Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме 175 години от рождението на защитника на Родопите Капитан Петко войвода

По повод годишнината от рождението на войводата в родното му село Доган Хисар откриха чешма

Паметник на Капитан Петко войвода в с. Доган Хисар
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиЛегендарният български войвода Петко Киряков, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи, но и други балкански народи е роден през далечната 1844г. в село Доган Хисар, днешен Есими. Точно там един родолюбив българин решава да направи всичко възможно, за да издигне паметник и да остави следа, за поколенията, че тук е роден защитника на Родопите Капитан Петко войвода. Музей Капитан Петко войвода в село Доган Хисар

Наско Гелимачев е роден в ивайловградското село Свирачи. Наследник на бежанци от Мала Азия. Той посещава за първи път Доган Хисар през 1992 година. Наско Гелимачев

„Минаваше се още с визи. Дойдох с мой приятел грък, който беше женен за българка. Обиколих селото. Срещнах се с хора. Попитах за Капитан Петко войвода, но те вдигнаха рамене смутено. Втория път дойдохме с една голяма група туристи за 150-годишнината на Капитан Петко войвода. Тогава се запознах с Продромус, който ни даде местата за паметника и музея. Тогава започнахме да говорим за това, че тук е роден наш герой, интернационалист, уважаван от българи и гърци. Трябваха му 12 години, за да разбере, че войводата не е посягал на нито един грък и не е направил нищо лошо на никого,“ разказва Наско Гелимачев.

Паметника е поръчан от Наско Гелимачев, скулптора е Велин Дечков от Казанлък, паметника е отлят в село Розов, общ. Казанлък от леара Стефан Шишков, който е починал наскоро. Бюст – паметника е открит на 30 октомври 2004 година.

„На плочата съм написал 1844 – 2004 година. Много хора питат защо? Казвам тогава е възкръснал, не като живо същество, а като паметник. Тогава Капитан Петко се появява на родна земя, в родното си село,“ разказва Гелимачев.  

На откриването присъстват представители от Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ гр. Кърджали, областния управител на Кърджали по онова време Ангел Коджаманов и други патриотични българи и наследници на беломорски тракийци.

Най-много българи посещават Доган Хисар, когато наближи рождената дата на Капитан Петко войвода 18 декември. Музей Капитан Петко войвода в с. Доган Хисар

От миналата година в близост до бюст - паметника на войводата е открит и музей на Капитан Петко войвода. В музея са представени портрети на националните герои Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски, Ангел Кънчев, Георги Бенковски и странджанския войвода Сава Катрафилов. Портретите са от 1900 година, дарени от пра - пра - пра внука на странджанския войвода Георги Катрафилов . В музея на голям портрет в цялото му войводско достолепие е изобразен Капитан Петко войвода, стара карта на селото, пушка на четници, почва от гроба на войводата. В музея на Капитан Петко войвода в родното му село Доган Хисар намират място гръцки патриоти и войводи, които са били от Боломорския и Родопския регион. Редом до тях стои портрета на Продромус Анастасиадис, собственик на имота на който е построен паметника и музея. Фолклорна група Дунята с. Черничево

Всичко това Наско Гелимачев постига сам, без помощ от българската  държавата, но с помощта на дарители, които наброяват 199, като първи в списъка е проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Петковата чешма до музея на войводата в с. Доган Хисар

Тази година по повод 175 години от рождението на рождението на Капитан Петко войвода беше открита „Петковата чешма“ в близост до музея в Доган Хисар. Част от празничната програма по този повод бяха фолклорна група „Дунята“ от село Черничево. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Вижте още

Честит празник, Кърджали!

Честит празник, Кърджали! ни казват днес: Милен Велчев, Калина Влайкова, Иво Христов, Кристина Кръстева и Калин Врачански. За 108-ата годишнина, с най-топли чувства, те пожелаха за града ни най-доброто. Да опазим независимостта, да съхраним любовта, да останем модел за подражание. Честит празник, Кърджали, от екипа на радиото също, ви..

публикувано на 21.10.20 в 17:44
Кметът на Кърджали Хасан Азис връчва почетния знак на Вълчо Милчев

Математикът Вълчо Милчев удостоен с почетен знак "Герб на община Кърджали - златен"

Ръководството на обина Кърджали награди математика Вълчо Милчев с почетен знак  "Герб на община Кърджали - златен" за висок професионализъм, доказани успехи в математическите науки и значим принос за издигане престижа на община Кърджали.  Поради здравословни причини водещия на тържествената програма по повод Деня на Кърджали Борислав Христов.  Ето..

публикувано на 21.10.20 в 16:14

Кърджали отбелязва 108 години Освобождение

Кърджали отбелязва 108 години от Балканската война и освобождението от Османската империя. Поради КОВИД-пандемията празникът за Деня на Кърджали е по-различен. Поради КОВИД-пандемията тази година празника на Кърджали премина по различен начи и не толкова тържествено. Поднасянето на венци пред паметника на ген. Васил Делов и освободителите на..

публикувано на 21.10.20 в 14:42

"Кърджали офроуд фест 2020" стартира с 85 екипажа

85 екипажа ще участват в тазгодишното 10-то юбилейно издание на Кърджали офроуд фест, който бе отложен през март. Утре, 16 октомври, петък на мотополигона над село Сипей започва надпреварата, в която ще се включат пилоти от България, Гърция, Казахстан и Италия. Защо състезанието е 5х4, а не 4х4, както е било през предишните години, разказва Тодор Христов,..

публикувано на 15.10.20 в 18:47

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри отново стана републикански шампион

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги отново показа своята класа, като извоюва поредна републиканска титла. На Държавния шампионат по бокс за мъже в Пловдив той нокаутира състезателя от Шумен Севдалин Христов в категория 49 кг. А днес Мехмед Чакъров от кърджалийския клуб излиза в мач за бронзов медал в категория 60 кг. Да чуем повече подробности от..

публикувано на 15.10.20 в 15:25

23-годишен е открит обесен край неделинското село Кундево

23-годишен е открит обесен край село Кундево, община Неделино. Младият мъж е бил видян за последно вечерта във вторник. Към 22.00 часа публикувал снимка с въже в близост до гробището с пост "Аз бях дотук, приятели" и я пратил на негови близки. Цяла нощ е бил издирван от доброволци и полиция. Тази сутрин от органите на реда поискали съдействие..

публикувано на 14.10.20 в 16:11

Първият планетариум на Балканския полуостров - Астрономическата обсерватория и планетаруим в Димитровград

Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково, ще ви разкажем за първия планетариум на Балканския полуостров - Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“ – Димитровград. На 24 май, 1962 година, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост врати..

публикувано на 14.10.20 в 14:21