Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме 175 години от рождението на защитника на Родопите Капитан Петко войвода

По повод годишнината от рождението на войводата в родното му село Доган Хисар откриха чешма

Паметник на Капитан Петко войвода в с. Доган Хисар
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиЛегендарният български войвода Петко Киряков, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи, но и други балкански народи е роден през далечната 1844г. в село Доган Хисар, днешен Есими. Точно там един родолюбив българин решава да направи всичко възможно, за да издигне паметник и да остави следа, за поколенията, че тук е роден защитника на Родопите Капитан Петко войвода. Музей Капитан Петко войвода в село Доган Хисар

Наско Гелимачев е роден в ивайловградското село Свирачи. Наследник на бежанци от Мала Азия. Той посещава за първи път Доган Хисар през 1992 година. Наско Гелимачев

„Минаваше се още с визи. Дойдох с мой приятел грък, който беше женен за българка. Обиколих селото. Срещнах се с хора. Попитах за Капитан Петко войвода, но те вдигнаха рамене смутено. Втория път дойдохме с една голяма група туристи за 150-годишнината на Капитан Петко войвода. Тогава се запознах с Продромус, който ни даде местата за паметника и музея. Тогава започнахме да говорим за това, че тук е роден наш герой, интернационалист, уважаван от българи и гърци. Трябваха му 12 години, за да разбере, че войводата не е посягал на нито един грък и не е направил нищо лошо на никого,“ разказва Наско Гелимачев.

Паметника е поръчан от Наско Гелимачев, скулптора е Велин Дечков от Казанлък, паметника е отлят в село Розов, общ. Казанлък от леара Стефан Шишков, който е починал наскоро. Бюст – паметника е открит на 30 октомври 2004 година.

„На плочата съм написал 1844 – 2004 година. Много хора питат защо? Казвам тогава е възкръснал, не като живо същество, а като паметник. Тогава Капитан Петко се появява на родна земя, в родното си село,“ разказва Гелимачев.  

На откриването присъстват представители от Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ гр. Кърджали, областния управител на Кърджали по онова време Ангел Коджаманов и други патриотични българи и наследници на беломорски тракийци.

Най-много българи посещават Доган Хисар, когато наближи рождената дата на Капитан Петко войвода 18 декември. Музей Капитан Петко войвода в с. Доган Хисар

От миналата година в близост до бюст - паметника на войводата е открит и музей на Капитан Петко войвода. В музея са представени портрети на националните герои Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски, Ангел Кънчев, Георги Бенковски и странджанския войвода Сава Катрафилов. Портретите са от 1900 година, дарени от пра - пра - пра внука на странджанския войвода Георги Катрафилов . В музея на голям портрет в цялото му войводско достолепие е изобразен Капитан Петко войвода, стара карта на селото, пушка на четници, почва от гроба на войводата. В музея на Капитан Петко войвода в родното му село Доган Хисар намират място гръцки патриоти и войводи, които са били от Боломорския и Родопския регион. Редом до тях стои портрета на Продромус Анастасиадис, собственик на имота на който е построен паметника и музея. Фолклорна група Дунята с. Черничево

Всичко това Наско Гелимачев постига сам, без помощ от българската  държавата, но с помощта на дарители, които наброяват 199, като първи в списъка е проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Петковата чешма до музея на войводата в с. Доган Хисар

Тази година по повод 175 години от рождението на рождението на Капитан Петко войвода беше открита „Петковата чешма“ в близост до музея в Доган Хисар. Част от празничната програма по този повод бяха фолклорна група „Дунята“ от село Черничево. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Вижте още

Откриха официално реновираната сграда на ЕГ "Христо Ботев" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"

С инструментала на песента  "Де е България?" в изпълнение на фанфарния оркестър под ръководството на г-жа Мария Митрева към Езиковата гимназия Христо Ботев, днес в училищния двор на гимназията и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ започна официалната церемония по откриване на обект "Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност". На..

публикувано на 15.01.20 в 15:41

Кърджалийци скочиха срещу затварянето на покрития плувен басейн

Повече от 1400 граждани се подписаха в знак на недоволство от затварянето на покрития плувен басейн "Арпезос". Подписката бе внесена в община Кърджали и в областна администрация. Един от ползвателите на спортното съоръжение Владимир Попов тръгнал на 2 януари да поднови абонаментната си карта и с изненада разбрал, че няма да може да плува..

публикувано на 13.01.20 в 11:45

Край Града на Слънцето в Ангел войвода ще има археологически музей

Община Минерални бани ще реконструира бившето училище в село Ангел войвода за да го превърне в Археологически музей. Решението бе взето на последното заседание на местния парламент, като първата стъпка е преобразуване на сградата от публична в частна общинска собственост. Училището и детската градина в село Ангел войвода са престанали да..

публикувано на 02.01.20 в 15:41

БСП Кърджали ще зарадва деца от града

На 30 декември /понеделник/ от 10, 30 часа в клуб "Червеното" БСП Кърджали ще зарадва деца от града. Само два дни преди настъпването на 2020 година за най-малките жители на общината те са подготвили детско забавно утро. Ще има много музика, игри и добро настроение, обещават организаторите. Най-голямата изненада за присъстващите ще бъде посрещането..

публикувано на 29.12.19 в 15:53

Колко дни ще почиваме през 2020-а година?

136 почивни дни се очертават за средностатистическия работещ човек през новата високосна 2020 година. В цифрата влиза и традиционния платен 20-дневен годишен отпуск. От останалите 116 почивни дни, 104 са съботи и недели, а 12 са почивните дни заради официални празници. Ето кои са почивните дни: 1 януари – Нова година 3 март –..

публикувано на 29.12.19 в 11:42

Утре се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите

Утре - 26 декември, от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на трите почивни дни за Коледа. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни..

публикувано на 25.12.19 в 11:52

Млади хора се организират във Фейсбук да помагат на деца с увреждания

Как се организира благотворителна коледна кампания само чрез Фейсбук? Това се случва лесно, ако имаш голямо сърце и силно желание да зарадваш хора в беда в навечерието на най-светлите празници. Отговорите дава Росица Генчева , която работи в администрацията на многопрофилната болница в Кърджали. На апела й в социалната мрежа да..

публикувано на 13.12.19 в 15:13