Маджаров в гр. Кърджали  ще бъдат поднесени венци и цветя от Съюза на тракийските дружества, членовете и симпатизантите на  „Тракийско дружество -Димитър Маджаров“ и читалищата „Тракия-2009“ и „Родопски фар 1938“ по повод честването на 137 години от рождението на тракийският герой -..

публикувано на 13.12.19 в 16:41

Каякари на "Арда" ще подсилват националния отбор догодина

Двама състезатели от Спортен клуб по кану каяк "Арда" - Кърджали са официално утвърдени в гарнитурите на националния отбор. Това са  Емирджан Дурали - при юношите и Галин Урумов - при младежите. Подробности от треньора Янко Мандаджиев в звуковия файл: Янко Мандаджиев: Илязоха официалните резултати от контролните тестове за всички възрастови групи...

публикувано на 13.12.19 в 16:18

Лек автомобил изгоря във Вранско

Лек автомобил изгорял в крумовградското село Вранско. Няма пострадали.  Колата пламнала в движение около 13 часа. Водачът успял за слезе навреме от горящия автомобил. Екип на пожарната служба в Крумовград загасил огъня, който унищожил моторното превозно средство. Късо съединение причинило запалването. 

публикувано на 12.12.19 в 16:32