Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП удължи сроковете за внасянето на данъци и декларации в периода на извънредното положение



В периода на извънредното положение Националната агенция за приходите (НАП) удължи сроковете за внасянето на данъци и декларации. Така например, до 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци. До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. За останалите самоосигуряващи се лица, срокът за деклариране и внасяне на окончателните осигурителни вноски за 2019 г. остава 30 април 2020 г. За подробности за промените в сроковете и услугите на НАП Илияна Типова разговаря с директора на НАП в Кърджали Елван Гюркаш

Г-жо Гюркаш какви са промените засягащи  декларациите за облагане с корпоративни данъци?

С направените промени се удължава  срока за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци както и срока за внасяне на дължимия корпоративен данък по годишната декларация до 30 юни 2020 г.

През 2020 г. задължените по ЗКПО лица правят авансови вноски на база прогнозната данъчна печалба за 2020 г., затова и това трябва да се прави  като те се съобразяват с особености, а именно:

-в случай че към момента вече е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., корекции на размера на авансовите вноски до 15.04 и след това се правят с декларацията по чл. 88 от ЗКПО;

-в случай че до 15.04 не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., тя трябва да се подаде до тази дата, като се попълни само частта от нея, в която се декларират авансовите вноски за 2020 г. Корекции на размера на авансовите вноски се правят с декларацията по чл. 88 от ЗКПО;

-корекциите на авансовите вноски, направени с декларацията по чл. 88 от ЗКПО, се ползват след подаване на декларацията.

Посочените разпоредби са във връзка с обстоятелството,  че срокът за извършване на месечните авансови вноски за месеците януари, февруари, март и април и на тримесечната авансова вноска за първо тримесечие е до 15 април, а срокът за подаване на годишната данъчна декларация за 2019 г., с която се декларира видът и размерът на авансовите вноски за текущата година,  е до 30 юни 2020 г.

Какви са сроковете за внасяне на авансовите вноски за 2020 г. ?

Месечните авансови вноски за първото тримесечие (януари, февруари и март) на 2020 г. се внасят до 15 април 2020 г., а за месеците от април до декември в срок до 15 число на месеца, за който се отнасят. Или респективно това са 15 април;  15 юли за второ тримесечие и за третото тримесечие -  срока е  до 15 декември. За четвъртото тримесечие не се прави тримесечна авансова вноска.

 Физическите лица, еднолични търговци, както и земеделски стопани, когато са избрали да се облагат като еднолични търговци, прилагат гореописаните правила за авансовите вноски, като за тях срокът вместо до 15.04.2020 г. е до 30.04.2020 г.

Има ли удължаване на срокове и при други данъци?

Да.  До 30 юни се удължава срока за деклариране и внасяне на данъка върху разходите по ЗКПО и за подаване на годишния отчет за дейността (ГОД). С два месеца се удължава и срока за подаване на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, в т.ч. еднолични търговци, дейност като земеделски стопани, когато са избрали да се облагат като еднолични търговци, както и за внасяне на дължимия от тези лица данък по декларацията. Удължаване има и на срока за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 31 май 2020 г.

Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на данъка по декларацията остава непроменен - 30 април 2020 г. 

Как да получат хората удостоверение, че нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски в периода на извънредното положение?

Нашите клиенти могат да  поискат издаване на удостоверение за наличие или липса на публични задължения и по електронен път, използвайки своя ПИК или КЕП. Това става чрез портала за е-услуги на НАП където подават „Искане за издаване на документ“. Издаденото и подписано с електронен подпис удостоверение ще им бъде изпратено на имейла, посочен за контакт във връзка с електронните услуги на НАП. Електронно подписаният документ може да бъде представен пред институцията или организацията, която го изисква. Издаденият и подписан с КЕП от орган по приходите документ може  да бъде изпратен по електронен път и директно на институцията или организацията, която го изисква, при изрично посочване на имейл адрес, на който да бъде изпратен. 

Как да възстановят прекъснати здравноосигурителни права в периода на извънредното положение?

Ако прекъсването е поради неплатени здравни вноски, то лицето задължително подава Декларация образец 7 и заплаща дължимата сума. Актуализираният здравно-осигурителен статус ще стане видим в електронната справка на сайта на НАП до 12 часа на обяд или най-късно в полунощ в деня, в който плащането постъпи в Агенцията.

Ако се възстановява здравно осигурителни права на друго основание (например лицето е редовен студент в чужбина, било е осигурен в страна-членка на ЕС и др.) и се налага представяне на документи пред НАП, те могат да бъдат изпратите сканирани по електронната поща на офиса на приходната агенция по постоянен адрес.

Как се подава декларация за доходите без да посещавам офис на НАП, ако нямаме ПИК или електронен подпис?

НАП предоставя възможността да бъде попълнена  декларацията с баркод, която е налична на сайта на приходната администрация на адрес - www.nap.bg. След като се попълни формуляра се разпечатва и се изпраща по пощата с препоръчано писмо до офиса на НАП по постоянния ви адрес. 

Може ли да се получи ПИК дистанционно, без да посещавам офис на НАП?

Няма как това да се случи.  Издаването на ПИК изисква лично посещение в офиса на НАП от лицето или упълномощен от него с нотариално заварено пълномощно. До преустановяване на извънредното положение,  препоръчвам на нашите клиенти да не посещават офиса на НАП, освен ако не е наложително.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат ли да го възстановят?

Да, това вече е възможно. Необходимо е едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина. Избира се меню 6 - „Информация с ПИК“, под меню 3 - „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК.

След свързване с консултант от Информационния център и след надеждна идентификация, клиентът ще получи временен ПИК. С него той ще може да влезе в е-услугите на НАП, да въведе нов код и да го потвърди. На имейл адреса си потребителят ще получи линк за активация на въведения от него код, с който ще може да ползва пълния обем електрони услуги, предоставяни от НАП.

Безспорно ПИК дава възможност да се ползват е-услугите на приходната администрация, без да се налага физическо посещение в офис. Аз лично се възползвах и съм много доволна. 

Да така е. Към момента  общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИК  надхвърли 35. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояния на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други. Ще допълня, само че, издаването на ПИК отнема само няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи , се считат за саморъчно подписани от клиента.

От началото на 2020 година до края на март  2 744  кърджалийци имат активен ПИК, а потвърдените КЕП са 1 117.  С ПИК на НАП могат да се ползват, както е-услугите на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини и други.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..

публикувано на 23.06.24 в 18:07