Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елван Гюркаш: Честит 8 март



Днес празнуваме международният ден на жената. В този ден ви срещаме с една от най-успелите и силни жени в Кърджали - Елван Гюркаш.  Елван Гюркаш е родена на 28.04.1969 г. Притежава висше икономическо образование,  специалност „Счетоводство и контрол“ , образователно-квалификационна степен „Магистър“,  с над 20 години професионален опит в областта на данъците , счетоводството и финансовия контрол. От 15 май 2003 година към момента е директор на НАП Кърджали. Тя е общински съветник и председател на постоянната комисия по Бюджет и финанси към Общински съвет Кърджали мандат 2019 – 2023.

"Скъпи дами, винаги бъдете себе си. Дарявайте живот, вдъхновение. Бъдете винаги обичани и обичащи. Следвайте своите мечти и стъпките на успеха. Честит празник!" - Елван Гюркаш


1.  Нека ви върна назад в годините. Училищния звънец бие, започва голямото междучасие и имате 15 минути, в които да бъдете себе си. Спомняте ли си малкото момиче Елван? Коя е тя? Какви бяха мечтите й?

Ех, време, време….колко често си тананикам, ако знаеш песента на Орлин Горанов „Дестски спомен. Благодаря на Бог, че съм имала възможността, да изживея едно щастливо  детство в прекрасното китно село -  Паничково.

Малкото момиче Елван беше лъчезарно, много ученолюбиво. Бях отличничката на класа, отговорна, винаги много спретната и чиста. Никога не съм имала дори петънце на синята престилка с бяла бродирана якичка……

Няма как да забравя тези прекрасни ученически години, тези спомени наивно-детски.

Няма да забравя и двамата ми любими учители -  математикът Хашимов и учителката ми по български език и литература - Златева. Те изградиха в мен качествата като отговорност, дисциплинираност, увереност, решителност и толерантност.

За първи път ще призная публично, че детската ми мечта беше да стана лекар, за да се грижа за хората.  Мечтата ми не се сбъдна. Но съдбата ме дари с прекрасен син, който реализира  мечтата на майка си.

2.  Какво е чувството да те приемат за силна жена? Защото вие сте такава.

О, незнам какъв смисъл се влага в понятието „силна жена“, но много често аз не се съгласявам с тази констатация.

-  Ако обаче това, че съм безупречна в планирането, защото съм наясно, че доброто планиране е в основата на всеки успех, ме прави силна жена, да приемам..

-  Ако това, че съм изключително толерантна и приемам другите такива каквито са, ме прави силна жена, да приемам..

-  Ако това, че съм силно социална, ме прави силна жена да приемам…

-  Ако това, че съм уверена, ме прави силна жена да приемам…

-  Ако това, че достойнството е на първо място за мене, ме прави силна жена да приемам..

-  Ако това ,че умея истински да прощавам и истински да благодаря ме прави силна жена да приемам…

-  И всичко правя със сърце и душа…

Но всяка жена има своите силни и слаби моменти, така както и аз съм имала трудни, много трудни моменти. Не бяха рядкост моментите когато се налагаше да се изправя, да се събера, да се овладея, да взема трудно решение и да продължа напред. Животът ме е принуждавал да показвам почти винаги силните си страни, като отстоявам позиции. Когато ръководиш хора, които разчитат за всичко на теб, нямаш право да проявиш слабост…

3.  Труден ли беше пътят, за да бъдете това, което сте днес?

Много труден. Първо съдбата ми поднесе най-голямото изпитание в най-крехките ми години, като загубих родителите си, които обожавах…

Аз съм от поколението, което градеше кариера в т. нар. преход след падането на тоталитарния резиж. Тези години бяха белязани с много сътресения и нестабилност. От друга страна в сферата на икономиката и финансите винаги е имало силна и конкурентна среда.

Смело мога да кажа, че всичко съм постигнала с много труд, с постоянство, почтеност. Просто съм извървяла своя път нагоре, с всички препятствия и болки по него и съм благодарна за това на съдбата.

За да успява, човек трябва непрекъснато да си създава сам нови предизвикателства, да работи над себе си. Постоянно да заставаш отстрани, да се самонаблюдаваш и да бъдеш самокритичен.

4.  Как съчетавате много роли на сцената на живота – жена, майка, любима, професионалист и ръководител?

