Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Областният управител на Кърджали свика Областен съвет във връзка с мерките за противодействие на коронавирусаДнес областния управител на Кърджали Никола Чанев свика Областен съвет във връзка с мерките за противодействие на коронавируса в национален мащаб. На съвета бяха поканени и пандемичният комитет към областна управа, проф. д-р Тодор Черкезов- директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, д-р Атанас Митков- директор на ЦСМП и д-р Виктор Кирчев директор на РЗИ Кърджали.

Припомняме , че от вчера с заповед на областния управител е формиран кризисен щаб с председател Никола Чанев, зам. председател Леман Али (заместник областен управител) и секретар д-р Виктор Кирчев (директор на РЗИ), който изброи и кои са и разкритите временни гранични пунктове за контрол а именно: Летище Пловдив, Кулата-Промахон Капитан Андреево, Калотина Русе, Дунав- мост както и на други ГКПП при необходимост.

Областния управител предложи да се въведе мониторинг на ГКПП Маказа, тъй като случая в северна Гърция е в непосредствена близост до Кърджали. Предстои и монтирането на термокамери на ГКПП-тата заяви д-р Таня  Беловска, директор на дирекция ”НАДЗОР НА ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ” в РЗИ Кърджали.

До този момент няма данни и съмнения за корона вирус. Именно затова на този етап няма и изпратени проби до референтни лаборатории поради липсата на клинични показания.

Напомняме ви, че само в МБАЛ „д-р Атанас Дафовски“ Кърджали има инфекциозно отделение. Легловата му база е 18 легла каза директора на болницата – проф. д-р Тодор Черкезов.

Един от очертаващите се проблемни в Кърджали обаче е липсата на лични предпазни средства за ЦСМП  поради факта, че предпазните маски се произвеждат именно в Китай, заяви д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП – Кърджали. Въпреки зараждащия се проблем с липсата на маски, РЗИ Кърджали гарантира да предостави своите налични до изчерпване на тяхното количество.

Д-р Виктор Кирчев подчерта още, че при съмнение за зараза с коронавирус първата стъпка която трябва да направи всеки човек е да се свържи с личния си лекар по телефона, след което да се транспортира и до инфекциозно отделение, като от особено значение е да се уточни от къде идва пациента и с кого е имал контакт.

Основната група хора податливи към зараза са хронично болни и хора със отслабен имунитет, затова нека да вложим повече усилие в лична хигиена и да не се поддаваме на паника заяви Областния управител Никола Чанев.

Карантината при учителите и работещите като цяло на този етап е само по преценка на общопрактикуващия лекар, който по свое усмотрение може да дава болничен. При липса на съмнение от джипито пред болния оставят вариантите  да излезе в платен или неплатен отпуск.

С цел превенция срещу разпространението на коронавируса, областният управител отправи апел да се ограничат до максимум масовите мероприятия.

Чуйте целия репортаж на Ангел Шенков в звуковия файл.
Вижте още

Дрон следи за струпване на хора

Областният управител Никола Чанев и директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков инспектираха спазването на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавирус в Кърджали. За пръв път след обявяване на извънредното положение бе използван дрон за оглед от въздуха. Устройството бе спуснато над кв. „Боровец“, за да се установи има..

публикувано на 30.03.20 в 18:41

От днес всички трябва да са със защитни маски

Гражданите трябва да носят защитна маска , съобщават от пресцентъра на здравното министерство. "Всички лица са длъжни да носят защитна маска за лице, когато се намират в закрити или на открити обществени места". Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев със Заповед № РД-01-168 . "Мерките се предприемат с цел ограничаване..

публикувано на 30.03.20 в 17:11

Лесопаркът на Момчилград е почистен и дезинфекциран

Лесопарк "Момчил юнак" над Момчилград беше почистен и дезинфекциран. Обичайно пролетното почистване се извършва по време на акции, в които се включват като доброволци десетки местни жители. Тази пролет това е невъзможно заради мерките срещу коронавирус. Почистването беше извършено от работници на община Момчилград. Те извършиха и..

публикувано на 30.03.20 в 16:02

Хасан Азис: Заради коронавируса без наеми за общински обекти и терени

По инициатива на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис на заседанието на ОбС-Кърджали, което ще се проведе на 31 март 2020г. ще бъде предложена за гласуване допълнителна точка в дневния ред във връзка с обявеното извънредно положение.Предложението на администрацията е да се  освободят от заплащане на наеми  наематели на общински обекти и..

публикувано на 30.03.20 в 15:16

Общо 124 са леглата за лечение на коронавирус в област Кърджали

В четири болници в областта са определени общо 109 легла за лечение на болни с коронавирус на неусложнени пациенти .  Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев са определени лечебните заведения за болнична помощ за активно лечение и съответните структури към тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти c COVID - 19...

публикувано на 30.03.20 в 15:05

Общинските съветници ще гласуват 5-процентната отстъпка за налозите в Момчилград да важи до 30 юни

Жителите на община Момчилград да плащат местните налози с 5 процента отстъпка до 30 юни. Това предложение ще внесе в общинския съвет кметът на общината Илкнур Кязим. Вече са подготвени предложения за промяна на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Момчилград и Наредбата за..

публикувано на 30.03.20 в 13:53

Добро е здравословното състояние на двамата пациенти с коронавирус в ардинската болница

Общинският кризисен щаб в Ардиноза борба с СOVID-19 е в постоянна връзка с екипа от  лекари от Могопрофилната болница за активно лечение в града под Белите брези, които се грижат   за двамата пациенти, заразени с коронавирус. Днес на поредното си заседание, кметът на общината инж. Изет Шабан и неговият екип проведоха онлайн телефонен разговор с..

публикувано на 30.03.20 в 13:49