Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещано! Ремонт на пътя Ардино-Кърджали



Протестът, който затвори пътя Ардино-Кърджали преди дни разбуни духовете и днес в Кърджали се проведе среща между недоволни граждани от Ардино и Иван Досев, член на управителния съвет на  АПИ.

Къде са парите от нашите винетки? С този въпрос протестиращите посрещнаха Досев на среща в областна дирекция пътна инфраструктура. По думите им цялостна реконструкция на пътя  Ардино-Кърджали им е обещана още преди две години, но за момента реализиран ремонт има само на 9км от пътната отсечката в резултат на което обаче други 20км. са се разбили до неузнаваемост- липсват мантинели, а наред с това асфалтът е осеян с дупки. Всичко това води до увеличаване на безработицата в района и обезлюдяване на града. Това не е път между две села в планината, а единствената връзка между Кърджали и Ардино. В началото пътят е добър, но след поредния завой новият асфалт свършва разказват възмутено ардинци .

По-голямата част от 35 километровото трасе е в лошо състояние, а то е единствената връзка между двата града. Досега парите излети в частичния ремонт на пътя са на стойност 2 милиона лева, като за желаната рехабилитация ще бъдат необходими още 9 милиона. От АПИ обещаха стартиране на ремонта през пролетта на 2020г. Към днешната датата поради лошите атмосферни условия единственото което може да се предприеме е задание за изкърпване на участък от 21км., заяви Досев.

От областно пътно управление признават, че пътят не е в добро състояние, но за цялостен ремонт на пътя са необходими средства, които засега в бюджета на АПИ няма. Въпреки това предвидения ремонт е цялостен и включва не само полагане на нова пътна настилка, заяви Инж. Иван Гавазов, директор на Областното пътно управление в Кърджали.

Въпреки сигналите на граждани за лошото състояние на пътя през последните години, резонанс на този етап не е имало или поне не в желания мащаб. Днешния отговор на пътната агенция не променя намеренията на протестиращите. Те заявиха, че за плановете за ремонт се говори отдавна, но все още нищо не се е случило. На този етап протестите минават на пауза, но ако през следващите месеци няма движение по казуса, то те ще се завърнат и то в доста по-голям мащаб, заричат се ардинци.

Подробности в репортажа на Ангел Шенков в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Лирата на Орфей“ в Кърджали придобива нов облик

Монументалната пластика „Лирата на Орфей“ ще придобие нов облик. Предвидено е арт осветление и цялостно облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на Кърджали, съобщи кметът Ерол Мюмюн. Припомняме, че монументалната пластика “Лирата на Орфей” беше открита през ноември 2006 година. Автор на композицията е скулпторът Зиятин..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Таня Светлинова е определена от ЦИК за председател на Районната избирателна комисия в Смолян

Таня Светлинова е определена за председател на Районната избирателна комисия (РИК) за 22-ри многомандатен район – Смолян. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК). Светлинова ще оглавява комисията за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, които ще се проведат на 9 юни. Таня Светлинова..

публикувано на 20.04.24 в 15:36

„Златните баби“ на Пчеларово участват във фестивала „С песните на Кичка Савова"

Певческа група, позната като „златни пчеларовски баби“ при Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ село Пчеларово с ръководител Ваня Михалева участваха за първи път в Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова".  Фестивалът се провежда в свиленградското село Сладун. В първия ден златни пчеларовски баби“ успешно изпълниха песните „Ой..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.  Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 14:20

"С песните на Кичка Савова" отново събра сърцати народни музиканти

В свиленградското село Сладун се провежда XIII издание на Международния фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова".  В първия ден от фестивалната програма на сцената в местното читалище ще се качат над 82 състава.  За първа година във фестивала ще участва фолклорната група "Златните пчеларовски баби" от с. Пчеларово.  Участници има и от..

публикувано на 20.04.24 в 11:01

Голямо количество хероин е разкрито на "Капитан Андреево"

Голямо количество хероин е разкрито на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентровете на Министерството на финансите и на прокуратурата. Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП, в която участват структури на Министерството на финансите и..

публикувано на 20.04.24 в 10:32

В осем от десетте общини в Смолянска област 2 май е неучебен

В осем от десетте общини в Смолянска област има издадени заповеди, с които 2 май - Велики четвъртък, се обявява за неучебен ден, казаха, потърсени от  БТА, кметовете на общините в региона. Заповеди няма издадени само в общините Баните и Мадан. „И в община Баните децата няма да ходят на училище, предстои следващата седмица да издам заповед“, каза..

публикувано на 20.04.24 в 09:44