Балансът е изключително труден. Аз имам самочувствието, че го правя с финес, с лекота, колкото и трудно да е, успявам, защото хората до мене ме подкрепят безрезервно и ми дават сили да продължа напред.

Като ръководител на една от най-престижните държавни администрации, имам своите отговорности и се налага да отделям много време за професионалните си ангажименти, много често се налага да работя и извън работно време. Ангажиментите ми като общественичка също изискват да отделям време..

Щастлива съм и съм благодарна на съдбата, за това, че ме дари с това прекрасно създание - моят син.

Той е моят живот, ние с него сме едно цяло. Винаги е проявявал разбиране, винаги е бил до мен, дори е имало моменти когато ме е утешавал, опитвал се е да ми помага във всичко…

Именно затова, все пак съм успявала да се справям.

5.  Всеки има нужда от релакс, кое е вашето хапче за релаксация?

Моят релакс е моя дом. Аз съм домошар. Най-добре си отпочивам с чашка хубаво кафе или чай с хубава книга у дома. Другото, което ме кара да се чувствам щастлива е прекрасната и живописна природа в родното ми село Паничково. Там наистина си почивам и се зареждам с позитивна слънчева енергия.

6.  Днес от позицията на утвърдил се в обществото професионалист, какво бихте казали на идващите след вас момичета? Бихте ли им дали съвет?

На първо място бих посъветвала тези прекрасни момичета да бъдат достойни, да са самоуверени, решителни и толерантни.

Да излязат от този материален свят, в който живеят и да изградят образа на достойна жена, като следват основните ценности на личността. За мен същността на женската природа и нейната цел е да  създава живот, да го отглежда, да се грижи за него,  да го обича безрезервно. Когато работиш и успееш да вкараш всичко това и в професията си, жената е осъществена.

Моят съвет към всички момичета  е независимо колко ти обясняват, че си слабият пол, жената трябва да знае, че е силна, защото тя създава живота. Когато съумееш да запазиш това познание за себе си и в себе си и да разчиташ на себе си, въпреки че си жена, тогава си успяла.

7.  И за финал на нашия разговор ще ни споделите ли вашия девиз, който ви е водил и продължават да ви води в живота?

Хубаво е човек да има девиз, който да го мотивира да се развие и да мечтае, но девизът не е за цял живот. Той е валиден в определен момент от него, защото приоритетите на човек се менят. Тук ми се ще да цитирам американският писател и журналист Наполеон Хил, който казва „Човек може да постигне всичко, стига да повярва в него“.

Успехът се дължи на много неща - на късмет, на много упорита работа, на подкрепа и съвети от приятели… Няма значение колко бавно се движиш, стига да не спираш. Като охлювчето, което се катери по стръмния рид и успява да е на върха. Защото асансьор до успеха няма, налага се да използваме стълбата!


Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Елван Гюркаш в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 17:37

Кърджали бе домакин на ретро авто парад

Кърджали бе домакин на ретро авто парад в рамките на фестивала "Дните на приятелството". Той се проведе на пешеходната зона между сградата на Общинска администрация и Централна поща. Изложени бяха близо 35 стари возила от Кърджали, Хасково, Смолян и Пловдив. Участниците получиха сертификати и купи. Купата на кмета получи Алпер Алтънай с..

обновено на 14.07.24 в 17:14

Пожарът край Свиленградско се развива в посока Турция

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в село Щит. Той допълни, че към момента няма опасност за местни жители. Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат..

публикувано на 14.07.24 в 16:20

Стотици се събраха на мевлид на връх „Алада“ въпреки юлските горещини

Въпреки юлските горещини, за поредна година стотици души от ардинските села Гърбище, Теменуга, Синчец, Срънско и неделинските Гърнати и Бурево, както и изселници от Турция участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Той се проведе на поляните в местността „Студената вода“ на връх „Алада”. Мевлидът бе на височина 1241 метра и бе уважен от..

обновено на 14.07.24 в 15:45

Д-р Садъкова: При слънчев удар потърсете сенчесто место, седнете и пийте течности

Оранжев код за опасни високи температури е обявен за днес в цялата страна. Хранителен режим, много течности и стоене в прохладни помещения могат да ни спасят от горещото време. Това е препоръката на личния лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова, когато температурата е над 38 градуса. "Храните трябва да са по-течни, месото да се избягва, да се..

публикувано на 14.07.24 в 14:25

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за БНР директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но теренът е..

публикувано на 14.07.24 в 13:15