Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес е празникът на българските студенти

Снимка: БГНЕСЗа първи път празникът у нас се отбелязва като ден на просветителя Св. Климент Охридски през 1903 г. в най-старото висше българско училище – Софийския университет, който носи същото име.  

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът отново е възстановен. 

Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г.​

Честит празник на всички студенти!


Вижте още
Екрем Имамоглу (Ekrem İmamoğlu)

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е с коронавирус

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е дал положителен тест за новия коронавирус, приет е в болница и е започнало лечението му. Това съобщи говорителят на голямата община на Истанбул Мурат Онгун. "Кметът ни Екрем Имамоглу е дал положителен тест за коронавируса. Той е настанен в болница ,където започна лечението му. Здравословното..

публикувано на 24.10.20 в 17:28

Българският лекарски съюз се обяви за цялостно затваряне на нощните заведения в страната

Българският лекарски съюз  призова за затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки, а всички спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция, да се провеждат без публика. Съюзът изразява недоволство, че докато властите правят реверанс към футбола, дискотеките и нощните..

публикувано на 24.10.20 в 17:22

АРДА чака отрицателен PCR-тест за Михаил Александров, за да реши ще играе ли срещу ЦСКА

Крилото на Арда Михаил Александров ще се подложи на PCR-тест, преди да стане ясно дали ще попадне в групата на своя отбор за домакинството на ЦСКА, информира Топ спорт. Срещата е в неделя от 17:45 часа в Кърджали. Офанзивният играч не бе в разширения състав при нулевото равенство срещу Локомотив (Пловдив) във вторник. Както е известно,..

публикувано на 24.10.20 в 14:53

Довечера връщаме часовника с час назад

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа. Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано вечер. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979..

публикувано на 24.10.20 в 14:22

НОИ-Кърджали се мести в нова сграда

От 2 ноември 2020 г. (понеделник) териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в Кърджали е с нов адрес. От тази дата регионалният офис на институцията се премества в административна сграда на ул. „Беласица“ № 2 ( бившата сграда на ДЗИ ), като архивът обаче си остава в сградата на НТС-Кърджали . Работното време на..

публикувано на 24.10.20 в 13:46

22 новозаразени с Covid-19 в Кърджали

В Кърджали новозаразените са 22  като общият им брой вече е 641. В страната 1 589 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. . Това е 16,2 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа. Направени са 9831 PCR теста, съобщи Националната информационна система.   На първо място по брой новозаразени е София с 594 положителни проби,..

публикувано на 24.10.20 в 13:43
УМБАЛ „Св. Иван Рилски

Преустановяват плановите операции в Кърджали

Нова заповед на здравното министерство. Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население преустановяват плановия прием и плановите операции. Заповедта влиза в сила от 25 октомври (неделя). Това са червените области София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище и Шумен. В други области продължават приемът, но..

публикувано на 24.10.20 в 13:40