Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме 175 години от рождението на защитника на Родопите Капитан Петко войвода

По повод годишнината от рождението на войводата в родното му село Доган Хисар откриха чешма

Паметник на Капитан Петко войвода в с. Доган Хисар
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиЛегендарният български войвода Петко Киряков, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи, но и други балкански народи е роден през далечната 1844г. в село Доган Хисар, днешен Есими. Точно там един родолюбив българин решава да направи всичко възможно, за да издигне паметник и да остави следа, за поколенията, че тук е роден защитника на Родопите Капитан Петко войвода. Музей Капитан Петко войвода в село Доган Хисар

Наско Гелимачев е роден в ивайловградското село Свирачи. Наследник на бежанци от Мала Азия. Той посещава за първи път Доган Хисар през 1992 година. Наско Гелимачев

„Минаваше се още с визи. Дойдох с мой приятел грък, който беше женен за българка. Обиколих селото. Срещнах се с хора. Попитах за Капитан Петко войвода, но те вдигнаха рамене смутено. Втория път дойдохме с една голяма група туристи за 150-годишнината на Капитан Петко войвода. Тогава се запознах с Продромус, който ни даде местата за паметника и музея. Тогава започнахме да говорим за това, че тук е роден наш герой, интернационалист, уважаван от българи и гърци. Трябваха му 12 години, за да разбере, че войводата не е посягал на нито един грък и не е направил нищо лошо на никого,“ разказва Наско Гелимачев.

Паметника е поръчан от Наско Гелимачев, скулптора е Велин Дечков от Казанлък, паметника е отлят в село Розов, общ. Казанлък от леара Стефан Шишков, който е починал наскоро. Бюст – паметника е открит на 30 октомври 2004 година.

„На плочата съм написал 1844 – 2004 година. Много хора питат защо? Казвам тогава е възкръснал, не като живо същество, а като паметник. Тогава Капитан Петко се появява на родна земя, в родното си село,“ разказва Гелимачев.  

На откриването присъстват представители от Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ гр. Кърджали, областния управител на Кърджали по онова време Ангел Коджаманов и други патриотични българи и наследници на беломорски тракийци.

Най-много българи посещават Доган Хисар, когато наближи рождената дата на Капитан Петко войвода 18 декември. Музей Капитан Петко войвода в с. Доган Хисар

От миналата година в близост до бюст - паметника на войводата е открит и музей на Капитан Петко войвода. В музея са представени портрети на националните герои Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски, Ангел Кънчев, Георги Бенковски и странджанския войвода Сава Катрафилов. Портретите са от 1900 година, дарени от пра - пра - пра внука на странджанския войвода Георги Катрафилов . В музея на голям портрет в цялото му войводско достолепие е изобразен Капитан Петко войвода, стара карта на селото, пушка на четници, почва от гроба на войводата. В музея на Капитан Петко войвода в родното му село Доган Хисар намират място гръцки патриоти и войводи, които са били от Боломорския и Родопския регион. Редом до тях стои портрета на Продромус Анастасиадис, собственик на имота на който е построен паметника и музея. Фолклорна група Дунята с. Черничево

Всичко това Наско Гелимачев постига сам, без помощ от българската  държавата, но с помощта на дарители, които наброяват 199, като първи в списъка е проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

Петковата чешма до музея на войводата в с. Доган Хисар

Тази година по повод 175 години от рождението на рождението на Капитан Петко войвода беше открита „Петковата чешма“ в близост до музея в Доган Хисар. Част от празничната програма по този повод бяха фолклорна група „Дунята“ от село Черничево. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Вижте още

35 басейна ще охлаждат кърджалийци това лято

Общият брой на плувните басейни в област Кърджали, регистрирани като обекти с обществено предназначение в Регионална здравна инспекция, са 40. В момента работят 35 от тях, заяви Петя Ханджиева от РЗИ-Кърджали. Изискванията, на които трябва да отговарят те, са посочени в Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка от..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Цената на хляба с ново увеличение

Цените на хляба в Кърджали вървят нагоре. Насъщният е поскъпнал с 20 стотинки. В магазините досега хлябът се продаваше по 1,50 лв., като вече цената масово е 1,70 лв. Тези цени са за стандартния хляб от 650 грама. Въпреки  многократно обявяваното от експерти, че цената ще се задържи и че ще има компенсации, главоломно растящите разходи..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Рязко поскъпване на шофьорските курсове

Шофьорските курсове поскъпват драстично, като цените им в Кърджали могат да минат 1000 лева за категория "B" до края на годината, заради нарастващите цени на горивата. Автошколите за последно актуализираха цените си през миналата есен, когато цените на промишления ток достигнаха главоломни нива. Тогава цената на шофьорския курс..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Детското влакче в парк "Простор" се завръща

Една от емблемите на град Кърджали -  детската железница в парк Простор, отново ще вози малки и големи. От няколко дни локомотивът е на релсите на гаричката и му се правят последни прегледи преди да потегли на обиколка из парка. От Общинското предприятие озеленяване, чистота и благоустройство обещават, че влакчето ще работи не само..

публикувано на 16.05.22 в 12:56

8 формации в парламента, ако изборите бяха днес

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Това сочи социологическо проучване на „Тренд“. То регистрира пореден спад в подкрепата към правителството. 19 на сто оценяват положително работата на парламента, като миналия месец този процент е бил 24. При..

публикувано на 16.05.22 в 09:53

Втори ден продължава съборът "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Над 60 фолклорни групи и 40 индивидуални изпълнители, представители на 26 общини от 47 населени места участваха в първия ден на националния събор "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково. Програмата продължава и днес с интересни събития в парк "Кенана".    "Традиционно към събора има голям интерес и ние се радваме на тези пъстри участници от цялата..

публикувано на 15.05.22 в 11:37

В езиковата гимназия се провежда първия общински турнир по плуване

Плувци от пет кърджалийски училища взеха участие в Първия общински турнир по плуване. Той се провежда в ЕГ "Христо Ботев" и е част от мероприятията с които училището отбелязва своята 100-годинишнина. С турнира официално се откри новоремонтирания покрит басейн в гимназията, в който ще тренира клуба по водна топка "Арда", а също ще се провеждат и курсове..

публикувано на 13.05.22 в 15:55